Mivel fedjük a fal- és padlófelületeinket?

Mivel fedjük a fal- és padlófelületeinket?

Amikor otthonunk kialakításába, illetve felújításába kezdünk, mindig nagy fejtörést okoz, hogy milyen burkolatot válasszunk. Vajon a csempe vagy a laminált padló volna-e kellemesebb, könnyebben tisztán tartható, melegebb, trendibb? Jó döntést akkor hozhatunk, ha ismerjük mindegyik előnyét, hátrányát. Vegyük hát sorra őket!

ÍHIDEGBURKOLAT

A kerámiaburkolatok, csempék nagyon népszerűek. Természetesen a fürdőszobában alap ezzel az anyaggal burkolni, hiszen megóv bennünket a beázástól, könnyen tisztán tartható. Használhatjuk konyhában és akár nappaliban, hálóban is, különösen akkor, ha padlófűtés lesz alatta. A szín-, méret- és mintázatválaszték óriási.

* Mozaik burkolatok

Igen kedvelt az üveg-, fém-, gránit-, kő-, kavicsmozaik is, valamint a faanyagok mintáinak megjelenítése, emellett a kókuszmozaikot is alternatívaként kínálják. A famozaikkal látványos paneleket hozhatunk létre. A mozaikburkolatokat nemcsak nagyobb falrészek (mint például a kád vagy a tuskabin mögötti) kiemelésére használhatjuk, hanem kiegészítő dekorációként, díszítésként is.

* Patchwork mintás burkolat

Ez a mintázat évek óta töretlenül népszerű. A színes csempe bizony bármilyen egyszínű konyhát látványossá, vidámmá tud tenni, és ugyanilyen mutatósan díszíthet egy előszobát is.

* Hatszög csempe

A legunalmasabb fürdőben is fókuszpontot alakíthatunk ki a hatszögletű, színes csempével, és a konyhában is használhatjuk. Ma már létezik padlóburkoló változatban is. Ezzel a formával utánozhatatlan átmenetet valósíthatunk meg a konyha és a nappali között, laminált padlóval kombinálva.

* Fahatású kerámiaburkolat

A rusztikus és a minimál egyvelege kedvelőinek ajánlott, akik szeretik a trendeket követni, és ragaszkodnak a természetesség látványához is. Ez a burkolóanyag tökéletesen előhozza a természetes mintázatot.

VINIL PADLÓBURKOLAT

Nem új találmány, hiszen mindannyian ismerjük a linóleumot — ez annak a továbbfejlesztett, dizájnolt változata. Felülete keményebb és sokkal ellenállóbb, mint elődjéé. Mintázata a megszólalásig hasonlít a természetes anyagú fához, kőhöz. Előnye, hogy ráburkolható a padlófűtésre, bírja a nedvességet, ezáltal használhatjuk fürdőben, mosókonyhában is. Mindemellett melegburkolat, így akár mezítláb is járkálhatunk rajta a felfázás veszélye nélkül. Nem recseg, nem kopog rajta a magas sarkú, ha netán vissza kell mennünk a lakásba valamiért. Koptatóréteggel vonták be, melynek köszönhetően rendkívül időtálló, és mindezek mellett még könnyen is tisztítható.

FRANCIAHALSZÁLKA-PARKETTA

Ennek a mintának az alapjait egy magyar kötésminta adta, mégis a XVIII. századi, a klasszicizmus virágkorát élő Franciaországból származik. E kor fejedelmi épületeiben és a polgári lakásokban még mindig találhatunk franciahalszálka-mintás parkettákat. Az összhatás az igényesség jelképe.

3D-s FALPANELEK

A sokféle falburkolaton kívül manapság újdonságnak számít a 3D-s falpanel, mely rendkívül széles körben alkalmazható: lakásban, irodában, házban, szállodában, közintézményben, étteremben. A falpanel szinte minden teret mozgalmassá tud tenni. A hagyományostól eltérő módon, a minták kiemelkedésével teszi igazi élménnyé a látványt. Egyre több gyártó kezdte el készíteni, ezáltal a minták sora végtelen. Ezt is használhatjuk felújítás során és új építésű házaknál is.

Megkülönböztetünk könnyű és nehezebb fajsúlyú falpanelt. A könnyű fajsúlyúak növényi rostokból készülnek, például cukornádból, bambuszból. Előnyük, hogy könnyen festhetőek, felhelyezésük pedig ragasztással történik. A nehezebb fajsúlyú panelek gipszből vannak, és kedveltebbek a finom, tökéletes vonalak, élek miatt.

A mutatósabb hatás érdekében súrlófényeket is alkalmazhatunk, hiszen a minták így érvényesülnek legjobban. Bármilyen burkolatot is találunk tetszetősnek, tegyük azt falra, illetve falrészre — jól mutatnak tévék mögött, hálószobában egyaránt. Hangulatos fénnyel megvilágítva lakásunk látványos elemévé válhatnak. Válasszunk hát bátran kedvünkre valót!

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Otthonosan rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Mivel fedjük a fal- és padlófelületeinket?
Otthonosan
  • Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
  • 2019.05.21.
  • LXXIV. évfolyam 21. szám
Mivel fedjük a fal- és padlófelületeinket?
Otthonosan
  • Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
  • 2019.05.07.
  • LXXIV. évfolyam 18. szám
Facebook

Támogatóink