home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mit kell tudnunk a hepatitisről?
(Összeállította: re)
2014.07.23.
LXIX. évf. 30. szám
Mit kell tudnunk a hepatitisről?

E fertőző betegséggel sajnos bárhol, bármikor találkozhatunk. Például egy külföldi nyaralás során, kiváltképpen, ha számunkra addig ismeretlen országba utazunk. Mivel a hepatitis a máj gyulladásával, illetve a májsejtek károsodásával jár, napjaink egyik legkönnyebben elkapható fertőző betegségei közé tartozik, ráadásul minden kontinensen előfordul. Többféle változata ismert. Lássuk, melyek ezek!

Hepatitis A

Ez az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon, évente másfél millió új „áldozata” van. A vírus a szájon át kerül a szervezetbe, mosatlan zöldséggel, gyümölccsel, fertőzött élelmiszerrel, valamint a tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételekkel, esetleg a nem megfelelő minőségű ivóvízzel. Ha betartjuk a legfontosabb higiénés szabályokat, csökkenthetjük a hepatitis A vírussal való fertőződés esélyét, de az állandó odafigyelés nem elég.

Hepatitis B

Nemi érintkezés útján, vér és testváladékok által terjed, de az infekció átvitelére alkalmas lehet akár egy horzsolás, piercing beültetése, tetoválás, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás is. Mindemellett megfertőződhetünk bizonyos eszközök, személyes tárgyak (depilátor, borotva, fogkefe stb.) közös használata révén is. A hepatitis B-fertőzések jelentős része krónikussá válik, ami májzsugorhoz, rosszabbik esetben májrákhoz vezethet. A mediterrán országokban (Görögországban, Törökországban, Tunéziában, Jordániában, Marokkóban, Egyiptomban) erős vagy közepes a hepatitis A és B jelenléte, ezért minden odautazónak ajánlatos felvennie a vírus elleni oltást, amely mind a hepatitis A, mind a hepatitis B ellen védelmet nyújt. A Földközi-tenger kagylóinak mintegy 40%-a (minden ötödik kagyló) meg van fertőzve hepatitis A-val. A vírus igen ellenálló, 100˚C-on is csak öt perc forralás után pusztul el.

Tünetei

Magas láz, étvágytalanság, hányás, hányinger, hasfájás, hasmenés, a bőr és a szemfehérje, valamint a körmök besárgulása. Ha ezek közül bármelyiket is tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz! Addig is kerüljük a testi kapcsolatot a beteggel (kézfogás, arcsimogatás, puszilgatás stb.), nehogy bennünket is megfertőzzön. A rendelőbe érve azonnal közöljük az ott dolgozókkal, hogy hepatitisre gyanakszunk, mert így azonnal elkülönítenek bennünket.

Gondolkodjunk idejében!

Tévhit, hogy a hepatitis A-fertőzést csak kalandtúrákon és rossz higiénés körülmények között lehet elkapni. A hepatitis A akár világhírű szállodákban is előfordulhat. Odafigyeléssel csökkenthetjük a fertőzésveszélyt, de a megelőzés legbiztosabb módja a védőoltás. Ezért ajánlatos, hogy utazás előtt mindenképpen oltassuk be magunkat a vírus ellen. Sőt az egészségügyi világszervezet (WHO) javaslatára a vakcinát már minden 14 éves gyermek is megkapja függetlenül attól, hogy szándékában áll-e külföldre utazni.

Sajnos a hepatitis A és B vírus egyikére sem létezik olyan gyógyszer, amely a kórokozókat teljes mértékben elpusztítja, így akár többhetes kórházi kezelésre (elkülönítésre) lehet szükség, a fertőzött beteg pedig hosszú ideig munkaképtelenné is válhat. A hepatitis B-fertőzés a dohányzás után a második leggyakoribb, rákos megbetegedéssel összefüggésbe hozható tényező. Akut szövődménye a májszövet súlyos károsodása lehet, ami akár halálhoz is vezethet.

Tévhit továbbá az is, hogy a hepatitis elleni oltások nem nyújtanak teljes körű védelmet, és csak rövid ideig hatnak. Felvételükkel csaknem 100%-os védelmet érhetünk el. A hepatitis A és B elleni kombinált oltást kérhetjük kezelőorvosunktól. Ne kockáztassunk, válasszuk a biztos megoldást, oltassuk be magunkat az utazás előtt legalább egy hónappal!           

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..