home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mi sül ki az idei gabonából?
k. o.
2009.07.01.
LXIV. évf. 26. szám
Mi sül ki az idei gabonából?

Az elmúlt szerdán, június 24-én este a kishegyesi községházán a mezőgazdasági termelők kérésére kerekasztal-beszélgetést szervezett Bácsi Gábor, a gazdasági és mezőgazdasági osztály vezetője, amelynek témája az aratás és a búza felvásárlási árának meghatározása volt. A beszélgetésen a helyb...

Az elmúlt szerdán, június 24-én este a kishegyesi községházán a mezőgazdasági termelők kérésére kerekasztal-beszélgetést szervezett Bácsi Gábor, a gazdasági és mezőgazdasági osztály vezetője, amelynek témája az aratás és a búza felvásárlási árának meghatározása volt. A beszélgetésen a helybeli mezőgazdasági termelőkön kívül részt vettek a szabadkai és a topolyai község földműves-egyesületeinek képviselői is. A meghívásnak eleget tett Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő (a parlamenti mezőgazdasági bizottság tagja), Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Ivan Vojnić Tunić, a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara képviselője, Miroslav Kiš, a Tartományi Földműves-egyesületek Szövetségének elnökségi tagja, Puha Gábor, az Észak-bácskai Földműves-egyesületek elnöke, Csorba Ottó, a topolyai községi önkormányzat mezőgazdasági osztályának vezetője, valamint Kis Árpád, a szabadkai községi földműves-egyesület elnöke.
A szerbiai Szövetkezeti Szövetség elnöknője, valamint a topolyai Žitko malomipari vállalat képviselője nem jelent meg az összejövetelen.
A beszélgetés hangulatát az első perctől kezdve az elkeseredettség és tanácstalanság uralta. ,,Nem most kellett volna összejönnünk és a búzaárról beszélgetnünk, hanem pár hónappal ezelőtt'... ,,Minek is minderről beszélni, hiszen ha maga a parlamenti mezőgazdasági bizottság nem képes összejönni már hónapok óta, s valami érdemlegeset javasolni és tenni az érdekünkben, akkor teljesen felesleges a szócséplés'... ,,Már kezdem azt kívánni, bárcsak esne még napokig, hetekig az eső, hadd rohadjon meg ott a földeken a búza, ha már úgysem ér semmit ennek az államnak'... ,,Határozzunk, lépjünk valamit? Akkor döntsük el, ne vessünk jövőre búzát! Ha Belgrádban éhezni kezdenek, majd csak felkapja a fejét a miniszter'...
A felszólalásokból egyértelműen kiviláglott: a termelők eddigi tapasztalataik alapján teljesen elvesztették a reményt, hogy bármi is jóra fordulhat az idei aratást illetően. Szerintük a búzaárat a kereskedelmi minisztérium, a malom- és feldolgozóipari kartellek, valamint a nagy latifundiumok gazdái döntik el. A 8-10 holdas parasztgazdák labdába sem rúghatnak, még akkor sem, ha ők vannak többségben, ha javarészt még mindig ők művelik meg földjeinket, s termelik meg a stratégiai fontosságú gabonát -- a búzát, amelyért az idén az illetékesek 9-10 dináros felvásárlási árat ajánlottak (az összejövetel napján már 13 dinárt is emlegettek némelyek), holott a termelők szerint ennek a duplája lenne az ésszerű az idei termelési költségek mellett. (A reális gazdasági ár viszont 19,70 és 25 dinár között mozog, mondták az érintettek.)
A megbeszélés részvevői egyetértettek abban, hogy elmúlt az útzárlatok ideje, békés, civilizált módon kell megoldást találni a felmerülő problémákra. Ezért az elhangzottak alapján egy záradék készült, s ezt határozat formájában eljuttatják a kormánynak és a mezőgazdasági minisztériumnak. A határozatba a következő javaslatok kerültek bele: a kormány vásároljon fel a gabonatermelőktől háromszázezer tonna búzát 17 dináros kilónkénti áron. Azoknak a magántermelőknek, akik megfelelő felvásárlási ár híján arra kényszerülnek, hogy búzájukat magtárakba szállítsák, az állam fedezze 6 hónapra a tárolási költségeket. A kormány mielőbb léptesse életbe a közraktárakról szóló törvényt, illetve vizsgálja felül az árutartalékokról (gabonakészletről) szóló határozatát. Hasson oda, hogy a mezőgazdasági minisztérium jogkörébe kerüljön vissza a gabonafelvásárlási ár meghatározása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..