Mockinpott úr diadalmenete

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Mockinpott úr diadalmenete

Igazi sikertörténet részese volt az elmúlt hónapokban a Zentai Színtársulat Peter Weiss-darabja, a Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása. A groteszk játékkal elsők lettek a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, a Középiskolások Színművészeti Vetélkedőjén, a Vajdasági Amatőr Színházak...

Igazi sikertörténet részese volt az elmúlt hónapokban a Zentai Színtársulat Peter Weiss-darabja, a Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása. A groteszk játékkal elsők lettek a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, a Középiskolások Színművészeti Vetélkedőjén, a Vajdasági Amatőr Színházak Tartományi Szemléjén, a Vajdasági Kisszínpadok és Monodrámák Tartományi Fesztiválján, valamint a Szerbiai Amatőr Színházak Köztársasági Szemléjén, de több rendezői és színészi díjjal is gazdagodott a gyűjteményük (az elismeréseket tételesen a keretes részben soroltuk fel). Az összegzéssel a rendező, Vukosavljev Iván próbálkozott meg.
- A szakmai zsűri valamennyi rendezvényen nagy örömmel és kedvezően nyilatkozott az előadásunkról. Mivel ezek az emberek húsz-harminc éve a pályán vannak, természetesen látták már ezt a darabot más színházak feldolgozásában, ismerték a szöveget, de most is igénybe vették a szimultán fordítást. Az elismerést éreztem kiszűrődni a mondataikból, hogy mi is megálltuk a helyünket. A tartományi és a köztársasági megmérettetésen, Ópázován és Kúlán, nagyon erős volt a mezőny, mindenki profi rendezéssel érkezett. A köztársasági szemlére egyébként 120 előadást jelentettek be, majd a különböző válogatók után maradt nyolc, közötte - velünk együtt - három a Vajdaságból. A miénken kívül volt még pár csoport, melyben a fiatalok domináltak, de nem ez az igazán jellemző. A zentaiak, annak ellenére, hogy főleg a középiskolás korosztályhoz tartoznak, több színészi díjat is kiérdemeltek.
* Milyen szövegeket, darabokat, irányzatokat kedvelnek az amatőr társulatok?
- A vajdasági magyar színjátszók inkább a vígjátékokra voksolnak, de azt hiszem, hasonló a helyzet Szerbiában is. A profi rendezők segítenek abban, hogy ez a vidámkodás igényes legyen. Mi is próbáltunk lazítani a témán, közelebb hozni a közönséghez. A szövegben van humor, de igyekeztünk hozzáadni, belevinni egy kis iróniát. Féltem attól, hogyan fogadják a nézők, de így utólag visszatekintve, nem panaszkodhatunk. Nagyon sok olyan mondat van benne, amin el lehet gondolkodni, és szinte mindenkiben megmaradt ezekből egy-egy. Megtartottuk a verses formát, ami jó döntésnek bizonyult. Minden egyes soron ,,elrágódtunk”, de különösen azokon, amelyek valamilyen értelmezési gondot okoztak a szereplőknek. A próbafolyamat felénél rá kellett jönnöm, hogy az előadás tulajdonképpen elkészült, utána csak csiszoltunk. Éppen ezt a precizitást dicsérte meg gyakran a zsűri. Sőt, volt olyan is, hogy amikor a gyerekek leszedték a sminket, és beültek a beszélgetésre, szinte el sem akarták hinni, hogy ők voltak fenn a színpadon.
* Hozzád mi áll közelebb, a rendezés vagy a színészet?
- Én színházi embernek tartom magam elsősorban. Nagyon jól érzem magam, amikor úgy teszek, mintha rendeznék. Olyankor is játszom. Továbbra is szeretnék mindkettővel foglalkozni. Az eredményeink, a fellépések után hallott vélemények megerősítették az önbizalmamat. A Zentai Színtársulattal ez már a negyedik előadásom, minden bizonnyal folytatom, de nem ártana, ha valaki más is foglalkozna velük.
* Zentán jelentős hagyománya van az amatőr színjátszásnak.
- Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a Tisza mentén. Mindig vannak olyan fiatalok, akik felcsillanthatják a tudásukat, de bizonyos kifutási idő valamennyiüknek kell. Én már úgy veszek részt, zsűrizek a különböző vetélkedőkön, hogy figyelem, ki lenne alkalmas erre a feladatra. Akiről úgy vélem, igen, azt megkérdezem, volna-e kedve csatlakozni hozzánk. Egyedül az utazás jelenthet gondot. Főleg télen dolgozunk, de fűtött terem áll a rendelkezésünkre, a művelődési központ dolgozói sokat segítenek. A pénz mindig kevés, de annyi van, hogy elkészüljön az előadás. Úgy érzem, a városban örülnek a sikereinknek, sokan megköszönték Zenta nevében.
* A folytatás őszre következik?
- Ezt még nem tudom pontosan, mert egyelőre másra készülök. Mivel tíz évvel ezelőtt fejeztük be a színművészeti akadémiát, amolyan osztálytalálkozót készítünk előadás formájában a szabadkai színházban, amelynek a bemutatója szeptemberben lesz. Mindenképpen folytatni kívánom az itteni munkát, mert van néhány szöveg, amellyel foglalkozni szeretnék, de erről még nem árulhatok el többet. A Mockinpott úr pedig minden bizonnyal eljut még Magyarországra is, Gödöllőre és Zsámbékra, valamint a Thália színházba, de ezenkívül még sok helyre hívtak minket.

