home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mi lesz veled, Újvidéki Színház?
Szerda Zsófi
2016.01.11.
LXXI. évf. 1. szám
Mi lesz veled, Újvidéki Színház?

A 2015. év vége nem lehetett egyszerű az Újvidéki Színház számára, hiszen az újvidéki önkormányzat döntése értelmében azoknak a munkatársaknak a szerződése, akiket meghatározott időre, december 31-ei határidővel alkalmazott a színház, nem hosszabbítható meg. Egy ilyen döntés egy színház életében ellehetetlenítené a működést. Vencel Valentint, az Újvidéki Színház igazgatóját kérdeztük az óév végén és az új elején a fejleményekről.

2015. december 31. — Az Újvidéki Színház 2001-től 51 alkalmazottal dolgozik, ebből 44 van állandó munkaviszonyban. Mindeközben 35 százalékkal növeltük az előadások számát, vendégszerepléseink száma pedig 150 százalékkal bővült. Jelenleg tiszteletdíjas munkatársunk két színész, ezenkívül rendezők, hangmérnökök, kellékesek, valamint portások és biztonsági emberek.

A létszámstop miatt 2015 januárjától nem lehet új alkalmazottakat felvenni, ezért akik ez után az időpont után érkeztek, csak meghatározott időre szóló szerződéssel dolgozhatnak az intézményben.

Egy színházban mindenki alkotó ember, s ebből a létszámból mi nem engedhetünk. A statisztika mögött alkotó emberek vannak, s ha csak egy mozaikkockát is kiveszünk ebből a képből, akkor elveszik az alkotás egy része. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy személy sok esetben több munkakört tölt be, illetve ha elfogadnánk ezt a döntést, akkor aláírnánk a halálos ítéletünket, hiszen egyenes úton rohannánk a leépülés, az amatörizmus felé. Az Újvidéki Színház esetében ez egy huszonöt éves visszalépés lenne.

A város segítségével értük el, amit elértünk, de ez egy kölcsönös felelősség és feladat. A minőség folyamatosságát fenn kell tartani. Újvidék az Európa kulturális fővárosa címre pályázik, és be is került már a szűkebb körbe, erre mi történik? A város pénzügyi indokokkal egy fűnyíróelvet követve leépítené azokat az intézményeket, amelyeknek köszönhetően ezt elérte. Tudni kell, hogy ez a rendelet nemcsak minket érint, hanem legalább tíz, kultúrában tevékenykedő intézményt. Már volt néhány tájékoztató jellegű társulati ülésünk, melyen meghallgattuk egymás álláspontját, és mindenki szolidaritását fejezte ki azokkal szemben, akikre a határozat vonatkozik, illetve akiknek a munkahelye veszélybe került.

Én magam több televíziós beszélgetésen is részt vettem, valamint a várossal is tárgyaltam ez ügyben, hiszen egy igazgatónak a végsőkig való küzdés a feladata. Jelenleg várjuk az alapítónk válaszát, és reménykedünk, hogy továbbra is megkapjuk azt az összeget, amelyből minden emberünket ki tudjuk fizetni. A döntési mechanizmus nagyon tagolt, a végeredmény pedig sokszor megjósolhatatlan. Mi készen állunk ugyanazokkal az emberekkel, ugyanazzal a létszámmal aláírni az új szerződéseket. 

2016. január 4. — Hivatalosan nincs változás az ügyben. A társintézményünk, azaz az Újvidéki Ifjúsági Színház mától hivatalosan nem működik. Nálunk, az Újvidéki Színházban az igazgató és a társulat közötti közös megállapodás alapján azok az emberek, akik december 31-én bármiféle munkaviszonyban voltak, január 1-jétől is munkaviszonyban vannak.

Az Újvidéki Színház még mindig nem kapott választ a várostól arra a kérdésre, hogy hány alkalmazottal dolgozhat tovább. Intézményünk hivatalosan is kérelmezte, hogy január 1-jétől engedélyezzék a kilenc, meghatározott munkaidejű szerződéssel dolgozó munkatársunk esetében a szerződés meghosszabbítását. Hangsúlyoztuk, hogy ezek az emberek nélkülözhetetlenek számunkra, hiszen mindből csak egy van. Nem racionalizációt akarunk végrehajtani, tizenöt éve 51 emberrel dolgozunk, a teljesítmény pedig nő.

Összegezve a helyzetet: Az Újvidéki Színház január 4-én folytatja a munkát, már csak azért is, mert a menedzsment nem engedheti meg magának, hogy egy adminisztratív akadály miatt szüneteljen egy közintézmény munkája. Felelősek vagyunk a közönségért, a közösségért és a saját szakmai közösségünkért is. És kevesebb mint két hét múlva egy új bemutatónk lesz. 

Reméljük a legjobbakat! Mi szorítunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..