home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mindent a maga idejében - most kell rákapcsolni
Gyurkovics Virág
2012.06.05.
LXVII. évf. 23. szám
Mindent a maga idejében - most kell rákapcsolni

* A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjprogramja hatlépcsős ütemterv szerint segíti a diákokat a szülőföldön való érvényesülésben a tájékoztatástól kezdve a pályaválasztási tanácsadáson, a felvételi előkészítőn, a szerb nyelvű felzárkóztató programon, a tanulmányi ösztöndíjon keres...

* A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjprogramja hatlépcsős ütemterv szerint segíti a diákokat a szülőföldön való érvényesülésben a tájékoztatástól kezdve a pályaválasztási tanácsadáson, a felvételi előkészítőn, a szerb nyelvű felzárkóztató programon, a tanulmányi ösztöndíjon keresztül egészen a munkahelykeresésig. Az idén második alkalommal hirdetik meg a pályázatot. Milyen az érdeklődés iránta?
- Február folyamán, amikor körbejártuk a középiskolákat, kiderült, hogy mintegy hatszázan felvételiznek valamilyen szerbiai felsőoktatási intézményben. Ahhoz, hogy ezek a diákok megfelelő információkhoz jussanak - függetlenül attól, hogy akarják-e használni az elektronikus felkészítőt, vagy sem - be kell jelentkezniük a honlapunkon, a felkeszito.mntsztondij.org.rs oldalon. Itt keveselltük az érdeklődőt, május közepéig ugyanis mindössze 214-en jelentkeztek a felvételi-felkészítőre, ami március eleje óta működik. Nem győzzük hangsúlyozni a fiataloknak, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a felkészülést, mert így a felkészítő tanárnak sem lesz elég ideje arra, hogy hatékonyan foglalkozzon a diákkal. A legfrissebb adatok szerint gyarapodik a jelentkezők száma. Megnéztük az eddig regisztráltak szakterületeit, hogy hova szeretnének fölvételt nyerni. Egyértelmű, hogy akik nehéz egyetemre, orvosi, jogi karra szeretnének bejutni, azok már bejelentkeztek, és készülnek. Ez viszont azért is intő jel, mert ezek szerint a jelentkezők kétharmada próbál olyan helyre bekerülni, ahol a fölvételi kritériumok enyhébbek. Ez egyelőre nem gond, de a következő lépésben, amikor már munkát is akarnak kapni, az lehet. A felkészítő ingyenes. Mi azt mondjuk, hogy aki tud, az még kapcsolódjon be, és a képességeihez, az érdeklődéséhez igazodva a legmagasabb területre próbáljon felvételt nyerni. Ha nem sikerül, hát nem sikerül. Az ösztöndíjra akkor is pályázhat majd, ha magánegyetemre ment, csak az a lényeg, hogy akkreditált legyen a képzés, és itt működjön, Szerbiában.
* Mit gondol, miért ilyen kevés a jelentkező?
- Tavaly is ugyanez volt a helyzet. Mi most megpróbáltunk segíteni a diákoknak, hogy ne az utolsó pillanatban kapcsoljanak rá a tanulásra. A középiskolások megszokták, hogy az anyag, amit visszakérnek tőlük, egy hét alatt megtanulható. Az egyetemen viszont nem ez van. Óriási változás az eddigiekhez képest, amikor elkapják az irodalmat, bizonyos dolgokra felhívják a figyelmüket, s a vizsgán sokkal többet kérnek vissza. A felvételi pedig a szakok nehézségétől, népszerűségétől függ. A felvételi-előkészítővel nem jár semmi kötelezettség, nem kell fizetni érte, és nem feltétele az ösztöndíjnak, ez csak egy plusz. A diákok megtalálják az elmúlt évek felvételi tesztjeit, ingyenesen letölthető feladatsorokat vehetnek igénybe, láthatják, mekkora a konkurencia, kik azok, akik szintén oda felvételiznek, melyek azok a gyakori kérdések, amelyek őket is érdekelhetik, illetve ők is feltehetnek kérdéseket. Nincs semmi, ami elriasztaná őket, ezért nem is értjük, hogy miért ilyen érdektelenek.
