home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Miért ne vehessünk meg mindent pénzen?
FÖLDI Márta
2014.12.10.
LXIX. évf. 50. szám

Felépülhet-e a szerbiai gazdaság? Mit ne mérjünk pénzben? Miért mozgat mindent a pénz? — Pénzen vehetsz házat, de otthont nem, vehetsz órát, de időt nem, ágyat is, de alvást nem, könyvet igen, de tudást nem, orvost is, de egészséget nem, rangot, de megbecsülést nem, vásárolhatsz vért, de életet nem.

Három évre szóló elővigyázatossági hitelmegállapodást kötött a szerb kormány a Nemzetközi Valutaalappal mintegy egymilliárd euró értékben. 2017-re felépülhet a szerbiai gazdaság?!

Gazdaságpolitikai fordulatra van szükség.

Csak az képes a fordulatra, aki kiszabadul a korábbi korszak fogságából. A pénzvilág nem könnyen ereszti el azt, aki eladósodott.

Egy új világ kialakítására van szükség, mely a munkára, termelésre, takarékosságra, szorgalomra, kreativitásra, közösségekre, gyermekvállalásra és erkölcsre épül, gyökeresen szakítva a régi világ működésével. Az nyer, aki képes leépíteni korábban felhalmozott adósságait, külső források helyett saját erejére támaszkodik, hitel helyett megtakarít, újraiparosít, mezőgazdaságot fejleszt, belső piacot erősít, külső piaci réseket talál, térségi és helyi együttműködést épít, és sokat dolgozik.

Csökkenteni a költségvetési hiányt, ezzel automatikusan csökkenő pályára állítva az államadósságot. A hitelre épülő növekedésről a megtakarításra és a tőkére épülő növekedésre kell átállni. Ezzel felértékelődik a reálgazdaság, és valódi helyére kerülhet a pénzszektor. A hazai befektetőket termelési beruházásokra kellene ösztönözni.

Sajnos a pénz és a piac behatol a gazdaságon túli emberi világba, a családok és a közösségek életébe. A társadalomban is kezdünk pénzzel mérni olyan értékeket, amelyek az emberiség története során eddig nem voltak profit és piaci kalkuláció tárgyai. A pénzben való mérés, az értékek piaci áruvá válása az értékek megrontásához vezet. Ha egy dolgot, melyet korábban pénzért nem lehetett megvenni, már így is megszerezhetünk, akkor az áruvá válik, miközben tudjuk, hogy nem mindent lehet pénzben mérni.

Ha a költségvetési konszolidáció lépéseiről folytatnánk vitát, az már nem a gazdaságról, hanem valójában a társadalomról szólna. Arról, hogy érték-e a gyermek, család, hit, igazság, biztonság, kultúra, tisztesség, összetartozás, munka, tudás, erkölcs. Ha igen, akkor ezek közjavak, mert értékek és nem áruk, pénzzel nem megvehetőek. Ha a közjavak nem mérhetőek és nem vehetőek meg pénzzel, akkor azoknak az érdekei érvényesülhetnek, akik a közérdeket jobban szolgálják, többet tesznek a közösségért, a jövő értékeit erősítik.

Sok közmondás szól a pénzről, talán egy kínai a leghasznosabb:

Pénzen vehetsz házat, de otthont nem, vehetsz órát, de időt nem, ágyat is, de alvást nem, könyvet igen, de tudást nem, orvost is, de egészséget nem, rangot, de megbecsülést nem, vásárolhatsz vért, de életet nem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..