Montenegró — egyre közelebb az Európai Unióhoz

Montenegró — egyre közelebb az Európai Unióhoz

A csatlakozási tárgyalások újabb fejezetei — Nők a terrorizmus és a nőkkel szembeni erőszak ellen — Elkezdődött a bevándorlók kitoloncolása Svédországból —

A csatlakozási tárgyalások újabb fejezetei

Az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteit nyitotta meg Montenegróval és Szerbiával. Az uniós tanács általános ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek brüsszeli tárgyalásán Montenegróval két fejezetet, a mezőgazdaságról és a vidékfejlesztésről szóló 11., valamint a szociálpolitikáról és a foglalkoztatásról szóló 19. fejezetet nyitották meg. Emellett a miniszterek megerősítették az élelmiszer-biztonsági, állat- és növényegészségügyi politikát tartalmazó, valamint a halászattal foglalkozó 12. és 13. csatlakozási fejezetet. Az Európai Unió Montenegróval immár 26 fejezetet megnyitott a 35-ből, kettőt pedig ideiglenesen már le is zárhattak a tárgyaló felek.

Nők a terrorizmus és a nőkkel szembeni erőszak ellen

A világ női parlamenti vezetői megállapodtak abban, hogy a terrorizmus és a nőkkel szembeni erőszak elleni harc érdekében közös parlamenti akcióterveket dolgoznak ki az emberi jogok, a tolerancia és a párbeszéd védelmében — derül ki az Abu-Dzabiban először megrendezett csúcstalálkozójuk után kiadott zárónyilatkozatból. A rendezvényt, melyre 34 ország parlamenti elnöknője mellett kutatókat, vállalkozókat és egyéb döntéshozókat is meghívtak, az Interparlamentáris Unió szervezte az Egyesült Arab Emírségekben. A 45 éve alapított öböl menti állam az egyetlen ország az arab világban, melynek törvényhozását 2015 november óta Amal Al Qubaisi személyében nő vezeti. Az emírségek negyven képviselője közül nyolc nő. A kétnapos találkozó végén elfogadott nyilatkozatukban az aláírók konkrét célokat fogalmaztak meg a kormányokkal, a civil társadalommal, a vallási vezetőkkel és a döntéshozókkal szükséges együttműködésről a terrorizmus elleni harc, a tolerancia, az emberi jogok, a sokszínűség és a párbeszéd tiszteletben tartása, valamint a biztonság és a béke megerősítése érdekében.

Elkezdődött a bevándorlók kitoloncolása Svédországból

Svédország megkezdte az illegális bevándorlók kitoloncolását. A svéd hatóságok úgy döntöttek, hogy az érintett bevándorlók nem jogosultak menekültstátuszra. A svéd rendőrség egyébként az utolsó pillanatig titokban tartja, hogy melyik központból mikor kezdik meg a kitoloncolást. Minderre azért van szükség, mert az egyik svédországi befogadó központban nemrég tüntetés kezdődött, és a stockholmi repülőtér dolgozóit is rá akarták venni arra, hogy sztrájkoljanak, azaz ne vigyék vissza az embereket Afganisztánba.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Montenegró — egyre közelebb az Európai Unióhoz
Világkép
Facebook

Támogatóink