home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Motiváló gondolatok a divatszakma nagy nőalakjaitól
Salvai Ramona
2018.01.24.
LXXIII. évf. 3. szám
Motiváló gondolatok a divatszakma nagy nőalakjaitól

Ha azt mondjuk, hogy a divatipar fogyasztói túlnyomórészt nők, valószínűleg senkit sem lepünk meg.

Azt viszont kevesebben tudhatják, hogy a másik oldalon, a divatcégek döntéshozó pozícióiban gyakran a férfiak vannak többségben. A nemzetközi divatsajtó egyik legjelentősebb platformja, a The Business of Fashion felmérése során kiderült, hogy noha a szakma mintegy 70 százaléka női munkaerőből áll, a vezető pozícióknak csak kevesebb mint 25 százalékát birtokolják a nők.

Mivel a divatról beszélünk, ez meglepő arány lehet. Viszont a manapság általánosságban is gyakran tárgyalt munkaerőpiaci viszonyok témakörében hasonló helyzetjelentéseket kapunk más szakmákban is.

Alább öt olyan nőtől olvashattok tippeket, akinek a szavát és a példáját érdemes szem előtt tartani nemcsak akkor, ha a divatszakmában való elhelyezkedésben gondolkodunk, hanem az élet vagy a munkaerőpiac egyéb területein is. Példájuk remek minta lehet arra, hogy nőként is lehetséges egyszerre érvényesülni az üzleti életben, és hogy igenis fenntartható egy egészséges magánélet-munka egyensúly.


Tory Burch

Arról, hogy hogyan hangsúlyozd a saját érdemeid...

Ha a női-férfi hozzáállásról beszélünk, akkor a nőknél sokkal gyakoribb, hogy alábecsülik a saját képességeiket, amiből egyenesen következik, hogy hogyan reprezentálják magukat. Azt pedig talán nem is kell mondanunk, hogy ez mekkora hatással van az előrehaladásukra. De hogyan kellene hozzászokniuk a magabiztosabb megnyilvánuláshoz, ahhoz, hogy igenis merjenek felszólalni és magasabbra pozicionálni magukat a munkahelyükön?

Tory Burch, a Tory Burch brand vezetője és tervezője:

— A Nemzetközi Valutaalap vezetője, Christine Lagarde egyszer azt mondta, hogy ami visszatartja a nőket, az nem a kompetenciájuk, hanem a magabiztosságuk, melyben sokszor túl nagy hiányt szenvednek. Én azt tanultam meg, hogy ha fejlődni akarsz, akkor ki kell lépned a komfortzónádból, és akarnod kell kockáztatni. Ne félj olyan nagyobb projektumokat vagy feladatokat is elvállalni, amelyek olyan készségeket igényelnek, amelyeknek a fejlesztésén még dolgozol. A folyamat közben ugyanis sokat tanulsz. A magabiztosság abból jön létre, hogy új területeken is próbát teszel, és a váratlanra is igent mondasz — még akkor is, ha ez elsőre megijeszt.


Balbina Wong

Balbina Wong, az ImagineX vezetője:

— Én azt tanácsolnám a nőknek, hogy tekintsenek el ezektől a nemi kérdésektől, vagyis hogy ne nemek közötti harcként álljanak hozzá a kérdéshez, hanem a képességek összemérésére helyezzék a hangsúlyt. Abból építhetsz magabiztosságot, ha megmutatod, mire vagy képes, és egy jelentős, megbízható teljesítményt mutatsz — egy kompetens szakember képének alakításán dolgozol. Azáltal, hogy például többet teszel meg az elvártnál, megmutathatod, hogy szereted, amivel foglalkozol, és elkötelezett vagy a terület iránt, vannak önálló gondolataid, és képes vagy arra, hogy tegyél is a megvalósításért. Fontos, hogy megmutasd az emberibb oldaladat is, és odafigyelj a személyes kapcsolatok építésére. Szerintem számít az érzelmi intelligencia — lehetsz kemény és kedves is egyszerre. A kemény és jó munka hangosabb, erősebb megnyilvánulás, mint azt mondogatni, hogy jó vagyok, és többet érdemlek.

Reema bint Bandar Al Saud hercegnő, az ALFA International vezetője:

— Függetlenül a nemtől, én azt mondanám, hogy a legfontosabb meghatározni a személyes célokat, és a legnagyobb erősségekre koncentrálni. Ha hasonlítgatod magadat valakihez — akár férfihez, akár nőhöz —, az szakmailag egészen fordítva sül el, csak hátráltatod az előrehaladásodat. Azt gondolom, hogy inspirációt kell meríteni a sikertörténetekből, de fel kell ismerni azt, hogy az elismeréshez vezető út nem másolható le. Bill Gates sem olvasott arról könyvet, hogy hogyan legyen Bill Gates. Klisésen hangozhat, de néha csak egy mély levegőt kell venned, ki kell mondanod, amit gondolsz, és kérned kell, amire szükséged van. A legrosszabb, amit válaszként hallhatsz, egy nem.


