home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Milyen lesz az új Egyesült Államok?
Talpai Lóránt
2016.11.20.
LXXI. évf. 46. szám
Milyen lesz az új Egyesült Államok?

Jött, látott és győzött — Sírnak a sztárok — Trump-ellenes tüntetéssorozat indult — Kezdődhet az Új Nemzeti Galéria építése — A svéd korona végnapjai

Jött, látott és győzött

Körülbelül egy hete emésztgeti a fél világ, hogy Donald Trump lett az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke. Az extravagáns politikus annak ellenére nyerte meg az elnökválasztást, hogy valójában kevesebb szavazatot szerzett ellenfelénél. A republikánus jelölt úgy nyerhetett kevesebb vokssal, hogy az USA-ban nem közvetlenül választják az elnököt. Az egyes államokban a polgárok elektorokra szavaznak, akik majd december közepén választják meg az elnököt. Az államok lélekszámuk alapján eltérő számú elektort delegálnak, és a győztes mindent visz elv alapján az egy-egy államban győztes jelölt viszi az összes elektori voksot. Trump a győzelme után büszke, domináns, egyszersmind empatikus Amerikát ígért a világnak. A New York-i Hilton szállóban mondott győzelmi beszédében összefogást, gazdasági növekedést, munkahelyeket és markáns külpolitikát ígért, valamint mozgalmának az ország szolgálatába állítását. Az új elnök zárszavában megjegyezte: azt szeretné, ha minden hazafi büszke lehetne országa elnökére, majd többször is elmondta, mennyire szereti Amerikát.

Sírnak a sztárok

Donald Trump győzelme miatt számos amerikai celeb siránkozik. Mivel szinte az összes amerikai médiasztár Clinton-párti volt, a legtöbbjük most legszívesebben emigrálna. Kanada bevándorlási hivatalának internetes oldala percekkel a választási eredmények hivatalossá nyilvánítása után összeomlott, annyian keresték fel pánikszerűen. A Hillary Clintont támogató celebek közül a legtöbben szó szerint elhagynák az Egyesült Államokat, mert nem akarnak olyan országban élni, ahol Donald Trump az elnök. Az amerikai lakosság egy részén kívül a tőzsdét is érzékenyen érintette Trump győzelme. A pénz-, értékpapír- és árupiacok egyöntetűen arra számítottak, hogy a demokrata párti rivális, Hillary Clinton nyeri meg az amerikai elnökválasztást a politikai kívülállónak számító Trumppal szemben. A befektetők attól tartanak, hogy Trump győzelme hosszú távon politikai és gazdasági bizonytalanságokat okozhat, így a dollár árfolyama, a nyersanyagok ára és a tőzsdék zuhanórepülésbe kezdtek.

Trump-ellenes tüntetéssorozat indult

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén fekvő Oregon államban elfajultak, és egyre erőszakosabbá váltak azok a tüntetések, amelyeket a republikánus Donald Trump elnökké választása miatt tartottak. Oregon legnagyobb városában, Portlandben a rendőrség lázadásnak minősítette a tüntetést, miután a tiltakozók egyik csoportja — a hatóságok megfogalmazása szerint — „veszélyes magatartást tanúsított”.

A csoport boltokat támadott meg, ablakokat tört be, szeméttárolókat gyújtott fel, petárdákat robbantott. A rendőrök könnygázt vetettek be, és csaknem harminc embert tartóztattak le. A rendbontások kapcsán több fiatal Portlandi Ellenállók néven csoportot alakított, mely az egyik közösségi oldalon kommunikál a nyilvánossággal. Közleményében elhatárolódott a garázdáktól, és tudatta, hogy a tüntetők közé anarchisták keveredtek. Portland városában egyébként több napig folytak a tiltakozó akciók, sőt, az emberek Los Angelesben, Oaklandben, Denverben, Chicagóban, Philadelphiában és New Yorkban is utcára vonultak.

Kezdődhet az Új Nemzeti Galéria építése

A Petőfi Csarnok bontása után megkezdődhet az Új Nemzeti Galéria építése. Baán László, a Liget Budapest projektum miniszteri biztosa az építkezés kapcsán kijelentette: szakértők bevonásával sikerült megállapodni egy olyan összegben, amelyet mindkét fél elfogadott. „A 400 millió forintból a beruházó kiváltja a bérlők határozott idejű bérleti szerződését, és ellentételezi az általuk végzett beruházások értékét, ezzel az utolsó jogi akadály is elhárult az Új Nemzeti Galéria felépítése előtt” — hangoztatta a miniszteri biztos. Az Új Nemzeti Galéria egyébként a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) iroda tervei alapján épül meg a Petőfi Csarnok helyén. Ennek az építészirodának a nevéhez számos kiváló múzeumi épület fűződik a világ több pontján. A SANAA rengeteg nemzetközi elismerés mellett 2010-ben az építészszakma Nobel-díjának számító Pritzker-díjat is megkapta.

A svéd korona végnapjai

Svédország jó úton halad afelé, hogy búcsút intsen a készpénznek. Mint ismeretes, az 1600-as évek közepén a svédek nyomtatták ki az első papírpénzt Európában, most pedig a készpénz megszüntetésében lehetnek elsők. Tavaly az összes pénzforgalomnak mindössze a 2%-a volt papírpénz a skandináv országban. A lakosság többsége már alig ismeri a svéd koronát, ami főként a szupergyors átutalási rendszernek, a Swishnek köszönhető, melyet a polgárok több mint 70%-a használ. A Swish mindinkább egyeduralkodó a svéd piacon. Az optimisták szerint 2020 lehet az utolsó év, amikor a papírpénz még része lesz a svédek hétköznapjainak. A stockholmi Svéd Nemzeti Bank illetékesei azonban nem pontosan így ítélik meg a helyzetet. Becslésük szerint még legalább húsz év kell ahhoz, hogy mindenki átálljon a készpénzmentes életre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..