Modest Dulić olyan időszakban került...

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Modest Dulić olyan időszakban került...

Modest Dulić olyan időszakban került ennek a multikulturális városnak az élére, amikor a köztársasági hatalomhoz képest az ellenzéki lett. * A tartományi vezetőség egypárti, Szabadkát pedig egy tarka nagykoalíció irányítja. Ön szerint lehetséges-e Szabadkán hatalomváltás?- A helyi önkormányzat...

Modest Dulić olyan időszakban került ennek a multikulturális városnak az élére, amikor a köztársasági hatalomhoz képest az ellenzéki lett.
* A tartományi vezetőség egypárti, Szabadkát pedig egy tarka nagykoalíció irányítja. Ön szerint lehetséges-e Szabadkán hatalomváltás?
- A helyi önkormányzat nem azzal a szándékkal jött létre, hogy valamiféle matematikai többséget alkossunk. Elsősorban a hasonló gondolkodás, a hasonló elképzelések okán tömörültünk. Ezek az elképzelések bekerültek abba a programdeklarációba, amit a koalíciós partnerek mind aláírtak, s ez egyesített bennünket. Az is nagyon jó, hogy ez a kilenc párt, amely a dokumentumot kézjegyével látta el, a képviselő-testület 80 százalékát alkotja, vagyis érvényesíti a szabadkai választópolgárok többségének akaratát. Biztos vagyok abban, hogy e deklaráció céljainak a megvalósításával azok a választási ígéretek is teljesülnek, amelyeket ez a kilenc párt hangoztatott a választási kampány során. Ezek általános jellegűek: munkahelyteremtés, további befektetők ide vonzása, a kommunális infrastruktúra fejlesztése, a kapitális beruházások befejezése, az egészségügyben és az oktatásban tapasztalt állapotok javítása. Való igaz, hogy a képviselő-testületben 56 tanácsnok alkotja a hatalmi többséget, ez ,,kényelmes'' lehet, de ennek ellenére nehéz a napi munka, mert a kilenc párt elképzeléseit össze kell hangolni. Ez megnehezíti a feladatomat, de hiszem azt, hogy közösen ki tudunk alakítani egy olyan konszenzust, amely hozzásegít bennünket a jó döntések meghozatalához.
* A városi nagykoalíció összetétele tükröződik a városi tanácsban is. Megvan-e a szükséges képességük ezeknek az embereknek ahhoz, hogy a legösszetettebb kérdésekkel foglalkozzanak?
- Abból indultunk ki, hogy az összes párt, amely részt vett a hatalmi többség kialakításában, a legjobb kádereit delegálta a különféle tisztségekre. Alkalmam volt elbeszélgetni ezekkel az emberekkel, és meggyőződésem szerint képesek felelősségteljesen foglalkozni a rájuk váró feladatokkal. Persze, ezek egy csöppet sem lesznek könnyűek, tekintettel a jelenlegi gazdasági viszonyokra.
* A koalíció új embereket nevez-e ki a közvállalatok élére, vagyis lesznek-e változások ezen a téren?
- Természetes, hogy a hatalmi többség a saját legképzettebb kádereit delegálja egy-egy intézmény vezetésére, hogy megvalósítsák a választási programot. Noha ez lenne a természetes, megbeszéltük, hogy a jól teljesítő mostani igazgatókat is pozíciójukban hagyjuk. Azt akarjuk, hogy a szakmaiság és a professzionalizmus legyen az intézmények igazgatóinak karakterjegye. Tehát nem lesz nagyobb változás a közvállalatok élén.
* Rövid expozéjában olyan változtatásokat ígért meg a helyi illetékek rendszerével kapcsolatban, amelyek megkönnyítenék a kis- és középvállalkozások működését. Konkrétan mire gondolt?