Díjözön
VAJDASÁGI MAGYAR AMATŐR SZÍNJÁTSZÓK XI. TALÁLKOZÓJA, BÁCSFEKETEHEGY
I. díj, Pataki László-fődíj
Legjobb férfi színész díja: Mácsai Endre
KÖZÉPISKOLÁSOK SZÍNMŰVÉSZETI VETÉLKEDŐJE, ZENTA
I. díj
Színészdíj: Mácsai Endre, Gombos Kornél, Miskei Edina
A Képes Ifjúság különdíja: Tarapcsik Hajnalka, Pámer Csilla
Az Újvidéki Színház könyvcsomagja: Annus Szabolcs, Pámer Csilla
A szabadkai Népszínház egyéves bérlete: Miskei Edina, Annus Szabolcs
Meghívás az Újvidéki Színházba vendégszereplésre
Meghívás a Tanyaszínházba: Mácsai Endre, Gombos Kornél.
A VAJDASÁGI AMATŐR SZÍNHÁZAK 44. TARTOMÁNYI SZEMLÉJE, ÓPAZOVA
I. díj
Legjobb színpadi mozgás
Legjobb díszlet és zenei válogatás: Vukosavljev Iván
Legjobb színészi teljesítmény: Mácsai Endre
Közönségdíj: Gombos Kornél
A VAJDASÁGI KISSZÍNPADOK ÉS MONODRÁMÁK 15. TARTOMÁNYI FESZTIVÁLJA, ZENTA
I. díj
Legjobb rendezői díj (hivatásos kategóriában) és legjobb díszlet: Vukosavljev Iván
Legjobb színpadi mozgás
Legjobb színész: Mácsai Endre, Miskei Edina
Színészi dicséret: Gombos Kornél, Pámer Csilla, Buza Kornél
Közönségdíj: Mácsai Endre
A SZERBIAI AMATŐR SZÍNHÁZAK 48. KÖZTÁRSASÁGI SZEMLÉJE, KÚLA
I. díj
Legjobb rendező (hivatásos kategória) és legjobb díszlet: Vukosavljev Iván
Legjobb férfi főszerep és közönségdíj: Mácsai Endre
Kiemelkedő színészi alakítás: Gombos Kornél
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Művelődési Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink