home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Minden diáknak legyen saját Életfája tanulóvárosában
MÁTÉ Emese
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
Minden diáknak legyen saját Életfája tanulóvárosában

Az élet összjátékában mire vagyok a legalkalmasabb, miben tudok a legjobban kiteljesedni, és gazdagítani az emberiség Életfáját? — tették fel a szabadkai Óvó- és Edzőképző Főiskola hallgatói a kérdést, a Politechnikai Iskola táj- és műépítész technikusával, valamint a Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola környezetvédőjével karöltve.

Bemutatkozik a Rügyező hagyaték csapata

„Az ember kérdezze meg magát, mire a legalkalmasabb? S aztán ezt a valamit alakítsa magában s magán a legbuzgóbban, tekintse magát inasnak, segédnek, később is csak nagyon csínján mesternek. Ha azután így képes lesz, belátó szerénységgel, a külvilág követelményeit csak képességei növelésével fokozni, hogy ekképp használva a világ számára kedvessé váljon, akkor elérheti fokról fokra céljait, és ha e legmagasabb feladatot megoldotta, a maga tetszésére munkálhat tovább” (Johann Wolfgang von Goethe).

Az élet összjátékában mire vagyok a legalkalmasabb, miben tudok a legjobban kiteljesedni, és gazdagítani az emberiség Életfáját? — tették fel a szabadkai Óvó- és Edzőképző Főiskola hallgatói a kérdést, a Politechnikai Iskola táj- és műépítész technikusával, valamint a Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola környezetvédőjével karöltve.

Brindza Ivett (Topolya) és Úri Szűcs Réka (Szabadka) gyakorlott cserkészvezető. Ivett mezőgazdászként az önfenntartó szerves kultúra ajándékaiból merít. Jelmondata: Legyünk következetesek abban, amit elkezdünk, és azt vezessük végig! Réka dalolva született. Képzett zenei műveltsége révén énekei, gyarapodó szívből-lélekből jövő gyermekdalai megszólítják a hallgatókat. A gyerekeknek már fiatal korukban szeretné átadni a természet szeretetét. Ez igen fontos feladata a pedagógusoknak. Földanyánk meghálálja és viszonozza szeretetünket. „A legalkalmasabb időpont egy fa elültetésére húsz évvel ezelőtt volt. A második legalkalmasabb időpont most van” — vallja Réka. Ábrahám Anasztázia (Szabadka) élelmiszeripari technikusként az ételek fogyasztási sorrendjéről, vitamintartalmáról szól saját laboratóriumi kísérletei alapján. A kertünkben termett gyümölcsöknek nagyobb a vitamintartalma, mint a narancsnak! Csévári Emese (Szilágyi) — akár egy igazi népmesehős — a szülőfaluját hazájának nevezi, ahol a hős egy egész életre elegendő energiával feltöltekezik, és minden útjába gördülő akadályt könnyen leküzd, hogy végcélként felérhessen saját Életfája csúcsára: „Szilágyi egy nagyon kedves kis falu, ott nőttem fel. Ott kacagtam a legtöbbet. Minden virágát, illatát ismerem. Ez a kis falu az én hazám.” Végzett nővérként az egészségápolással összhangban a természetet is ápolja. Gyermekszeretete határtalan. Zélity Emese (Tornyos) kedveli a néptáncot és a sportot. „Már több természetvédelmi akcióban is részt vettem. Mi a természet részei vagyunk, ha baj van vele, az nekünk sem jó. Ha vigyázunk rá, a mi napjaink lesznek szebbek.” Ceitler Mercédesz (Szabadka) a rajzot választotta önkifejezési formaként. A gyermekrajzok színeinek erkölcsi és érzéki színhatásával gazdagítja az Életfát különféle rajzfoglalkozások keretében. Középfokú végzettségű grafikusként jól érti a formák és a színek játékát.

A másodéves óvóhallgatók szemléletmódjának közös gyökere a Politechnikai Iskolából ered: Bózsits Tímea (Szabadka) tájépítő technikus, Fehér Ildikó (Kispiac) grafikus technikus, Rajcsity Ivana (Szabadka) magasépítő technikus. Ildikó a múlt évi tapasztalatok alapján határozottan és céltudatosan vezeti a csapatmunkát. Egész életében a gyermekek közé kívánkozott, és jól ért a nyelvükön, a szeretetet nyelvezetével él ugyanis. Különleges törődésével, felelősségtudatával elvarázsolja őket foglalkozásai során. Szabad idejét is az óvodában tölti a gyermekekkel önkéntesként. Megelőlegezhetjük számára az óvónői diplomát. Ivana a csapat fényképésze: „Azért szeretem a fákat, mert sok erdei állatnak adnak lakhelyet.’’ Ő a szociális ügyosztállyal együtt gyakorolja már az ifjúságnevelő csapatszellemiséget. Rajz- és zenetudását kívánja fejleszteni. Tímea diplomás tájépítészként a csapat szakmai vezetője: „Megismerhettem a különféle növényeket, a szakmai gyakorlat által pedig tapasztalatot is szereztem. A négy év folyamán megerősödött bennem a növények iránti szeretet és az oltalom vágya.”A rajzművészet terén folyamatosan képzi magát már több mint egy évtizede. Több hazai és nemzetközi rajzpályázat díjazottja.

A középiskolás korosztályt hárman képviselik. Pásztor Anasztázia (Szabadka) környezetvédőként a Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskolából, aki a Csáth Géza Művészetbaráti Kör többszörösen díjazott szavalója is. Jenei Enikő (Szabadka) érettségi előtt álló tájépítész. Ifjúsági csoportvezetőként az iskola keretein kívül is ápolni kívánja az ember és a táj összesimulását. Kocsis Szignetta (Bezdán) életedzetten biztat mindenkit önMAGa Életfája nevelésére: „Ha akadályba ütközünk egy feladat, álom vagy cél megvalósításakor, sosem szabad feladnunk! Mindig tovább kell harcolnunk azért, amit kitűztünk magunk elé. Mi erősebbek vagyunk! A Duna partján lévő fák hatalmasak és elragadóak. Olykor csak kikerékpározom a folyóhoz, hogy csodáljam őket.”

Az érdeklődők jelentkezését a turulemese12@gmail.com címen várjuk.

A sorozatot Sterbik Dávid okleveles fényképész Bennem növekvő Életfa című művészi fényképgalériája kíséri.

„Az önmagam által kialakított stílusomat főként annak a közegnek köszönhetem, amelyben élek. Vizuális szempontból egysíkúnak vagy akár hétköznapinak is nevezhető. A nem mindennapi dolgok mind körülöttünk vannak, csupán a saját korlátjaink akadályoznak meg ennek megismerésében. Éppen ez az egyszerűség az, ami arra ösztönözhet, hogy a megszokott teret másként fogjuk fel, és más szemszögből ismerjük meg.

Kialakíthatunk egy új, sajátos realitást, gondolatainkra és érzelmeinkre alapozva. Ennek értelmében fontosnak tartom, hogy a képek ne csupán egyszerű vizuális élményt nyújtsanak, hanem ragadják magukkal a szemlélőt, és azt is, hogy az alkotó belső, tudatalatti gondolatvilágát és érzelmeit táplálhassa műveibe, mivel csakis így adhat értelmet és értéket tevékenységének’’ (Sterbik David).

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..