home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mozgalmas szeptember
din
2008.09.24.
LXIII. évf. 39. szám

Míg Szerbiában a radikális párt belső vitái után elsősorban az Európával való együttműködés és a diplomácia volt a héten fókuszban, addig Magyarországon a belpolitikai válság elmélyülése kötötte le a nyilvánosság figyelmét. Jan Slota ismét kirohant Magyarország ellen Vučić ideiglenesen vis...

Míg Szerbiában a radikális párt belső vitái után elsősorban az Európával való együttműködés és a diplomácia volt a héten fókuszban, addig Magyarországon a belpolitikai válság elmélyülése kötötte le a nyilvánosság figyelmét. Jan Slota ismét kirohant Magyarország ellen
Vučić ideiglenesen visszavonul a politikából: Aleksandar Vučić radikális politikus bejelentette, hogy benyújtja lemondását a Szerb Radikális Pártban betöltött valamennyi funkciójáról, s ideiglenesen visszavonul a politikai életből. Nem zárta ki azonban annak a lehetőséget, hogy ismét foglalkozik majd politikával. Vučić a párt főtitkári posztját látta el.
Holland és belga vétó a stabilizációs szerződésre: Egyelőre nem jutottak egységes igenlő álláspontra az EU külügyminiszterei abban a kérdésben, hogy hatályba léptessék-e Szerbia esetében a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatokat ösztönző átmeneti megállapodást - közölte Bernard Kouchner francia külügyminiszter Brüsszelben. Mint mondta, Radovan Karadžić volt boszniai szerb vezető Hágának való átadása nyomán az uniós tagállamok nagy többsége támogatta volna a szerb átmeneti megállapodás életbe léptetését, de a pozitív döntéshez egyöntetűségre van szükség. Hollandia mindaddig nem hajlandó igent mondai, amíg nem történik meg Ratko Mladić kiadatása.
Đelić igazságtalansággal vádolta Hollandiát: Božidar Đelić szerb miniszterelnök-helyettes igazságtalansággal vádolta Hollandiát, melynek vétója hétfőn megakadályozta, hogy az EU külügyminiszterei életbe léptessék a Szerbiával kötött és a balkáni országnak nagyon sokat jelentő átmeneti kereskedelmi megállapodást. ,,Hollandia ma igazságtalanul járt el Szerbiával szemben. Országunk a lehetőségei szerint mindent elkövet azért, hogy teljes mértékben együttműködjön a hágai törvényszékkel, amely - sok, a szerb áldozatok emlékét meggyalázó ítélet után - ismét botrányos döntést hozott" - mondta Božidar Đelić, utalva arra, hogy a törvényszék a nap folyamán mindössze három év börtönbüntetésre ítélte Rasim Delić egykori bosnyák katonai főparancsnokot.
Jövőre vízummentesen?: Ugyancsak Đelić szerint 2009 derekán megszüntethetik a schengeni beutazási vízumot a szerbiai polgárokkal szemben. A demokrata párti politikus szerint az Európai Bizottság ígéretet tett, hogy tavaszra befejezi a vízumliberalizációra vonatkozó munka technikai részét.
,,Szerb diplomáciai siker": A politikusok és a szakértők Szerbia diplomáciai győzelmeként értékelik a döntést, hogy az ENSZ-közgyűlés napirendjére kerül Belgrád javaslata, miszerint a hágai nemzetközi bíróságtól kérjenek véleményt Kosovo függetlensége kikiáltásának jogszerűségéről. Korai azonban az öröm, mert a diplomáciai siker még nem végleges. Az igazi győzelem akkor lesz ünnepelhető - hangoztatja Vuk Jeremić szerb külügyminiszter -, ha a kezdeményezés többséget kap az ENSZ Közgyűlésében is.
Az ügyészség ejtette Dávid Ibolya feljelentését: A megfigyelési ügy két hete robbant ki, amikor Dávid Ibolya egy hangfelvételre hivatkozva azt állította, hogy egy vagyonvédelmi cég terhelő információkat akart róla szerezni. A beszélgetés leiratából arra lehet következtetni, hogy Almássy Kornél és egy volt kormánytag is benne van az ügyben. Mint ismeretes, a botrány Almássy politikai karrierjének a befejeződését, egyben az MDF elnöki tisztségéért indított jelölésének a végét jelentette. Később kiderült, hogy a beszélgetés a napokban adatgyűjtési ügybe keveredett részvénytársaság egyik résztulajdonosa és az elnök úrként szólított OTP-bankvezér Csányi Sándor között zajlott. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentés-kiegészítést rendelt el, és az iratokat a Fővárosi Főügyészségre továbbították. A Fővárosi Főügyészség csütörtöki közleményében jelezte, hogy megvizsgálták a feljelentést. Az abban foglaltak a magántitok jogosulatlan megismerése nevű bűntett gyanújára adhatnának alapot, mivel azonban ez csak terv maradt, valamint a feljelentésből nem lehet más bűncselekményre következtetni, ezért a Fővárosi Főügyészség azt csütörtökön elutasította. Az elutasítás ellen Dávid Ibolya 8 napon belül fellebbezhet. ,,Nem tettem feljelentést senki ellen" - reagált az ügyészség nyilatkozatára Dávid Ibolya.
OrbánFodor-találkozó: Sem a szakértői kormányról, sem az előrehozott választásokról nem tárgyalt egymással Fodor Gábor és Orbán Viktor múlt csütörtökön. Fodor azt javasolta, hogy az államháztartás kiadásait törvényben maximálják, s a parlament nyilatkozatban ítélje el a kisebbségellenességet. Orbán szerint a világgazdasági válság Magyarországon is érezteti majd hatását, ezért nem politikai pókerjátszmákra, hanem felelős kormányzásra lenne szükség.
Bárándy Péter szerint is le kellene mondania Gyurcsány Ferencnek. Nincs a kormánynak koncepciója a válság kezelésére, de ha van is, ez nem látszik, mondta az Inforádiónak Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere. Szerinte kormányfőcsere vagy előrehozott választás kell.
Slota lenácizta Magyarországot: Ján Slota múlt vasárnapi nyilatkozata szerint a szlovák-magyar kapcsolatok valóban nagyon rosszak, de korántsem Szlovákia, hanem Magyarország miatt, ahol valami hasonló készülődik, mint a múlt század húszas éveinek elején, amikor egy müncheni kocsmai sörözés nyomán ,,egy alacsony bajszos emberből 1933-ban német birodalmi kancellár lett". A magyarellenes szlovák kormánypárt (SNS) vezetője Sólyom László nyilatkozatára reagált. A köztársasági elnök a hét végén a visegrádi országok államfőinek pöstyéni (Piestany) találkozóján azt mondta, hogy a két ország kapcsolatainak különböző rétegeiben más-más a viszony, de Slota havi rendszerességgel egymást követő nyilatkozatai egyként sértik a szlovákiai és a magyarországi közösséget. A magyar államfő szerint Szlovákiában a magyarellenesség a legmagasabb politika szintjén is jelen van, s ,,amit hiányolok, hogy kormányzati szinten ettől soha el nem határolódtak". Slota a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma ellen is kikelt, szerinte az Nagy Magyarország megteremtésének az egyik eszköze.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..