- Erre csak jövőre kerülhet sor, mivel már a költségvetési év felénél tartunk, és nehezen tudnánk érvényesíteni radikális intézkedéseket. 2013-ban megváltoztatjuk a költségvetés feltöltésének módját. Ha például növeljük az illetékek nagyságát, az nem jelenti azt, hogy majd több pénzünk is lesz. Ez a gyakorlat esetleg csak ideig-óráig működne. Ezzel ellehetetlenítenénk azoknak a munkáját, akik a költségvetési eszközöket megteremtik. Valójában kontraeffektust indikálnánk. Konkrétan azokra az illetékekre gondolok, amelyek a város hatáskörébe tartoznak. Ilyenek a levegőadó, a városi telek használata utáni illeték, a cégtáblailleték, valamint más helyi adók. Nagy körültekintéssel kell megszabni ezeknek az illetékeknek a mértékét, mert nagyon könnyen ellehetetleníthetjük a kisvállalkozásokat. Jobb alacsonyabb árakat megszabni, hozzásegíteni őket még egy-két munkás alkalmazásához, hogy utána az adókon keresztül töltsük fel inkább a városi kasszát. Meg kell hallgatni a kisvállalkozókat, el kell beszélgetni velük, mert nagyon nehéz helyzetben vannak.
* Mit tudnak megvalósítani infrastrukturális téren az elkövetkező időszakban?
- Még tart az építkezési idény. Tavaly sok infrastrukturális fejlesztést sikerült véghez vinni. Nyolcvan utca kapott aszfaltburkolatot, az idén március óta még húsz. További hét utca vár kiaszfaltozásra, ezenkívül folytatódik a többi projekt megvalósítása is. Nemrégiben új kutat helyeztünk üzembe Nagyfényen és Királyhalmán. A közvállalatok folytatják tevékenységüket, fejlesztik az infrastruktúrát, javítják az életkörülményeket. Ami a kapitális beruházásokat illeti, az idén befejezzük mindazokat, amelyeket erre az évre terveztünk. Most kell kiválasztanunk a Palicsi-tó iszaptalanításának a kivitelezőjét, a munka szeptemberben kezdődik meg. Novemberben befejezőik a női fürdő rekonstrukciójának a harmadik szakasza. Hamarosan eltüntetjük a Szabadegyetem melletti betonvázat is, ez a munka évtizedeket késett.
* Az önkormányzatnak a polgárok érdekeit kell szolgálnia. Ez alatt a rövid idő alatt milyen kép alakult ki önben az önkormányzatról, mit tapasztalt, milyen helyzet várta, honnan kell folytatnia a munkát?
- Nekünk szabadkaiaknak van egy olyan tulajdonságunk, hogy kritikusak vagyunk a városunk iránt. Ez valamilyen szempontból jó. Amikor a kritika egészséges és helyénvaló, akkor javulást eredményezhet. Gyakran előfordul azonban, hogy nincs igazunk, amikor azt mondjuk, hogy Szabadka piszkos, vagy hogy a szolgáltatások minősége nem kielégítő. Emlékeztetném a kritizálókat arra, hogy nézzék meg, milyen a helyzet más városokban. Igaz, hogy nem mindig a rosszabb helyzetben levőkkel kell összehasonlítanunk magunkat, de Szabadka az életfeltételek tekintetében jó helyzetben van. Az önkormányzat azon igyekszik, hogy tisztább és élhetőbb legyen a város. Nem éppen a legjobb szituáció fogadott, de a jelenlegi infrastrukturális beruházások és törekvések, amelyeket a Vízművek, a Távfűtőművek, a Suboticatrans és a Suboticagas végez, azt mutatják, egyértelműen az a cél, hogy a szolgáltatások javuljanak.
* Önnek mint polgármesternek mi a legnagyobb ambíciója a következő négy évben?
- Ambícióból van elég, de azok a legfontosabbak, amelyek a külföldi befektetők itteni beruházásaira vonatkoznak. Szabadkának rajta kell maradnia a külföldi beruházók térképén. Három heti munkánk után az a véleményem, hogy rajta is marad, mivel csupán ebben a három hétben több külföldi beruházó is érdeklődött a szabadkai lehetőségek iránt. Ezek a vállalatokat komolyan érdekli a beruházás, ezenkívül hamarosan megkezdi a termelést a Calzedonia, a Swarovski, a Dunkenmotoren és a ContiTech. Ez optimizmusra ad okot, és megerősíti a hitet, hogy további munkahelyek nyílnak a városban. Az üzleti világ jellemzője, hogy ahová nagy és neves cégek érkeznek, az csaliként szolgál a többi nagy cég befektetéséhez is. A másik fontos dolog, hogy a szabadkaiak visszakapják a városközpontot. Lehetőségeket keresünk a korzó felélesztésére. Módot kell adni a vendéglátósoknak, hogy újra benépesítsék a központot különféle kávézókkal, mint ahogyan régen is példa volt rá. Tehát a belvárost is helyre kell állítani, hogy az újra a régi pompájában tündököljön.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink