home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Mire ügyeljenek télen az állapotos kismamák?
(Összeállította: vas)
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Mire ügyeljenek télen  az állapotos kismamák?

Várandósság alatt a szervezet fokozottan érzékeny a hidegre, de ez nem azt jelenti, hogy a kismamák nem érezhetik jól magukat a bőrükben. Összegyűjtöttünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy télen mire ügyeljenek a leginkább az állapotos anyukák, és miként űzzék el téli rosszkedvüket.

Meleg, kényelmes viselet

A kiszámíthatatlan időjárás és a növekvő pocak miatt nem könnyű a felső öltözet megválasztása, de védenie kell a derekat és a csípőt. Érdemes rétegesen öltözködni, és kizárólag természetes alapanyagból készült, kényelmes fehérneműt és alsóruhát viselni, amely nem szorít, jól szellőzik, jól felszívja a nedvességet, és melegen tartja a testet. Ne hordjunk szoros nadrágot!

Csak óvatosan!

Télen ne a divat, hanem a praktikusság szempontjai határozzák meg a lábbeli kiválasztását! Az ideális cipő kellemesen meleg, lapos talpú, kiválóan tapad és rugalmas. Lehetőség szerint jól szellőző bőrből készült bakancsot vagy csizmát viseljünk, amely nem szorít, de biztosan tartja a bokát. Ha mégis elcsúsznánk, mielőbb forduljunk orvoshoz, hogy megerősítse, nem történt nagyobb baj. Ha a kismama erős fájdalmat, összehúzódásokat érez, azonnal hívjon mentőt!

Bőrvédelem

A várandósság alatt a bőr általában szárazabb, főleg télen a hideg és a fokozott verejtékezés miatt. Érdemes rendszeresen természetes alapú, illatszermentes hidratáló arckrémet és testápolót használni a terhességi csíkok kialakulását és a kellemetlen viszkető érzést megelőzendő. Ajánlatos kerülni a meleg és a forró fürdőket, valamint a szaunát.

Mozgás a szabadban

A rendszeres mozgással nemcsak testünket és ellenálló képességünket erősítjük, hanem a hangulatunkat is javítjuk, amire a sötét, hideg téli napokon nagy szükségünk lehet. Ajánlatos sok időt tölteni a szabadban, várandósan azonban kerüljük a veszélyesebb sportokat: a síelést, korcsolyázást és szánkózást.

Egészséges táplálkozás

Rengeteg zöldségféle (sárgarépa, brokkoli, karfiol és zöldpaprika) fogyasztható főételként nyersen, feldarabolva vagy párolva. A nélkülözhetetlen vitaminokhoz sokféleképpen juthatunk hozzá. Rendkívül jó C-vitamin-forrás a savanyú káposzta, valamint nagy a burgonya C-vitamin-tartalma is, amelyet a legjobban úgy tudunk megőrizni, ha héjában főzzük meg a krumplit.

Sok folyadékot!

Napi másfél-két liter víz elfogyasztásával gondoskodunk a szervezet méregtelenítéséről és a húgyutak működését is. A folyadékigényt főleg vízzel, ásványvízzel, friss gyümölcslével és gyógyteával fedezhetik a kismamák.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..