home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Mindörökké OMEGA!
Dr. MILÁNKOVITS István
2012.08.15.
LXVII. évf. 33. szám
Mindörökké OMEGA!

Egyszer a nap úgy elfáradt, elaludt, mély zöld tó ölén az embereknek fájt a sötét, ő megsajnált, eljött közénk, igen, jött egy gyöngyhajú lány álmodtam vagy igaz talán.Az idén lesz ötvenéves a Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes, az Omega. A fenti idézet a legismertebb és legnépszerűbb, a...

Egyszer a nap úgy elfáradt, elaludt, mély zöld tó ölén az embereknek fájt a sötét, ő megsajnált, eljött közénk, igen, jött egy gyöngyhajú lány álmodtam vagy igaz talán.
Az idén lesz ötvenéves a Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes, az Omega. A fenti idézet a legismertebb és legnépszerűbb, a hatvanas évek végén megjelent daluk, a Gyöngyhajú lány mindenki által jól ismert sorai, fiatalságunk meghatározó élménye, örök, szép emléke.
Az együttes 1962. szeptember 23-án adta első koncertjét a Budapesti Műszaki Egyetemen. Eleinte külföldi együttesek számainak feldolgozásával lett népszerű, az első saját szerzeményeit 1967-ben jegyzik.
1968-ban elsőként jelent meg önálló albumuk, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek címen, majd 1969-ben kislemezük, a Naplemente, illetve a Régi csibészek című számaikkal. Innentől kezdve nem volt megállás, hiszen a kor zenei szentháromságának (Illés, Metro, Omega) meghatározó tagjává váltak. Mostani felállásuk (Kóbor János, Benkő László, Molnár György, Mihály Tamás, Debreczeni Ferenc) 1971-től változatlan, amivel szinte egyedülállóak a világ rocktörténetében. Az együttes nevéhez az ötvenéves működése alatt a következő rekordok kapcsolódtak:
- Ők készítették az első animációs klipet a világon.
- Ők használtak először lézert a koncertjükön.
- Ők használtak először dobszintetizátort.
- A Gyöngyhajó lány című számot több mint 50 nyelvre fordították le.
- A leghosszabb ideig együtt levő rockbanda.
- Nekik van a legtöbb eladott lemezük itthon (több mint 5 millió).
- Ők adtak el egy adott lemezből legtöbbet (Gammapolis, több mint 700 000).
- Nevükhöz fűződik a legtöbb külföldön eladott lemez (2 millió).
- Ők turnéztak először Angliában.
- Övék az első magyar CD, az első magyar DVD.
Az elpusztíthatatlan rocklegendává nemesült együttes méltón ünnepli pályafutása idei mérföldkövét. Ország- és Kárpát-medence-járásuk március 8-án indult Bólyról, ahol az Omega klubrajongó tábora szervezett felejthetetlen estet az együttesnek. A kiállító teremben az elmúlt félszáz év relikviái, fellépő ruhák, lemezborítók, több ezer fotó és más kedves emléktárgy volt látható, a színházteremben kivetítőn a koncertrészleteiket láttunk. Ötven év, szinte hihetetlen, mondta meghatottan Benkő Laci, hozzátéve, hogy húsz évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy ilyen erőben és egészségben fognak ünnepelni. Kóbor János szavai nyomán megelevenedtek a kezdeti nehézségek, a külföldi karrier lehetősége, de mindennél fontosabb volt számukra a hazai, a magyar közönség, mondta, a 70-es évek palicsi koncertje, s a család meghatározó, döntő szerepe pályafutásuk alakulásában. Mihály Tomi a kérdésre, hogy tud-e még olyan rockbandáról, amely változatlan felállásban és intenzitással ilyen hosszú élettartamú, mosolyogva kérdezi vissza: - Van egy, de melyik is az? A Rolling Stones - ami nem csekélység.
Már másnap elkezdődött egy tíz állomásból álló koncertturné Magyarország nagyvárosaiban, utána erdélyi, vajdasági és felvidéki koncert következett. Mindenhol teltházas csarnokok várták, és várják a legendás zenekart.
Az 50. szülinapon szeptember 23-án, a turné Budapesten ér csúcspontjára egy (vagy több?) koncerttel. Ahogyan elmondták, utána ilyen intenzív koncertezésre, turnézásra már nem vállalkoznak, de nem fejezik be a munkát, mert a zene az életük, amit a közönségük rajongása táplál.
Kívánjuk, hogy az Omega még sok éven át legyen eleven, közös élményünk, és életünk meghatározó része. Isten éltesse az ünnepelteket!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..