Milliárdosok a pályán

Milliárdosok a pályán

Egy labda és huszonkét ember a pályán. Néhány kopott futballcipő és két kapu, körülbelül ennyire van szükség egy futballmérkőzéshez. Az úgynevezett régi szép időkben valójában nem is volt más körítése egy nívós sportrendezvénynek. Hol vannak már azok az idők, amikor minden kisgyerek válogatott futballista szeretett volna lenni? Azok a szerencsések pedig, akik ezt megtehették, azaz magukra ölthették a címeres mezt, büszkén és szimbolikus anyagi javakért vállalták a feladatot.

Kenyeret és cirkuszt

A kizárólag pénzcentrikus modern világfelfogás azonban mindent letarolt, és pénzügyi machinációk talajává tette a labdarúgópályákat. Jelenleg a legmagasabb fokú pénzmosás és a fehérgalléros bűnözés befolyásolja a világ egyik legkedveltebb játékát. Míg egykor legendás labdarúgók varázsoltak a zöld gyepen, addig manapság huszonkét milliárdos futkározik egy-egy ország válogatottjának mezében. A játékosok szinte már az edzésekre is magánrepülőgéppel járnak. Az antik világban a jómódú városi polgárok tízezrei követték szájtátva a szerencsétlen gladiátorok véresebbnél véresebb összecsapásait, napjainkban azonban a szurkolók számos esetben az utolsó filléreiket adják oda azért, hogy megtekinthessék a tehetős sportolók csapnivaló előadását. A cirkuszt viszont mindenáron fenn kell tartani. Ezért a világversenyeket és a világbajnokságokat akár emberi életek árán is megrendezik. Az extraprofitra éhes „üzletemberek”, illetve a valóságtól teljesen elrugaszkodott sejkek vágyainak úgy tűnik, senki sem szab határt. Nagyszerű példa erre a jelenleg is zajló brazíliai futball-világbajnokság, mely rendezvény létesítményeinek építése közben jó néhány munkás veszítette életét. Persze ez a fejlemény szinte „eltörpül” a jövőbeli katari vb elképesztő adatai mellett, hiszen ott az embertelen körülmények következtében már ezren haltak meg a világbajnokság előkészületeiben. A főként Nepálból, Indiából és Bangladesből, tehát a rendkívül szegény térségből érkező munkásokat pillanatok alatt feláldozták a megalománia oltárán. A 2022-re tervezett világbajnokság a szervezők elképzelései szerint minden idők legdrágább sporteseménye lesz, hiszen nemcsak új stadionok, hanem repülőterek, metróvonalak, utak és szállodák is épülnek a tornára. Talán ez az a pillanat, amikor feltehetnénk a kérdést: megéri mindez?

„Aki fizeti a zenészt...”

Valószínűleg ezt a kérdést tették fel azok az emberek is, akik hónapok óta tüntetnek Brazília-szerte. Amíg csillagászati összegű televíziós szerződések születnek, repkednek a dollármilliók, százmillió eurós átigazolási összegek, addig a világ legtöbb országában az oktatási rendszer és az egészségügy a csőd szélén tántorog. De mit mondanak a számok? A Real Madrid például 517 millió eurós csúcsköltségvetéssel vágott neki az előző idénynek, miközben Spanyolországban tombol a gazdasági válság. Pénzügyi injekció ide-vagy oda, a nagy múltú klub így is 125 millió eurós hiánnyal zárta a tavalyi esztendőt. Azaz egy jól meghatározható körön kívül valóban senkinek sem éri meg fenntartani a jelenlegi helyzetet. Ennek ellenére a pénzügyi őrület folytatódik. A világ tíz leggazdagabb együttesének összértéke körülbelül 16 milliárd dollár. Mindez azonban nem csak napjaink labdarúgására jellemző. Már az olimpián sem a győzelem számít, inkább a pénz a fontos. Az amatőr szellemet hirdető világesemény már régen behódolt a pénz hatalmának. A világ legnagyobb sportrendezvényét, azaz show-műsorát befolyásos szponzorok és televíziós jogdíjak nélkül nem is lehetne működtetni. Persze aki fizet, az „rendel” is, és nem éppen csekélységeket. A csillagászati összegekért cserébe a televízióknak, a szponzoroknak és a politikának nagy beleszólása van szinte mindenbe a sportrendezvények kapcsán. A nagy klubok mértéktelen költekezése — legyen szó világraszóló rendezvények szervezéséről, illetve az élcsapatok finanszírozásáról — gyakorlatilag teljesen tönkreteszi a kisebbeket, a tömeg- és az amatőr sportot. Mindezek alapján kijelenthető, hogy a sport lényege, azaz az olimpiai eszme, alaposan eltávolodott Coubertin báró egykori elképzeléseitől.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Milliárdosok a pályán
  • Sass László
  • 2016.09.19.
  • LXXI. évfolyam 37. szám
Milliárdosok a pályán
  • dr. Német László SVD, nagybecskereki püspök
  • 2016.09.12.
  • LXXI. évfolyam 36. szám
Facebook

Támogatóink