home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Múltunkról valló Pusztatemplom
K. N.
2010.07.28.
LXV. évf. 30. szám
Múltunkról valló Pusztatemplom

A tordai Aracs Hagyományápoló Társaság szervezésében tizenkettedik alkalommal tartották meg az aracsi Pusztatemplom emléknapját, amelyre az útviszonyok miatt ezúttal a helyi Nepomuki Szent János-templomban került sor.


Tomek Viktor felvétele

A tordai Aracs Hagyományápoló Társaság szervezésében tizenkettedik alkalommal tartották meg az aracsi Pusztatemplom emléknapját, amelyre az útviszonyok miatt ezúttal a helyi Nepomuki Szent János-templomban került sor. Az ünnepi szentmisét a nemzetért dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be Huzsvár László nyugalmazott és dr. Német László nagybecskereki megyés püspök, valamint paptestvéreik segédletével. Az érsek szentbeszédében kiemelte, hogy ez a pusztában magányosan álló romtemplom is a magyarságunkra, kereszténységünkre, kultúránkra emlékeztet. Nemzetünknek azt a korszakát tükrözi, amikor a legegységesebbek voltunk, és Európában megbecsülést jelentett akkor hungarusnak lenni. Középkori templomainkban a liturgiát latinul tartották ugyan, de magyarul prédikáltak és imádkoztak, a szárnyas oltárokról pedig tipikus magyar arcvonású szentek köszöntek vissza.

— A hősök legtöbbször megosztják a nemzeteket, magyar szentjeink ellenben összekötik Európa népeit - hangsúlyozta a kalocsa-kecskeméti főegyházmegye érseke. A délvidéki magyar történelmi emlékhely ünnepén részt vevőket köszöntötte Orosz Attila református lelkész is.
A szentmisét követően ifj. dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szólt az ünneplő közösséghez. Mint mondta, egyre bátrabban, szabadabban ünnepeljük múltunk egy-egy emléknapját, jóllehet akadnak olyanok, akik megkérdőjelezik ennek szükségességét, noha a gyökereink, történelmünk és az értékeink feladásával magunk is elvesznénk.

—  A magyarságnak napjainkig tartó tulajdonsága, hogy a vereségek után is képes talpra állni. Ez ad nekünk okot arra, hogy ne csak a múltra, hanem a jelenre is büszkék legyünk — emelte ki a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az Aracs Hagyományápoló Társaság Vajda János elnök vezetésével bemutatott alkalmi műsorában fellépett a törökbecsei és a tiszaalpári énekkar.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..