Reema bint Bandar Al Saud

 

Arról, hogy hogyan valósíts meg egy egészséges munka-magánélet egyensúlyt…

A férfi-női kapcsolatokban még manapság is általános mintának számít, hogy a házimunka nagyobb részt a nők feladata — függetlenül attól, hogy teljes munkaidőben dolgoznak-e, vagy sem. Mindeközben az is gyakori gond, vagy éppen magától értetődő sztereotípia, hogy a munkában magas pozíciót betöltő nő vajon képes-e a családi életben is ugyanolyan széleskörűen helytállni. A sztereotípiákkal szemben a válasz: igen, és ezt szerencsére egyre többen bizonyítják is a saját példájukkal. Ők így nyilatkoztak minderről:

Angela Missoni, a Missoni kreatív igazgatója:

— Hogy kinek mi a felelőssége egy családon vagy párkapcsolaton belül, az minden esetben a pár közös és saját rendszere kellene hogy legyen, függetlenül az általános elvárásoktól, illetve szorosan kapcsolódva a saját életükhöz, kötelezettségeikhez. Egyszersmind fontos, hogy sokszor a munkahely és a kormány is gondoskodik különféle támogatásokról a gyermekvállalók számára, amit szintén érdemes figyelembe venni.

Reema bint Bandar Al Saud hercegnő, az ALFA International vezetője:

— Nagyon fontos, hogyan osztjuk be az időnket. Azt is be kell ismernünk, hogy nem csinálhatunk mindent, emiatt viszont nem szabad bűntudatot éreznünk. Ha ezt elfogadjuk, akkor máris könnyebben helyre tudjuk állítani azt a bizonyos egyensúlyt, és nem fogjuk úgy érezni, hogy döntéseink egy sor kompromisszum eredményei. Emellett azt is lényeges felismerni, hogy a sikerhez vezető út gyorsabb, ha egy csapat áll mellettünk. Ez pedig nem csak szakmai szempontból értendő. Ha a magánéletünkben is olyan személyekkel vesszük körül magunkat, akik támogatnak, akkor sokkal könnyebben és eredményesebben haladunk előre. Éppen ezért tanácsolom, hogy ne feledkezzünk meg róluk sem, ezeket a kapcsolatainkat is gondosan ápoljuk.

Tory Burch, a Tory Burch brand vezetője és tervezője:

— Számomra nagy kihívás egyensúlyban tartani a munkát és a családot. Nem gondolom, hogy létezik egy olyan út, amely mindenkinek egyformán megfelel. Nekem az segít, hogy konkrétan meghatároztam a prioritásaimat: a fiaim élveznek előnyt mindennel szemben. Persze, mindig vannak olyan időszakok, amikor nehezebb megtartani az egyensúlyt, ám amint a dolgok lazulnak, igyekszem több időt tölteni a családommal. Egyúttal könnyebb is most egy kicsit, hogy a gyerekeim már nagyobbak, és mindent meg tudunk beszélni.


Angela Missoni

 

Arról, hogy hogyan beszélj a fizetésről és az ambícióidról…

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a munkaerőpiacra lépő férfiak 57 százaléka beszél a fizetésről, a nőknél azonban ugyanez az arány csupán 7 százalék. De hogyan is kellene viszonyulnunk ehhez a kérdéshez?

Reema bint Bandar Al Saud hercegnő, az ALFA International vezetője:

— A nőknek nem kellene szégyenkezniük azt kérni, amit megérdemelnek. Fontos tudniuk, hogy ezzel nem mondanak ellent a női jellegeknek, és nem válnak bonyolult vagy problémás személlyé. Ehhez csupán annyi kell, hogy tisztában legyenek a jogaikkal. E nélkül nem lehet magabiztosan beszélni. Általában nem titok, hogy milyen munka milyen fizetéssel honorálható. Ha pedig a birtokunkban vannak ezek az ismeretek, akkor csak rajtunk áll, hogy döntsünk: mennyi munkát vagyunk hajlandóak befektetni ahhoz, hogy ha felszólalunk, akkor sikerrel is járjunk.


Alison Loehnis

Alison Loehnis, a Net-a-Porter elnöke:

— Első lépésben nézd meg, hogy lényegében mit is csinálsz, mivel is járulsz hozzá a munkahelyed előmeneteléhez nap mint nap — vagyis legyen egy letisztult képed a helyedről és az értékedről a munkaerőpiacon. Ha úgy érzed, megértél az előléptetésre, akkor tégy érte. A legfontosabb, hogy mutasd meg, mit tudsz, dolgozz keményen, és használd a szakmai kapcsolataidat. Azt is érdemes átgondolni, hogy milyen tanácsot adnál egy barátodnak ugyanebben a helyzetben. Valószínűleg azt mondanád neki, hogy lépjen. Mondd magadnak is ugyanezt.

Balbina Wong, az ImagineX vezetője:

— Legyen egy víziód a karrieredről, legyen egy stratégiád, és kommunikáld is az elképzeléseidet. Beszélj őszintén erről, és arról is, hogy mi mindent kell megtenned, hogy elérd a céljaidat. Kommunikálj a feletted állókkal is, mert segíthetnek az előrehaladásodban. Fontos, hogy tisztában legyél az erősségeiddel, viszont ne ezek legyenek a fő hajtóerőid. A kemény munka, melyet befektetsz, az eredményeid, a motivációd és az elszántságod azok a szempontok, amelyek egy tárgyalás során döntőek lehetnek. Ezek fejezik ki és támasztják alá legjobban az ambícióidat, illetve tesznek hitelessé.


(Forrás: Businessoffashion.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..