Módos — Közösségépítő táborozásra hangolódva

Módos — Közösségépítő táborozásra hangolódva

Közösségépítő tábor helyszíne volt a közép-bánsági Módos (Jaša Tomić) települése július havának utolsó hetében. A munkaakciók a nagybecskereki református egyházközséghez tartozó imaházban és annak udvarában zajlottak.

A július 25-e és 30-a között zajló felújítási munkálatok keretében mindenekelőtt a kerítés tövében roskadozó góré került lebontásra, a felszabadult épületanyagok java pedig az ésszerű újrahasznosítás folyamatába kerültek bele. Formázva lett a kertközépi terebélyes fa lombkoronája, padok és asztalok készültek, továbbá festések, villany- és vízvezeték szerelői-, valamint különböző kőművesmunkálatok váltották egymást. A munkálatokat, melyhez a helybéliek mellett Nagybecskerekről, Hertelendyfalváról, Torontálvásárhelyről, Káptalanfalváról és Temerinből is érkeztek önkéntesek, Kiss Nándor bánáti esperes, nagybecskereki református lelkész koordinálta.

A módosi közösség épülete 2009-ben lett megvásárolva a Dunamelléki Református Egyházkerület egyháztagjainak adományából, továbbá a kárpát-medencei szórványmagyarság gondozását több szinten is felvállaló, budapesti székhelyű Ágoston Sándor Alapítvány közbenjárásával. Lényegében e nevezett esztendő óta vált Módos is az 1989-ben létrehívott Alapítvány egyik állandósult gyermektáboroztatási helyszínévé. Az imaházban egyébként heti két alkalommal a VMPE is szervez anyanyelvápolási tevékenységeket.

Az Alapítvány tábora egyébként idén ( augusztus elseje és hetedike között ) a nyolcadik alkalommal nyitja meg kapuit a környékbeli magyar szórványtelepülések gyermekei előtt, hazai és anyaországi foglalkozásvezetők aktív részvételével.

A kezdeményezés és a munkálatok részleteiről — helytörténeti adalékokkal is kiegészítve, lapunk augusztus 10-ei számában olvashatnak részletesebben.

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink