home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Michael Jackson még halála után is milliókat keres!
Zvekán Péter
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám
Michael Jackson még halála után is milliókat keres!

Lehet, hogy elsőre egy kicsit morbidnak tűnik a cím, de ez valóban így van. Egy elhunyt világhírű zenész családja akár évtizedekig is hatalmas bevételre tehet szert, főleg a jogdíjaknak köszönhetően. A nagyon népszerű dalokat ugyanis manapság is szívesen játsszák. Napjainkban is hallunk Beatles-, Jimi Hendrix-, Elvis Presley- vagy Michael Jackson-dalokat a rádióban.

A Forbes magazin már évek óta felállítja a legjobban kereső egykori hírességek rangsorát. A legutóbb Michael Jackson vitte el a pálmát. Az öt évvel ezelőtt elhunyt Jacko 2013. évi bevétele 140 millió dollár volt. Érdekességként jegyzem meg, hogy a második helyen Elvis Presley áll, akinek mindmáig annyi dalát játsszák, hogy 2013-ban — főleg jogdíjakból — összesen 55 millió dollárt keresett.

Michael Jackson esete azonban nem ennyire egyszerű. Igaz, hogy az énekesnek rengeteg olyan szerzeménye van, amelyet most is szívesen hallgat a közönség, de a halála után valami egészen rendkívülire leltek: rengeteg befejezetlen dalára bukkantak, amelyekből állítólag még hat albumot ki lehet adni. Eddig a leghíresebb ilyen történet Freddie Mercuryhoz fűződik, aki az utolsó pillanatig szinte senkinek sem beszélt betegségéről. Mivel tudta, hogy nem fog már sokáig élni, félig titokban egy egész lemeznyi anyagot készített el, melyet halála után a Queen többi tagja fejezett be. Innen ered a lemez címe is: Made in Heaven, azaz magyarul A mennyben készült.

Jacko esetében azonban sokszor csak dalrészletek lettek felvéve, amit szerintem a producerek zseniálisan kiküszöböltek. A megoldás: ami megvan Jacko hangjával, az maradjon is úgy, ami pedig hiányzik, azt énekelje fel egy aktuális sztár. A legismertebb így elkészült dal a 2014. május 2-án megjelent Love Never Felt So Good volt, melyhez Justin Timberlake énekelte fel a hiányzó részeket. Ez a szám egyébként még 1983-ban született Paul Anka közreműködésével. Az új változat annyira jól sikerült, hogy a legtöbb országban felkerült a top lista első tíz helyének egyikére.

Az énekes halála után elsőként a Michael című lemez jelent meg, melyen korábban felvett, de addig kiadatlan dalok szerepelnek. Előtte kilenc évig egyetlen nagylemezt sem adott ki. Élete utolsó albuma az Invincible volt 2001-ben. A Michael megvalósításán profi producerek dolgoztak, olyanok, mint Teddy Riley, Theron „Neff-U” Feemster, C. „Tricky” Stewart vagy Eddie Cascio. 50 Cent, Akon és Lenny Kravitz vendégelőadóként működött közre.

A következő stúdióalbumra 2014-ig kellett várni. Ez volt az Xscape, melynek a már említett Love Never Felt So Good volt az előhírnöke. A nyolc dalból álló korongon az Epic Records elnöke, L. A. Reid utasítására immáron az Egyesült Államok szupersztár producerei (StarGate, Jerome „J-Roc” Harmon, John McClain és Rodney Jerkins) dolgoztak, Timbaland vezetésével. A végeredmény magáért beszél.

Visszahallgatva a régi Jacko-dalokat, rá kellett jönnöm, hogy egy nagy, különleges hangzású előadóról beszélünk. Nemcsak az énekhangjára, hanem dalai hangszerelésére is gondolok. Sokak szerint ő volt a pop királya, dalaiban azonban rengeteg más stílus is hallható, és véleményem szerint ettől lesz különleges. Az pedig már csak hab a torán, hogy a halála után megjelent lemezek is ennyire kelendőek. Ez arra utal, hogy Michael Jackson egy zenei zseni volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..