Hasonló jelenséget tapasztaltunk a szerb nyelvű felzárkóztatónál. A tanárok hívták fel a figyelmünket arra, hogy nagyon jó lenne, ha nemcsak a már felvételt nyert végzős középiskolásoknak, hanem a harmadik osztályosoknak is meghirdetnénk egy ilyen szuperintenzív szerb nyelvű kurzust. Mert ha ők most a nyáron meglátnák, hogy egy ilyen intenzív kurzus alatt mennyit megtanulhatnak, akkor bátrabban jelentkeznének a szerb tannyelvű szakokra. Mi elkészítettük a felmérést, és körülbelül 450 diáktól kaptunk olyan visszajelzést, hogy érdekli őket a dolog. Akkor elkezdtük szervezni az egy hónapos, 80 órás kurzust, szétküldtük az információkat az érintetteknek, akik az Újvidék, Becse, Zenta, Szabadka, Topolya helyszínek közül választhattak, és kiderült, hogy az egész csapatból mindössze 31-en vannak, akiket valóban érdekel. Nem akartuk elrontani a nyarukat, a tanfolyamot a hozzájuk legközelebbi településen szervezzük meg, hogy otthon maradhassanak, csak napi 3 óra hosszát kellene eltölteniük egy fiatal társaságban, s egy speciális, játékos program keretében szerbül kommunikálnának. Most még próbáljuk őket utolérni, mert jövőre meg mindent gyorsan, egyszerre akarnak majd. Az ösztöndíjprogram egy komplex rendszer. Akkor tudunk segíteni, ha mindent a maga idejében csinálnak végig. Felkészülnek szerbből, felkészülnek szakmailag, leteszik a felvételit, segítséget kapnak a legjobb felsőbb évesektől, hogy a lehető legjobban startoljanak. Utána ha ők a legsikeresebbek, kapnak még plusz ösztöndíj-kiegészítést azért, hogy ők segítsenek az elsősöknek. Mi a legaktívabb diákokat beajánljuk cégekhez, nyári gyakorlatra, és esetleg munkát is kaphatnak. Ez viszont csak akkor működik, ha idejében felkészülnek a felvételire, bejutnak a választott karra, és szorgalmasan tanulnak. De ha mi megszervezzük, és ők nem jelentkeznek, nem segíthetünk, ez már hozzáállás kérdése. Lehet, hogy a kilátástalanság hozza magával mindezt, de éppen azt szeretnénk tudatosítani bennük, hogy többre képesek, mint amit a környezetük beléjük sulykol, és ne engedjék, hogy olyan sivárság legyen bennük, mint ami körülöttük jelen van.
* Mit üzenne azoknak a végzős középiskolásoknak, akiknek önbizalomhiány vagy egyéb okok miatt még mindig kétségeik vannak a felvételi vizsgát, a továbbtanulást illetően?
- Sokszor érzünk a diákokban egyfajta félelmet. A mi népünkbe óriási kisebbrendűségi érzés van belenevelve. Én azt üzenem nekik, hogy ha az MNT felsőoktatási programjába szeretnének bekapcsolódni, akkor ezt a kisebbségi érzést gyorsan felejtsék el. A munkatársunk szívvel-lélekkel várja, hogy segíthessen a diákoknak, nem kell félniük. Az ösztöndíj visszafizetése nagyon egyszerű mércerendszer alapján történik, kizárólag abban az esetben alkalmazzuk, ha valaki visszaél az ösztöndíjjal. Például ha azt mondja, hogy jár órákra, de nem jár, vagy két hét múlva úgy dönt, hogy neki ez nem megy. Ha már bejutott, legalább annyit tegyen meg, hogy tanul, és kimegy a vizsgákra. Ha objektív vagy családi okok miatt nem megy a tanulás, akkor természetesen nem fizettetjük vissza az ösztöndíjat.
* Egyre inkább szorít az idő, a felvételi vizsgákig már csak egy hónap van hátra. Mire tudják még kihasználni a fennmaradt időt?
- A harmadik osztályosoknak június 9-ére tűztük ki a szintfelmérést szerb nyelvből, addig lehet jelentkezni az intenzív felzárkóztató kurzusra, ami egy hónapig tart és július-augusztus folyamán fog lezajlani. Erre nem kell készülni, csak tudnunk kell, mire alapozhat a felkészítő tanár.
A negyedikesek még egy hónapig jelentkezhetnek a felkészítőre. A felvételi vizsgák június 26-ától várhatók. Az ösztöndíjpályázatot várhatóan július derekán írjuk ki, és egy hónapig lesz nyitva. A felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert diákok szerb nyelvű felzárkóztatója szeptember folyamán lesz. A demonstrátori ösztöndíjpályázatot is ekkor írjuk ki, amikor már látjuk, hogy milyen az elsőévesek szakonkénti megoszlása, mert a demonstrátorok számát is ahhoz igazítjuk majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..