home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Milyen játékszert vegyünk?
Farogi Anna
2016.12.13.
LXXI. évf. 49. szám
Milyen játékszert vegyünk?

Az ajándékok, különösen a játékszerek beszerzése mindig nagy megpróbáltatás elé állítja a szülőket, és mivel nyakunkon a karácsony, ez a téma most igen időszerű. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a vásárlással saját igényeiket akarják kielégíteni, ezért gyakran előfordul, hogy a felnőttek szívesebben szórakoznak ezekkel a játékokkal, mint a gyermekek.

Milyen a jó játékszer?

Mindig nehéz eldönteni, hogy a gazdag kínálatból milyen játékszert válasszunk. Íme néhány jó tanács!

A nagyon drága és tökéletesen működő játékszerek nem felelnek meg a gyermek igényének. Többnyire olyan felnőttek tervezik őket, akik nem ismerik eléggé a kicsinyek világát. A bonyolult, drága tárgyak csak arra jók, hogy a gyermek elrontsa vagy nézegesse őket. A velük való játék nem juttatja sikerélményhez, tehát csalódik. A polcra teszi őket, szemléli, esetleg tehetetlenségében elrontja.  

A mechanikai játékszerek szerkezetükkel hatnak a gyermekek képzelőerejére. Előnyük, hogy sokoldalúak, és felkeltik a kicsik érdeklődését. A teherautó például a szállítás egyik módjára hívja fel a figyelmet, a lovat be lehet fogni a kocsiba, a baba öltöztethető, altatni lehet... A mechanikai játékszerek akkor hasznosak, ha a gyermek tevékenykedik velük, mégpedig úgy, hogy beillesztheti őket valamilyen szituációba, sőt alakíthatja is őket.

Meg kell említeni a félig kész játékszereket is. Ezek lehetnek kivághatóak, kifesthetőek, szétszedhető és összerakható modellek, fém, fa, műanyag építőelemek, különféle kirakós játékok. Ezek hasznosak, mert a gyermeket olyan feladatok elé állítják, amelyeknek a megoldása bizonyos erőfeszítést igényel. Ehhez már fegyelmezett gondolkodás szükséges. Meg kell érteni a részek közötti összefüggéseket is, ez pedig fejleszti a kombinatív képességet, gazdagítja a tudást, növeli a kitartást, az akaratot.

A gyermekeket körülvevő játékszerek száma és fajtája kihat a játék módjára és jellegére is. Mindegyik játéktípusnak megvan az előnye, és különböző tulajdonságokat fejleszt. Azok a legmegfelelőbbek, amelyeket sokféleképpen lehet összeállítani, szétszedni, újratervezni, kombinálni.

Alapkövetelmény, hogy a színek és a formák legyenek egyszerűek, mert a szép játékszer alakítja a gyermek kibontakozó esztétikai érzékét. Végül pedig arra is gondoljunk, hogy a játékszer ötletet ad a játékhoz, tehát olyat válasszunk, amely foglalkoztatja a gyermekünket, amelyről már van bizonyos tudása, és kapcsolódik az élményeihez.

Ha megvásároltuk a játékszert, engedélyezzük a használatát. A hosszú ideig új állapotban megőrzött játékoknak semmi értelmük sincs. A játékszer nem dísz, hanem eszköz a játékhoz. A díszként kezelt játékszer csak arra jó, hogy növelje a tilalmak számát. Előfordulhat, hogy a gyermek kedvét vesztve, szándékosan tönkreteszi a féltve őrzött kincset.

Arra is vigyázzunk, hogy milyen anyagú játékot választunk. Ajánlatos fából készültet venni, de ha mosható, műanyag játékszert akarunk, akkor megbízható helyről szerezzük be. A fa mint természetes anyag kellemes, meleg érzést kelt, könnyen kezelhető, időálló, a belőle készült tárgy nem rontható el egykönnyen. Az is fontos, hogy tisztán tartható legyen, szükség esetén mosható, fertőtleníthető.

Mindez azonban nem mondható el a műanyag és a fém játékszerekről. Vigyázzunk arra, hogy az oldalaik ne legyenek élesek, törékenyek. Fontos, hogy a sérülés esélye minimális legyen.

Végül még hozzátenném, hogy a játékszerek állapotából arra is lehet következtetni, hogy mennyit játszottak velük. Az ilyen tárgyakat érdemes emlékként megőrizni a jövő generációnak, évek múltán bemutatni a gyermekeknek, unokáknak.

A játékszer eszköz és segítőtárs

A gyermek kicsiny korától fogva mindennap valamilyen tapasztalatot szerez, bővül a tudása a környezetéről. Érdeklődése mindenre kiterjed. Ha eközben megfelelő játékszer áll rendelkezésre, akkor életében egy hosszan tartó, visszatérő foglalatosság jelenik meg, mely a képzelőerejét is fejleszti. Forrása a környezeti tapasztalat, az akaraterő, a tudás és a képzettársítás, nem utolsósorban pedig a megfelelő játszótárs.

A játéktéma lehet építő jellegű, konstruáló, gyakorló-utánozó, szerep- vagy szabályhoz kötött, illetve gyakran előfordul a témák kapcsolódása is (például család–orvos). 

Mindehhez nemcsak megfelelő játékszerek, kész kellékek szükségesek, hanem segédanyagok is, melyekből a gyermek maga készítheti el vagy pótolhatja a hiányzó részeket. Fontos tehát, hogy a házban legyen egy barkácsláda vagy egy kacatdoboz, melyben mindenféle hulladék anyag, spárga, drót, pálcika, színes vászon, kisebb-nagyobb doboz, ragasztó, gomb, kapocs, kis szerszám, filctoll, színes ceruza stb. van. Maga a gyermek is bővítheti ezt a gyűjteményt.

A felsorolt szempontokat, illetve a gyermek életkorát, tudását figyelembe véve vásároljunk orvosi vagy más foglalkozásra jellemző játékkelléket, építőkockát, közlekedési eszközt és útjelzőket, esetleg rendőr- vagy mesejelmezt a szerepjátékhoz, bábot a kisszínházhoz, céltáblát, különféle ütőhangszereket, kis méretű konyhaedényeket stb.

Az örömszerzés, a fejlesztés és a hatás érdekében okvetlenül induljunk ki gyermekünk érdeklődéséből, korából és megismerési vágyából, nem utolsósorban pedig a piaci kínálatból.

Sikeres, töprengés nélküli vásárlást kívánok!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..