home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mi az a SkyWay?
Berta Attila
2018.03.05.
LXXIII. évf. 9. szám
Mi az a SkyWay?

Égi út álomtól a valóságig — A földi szállítás fejlesztésének ötlete

Égi út álomtól a valóságig

 

„Azt akarjuk, hogy a világ kényelmesebbé, tisztábbá, tágasabbá és biztonságosabbá váljon mindannyiunk számára.” (Anatolij Eduárdovics Junitszkij)

 

A SkyWay egy biztonságos közlekedési módozatot kifejlesztő projektum, mely több ezer szakértőt és hétköznapi embert egyesít. Ez egy kényelmes, gazdaságos, megbízható, teljesen új problémamegközelítési módszer, melyet a személy- és a teherszállítás területén alkalmaznak. Ennek során a szállítás, illetve a közlekedés mindenki számára hatékonyabbá és biztonságosabbá válik.

Elfogadjuk, vagy sem, a technológia fejlődik. A világban gombamód bukkannak elő az újdonságok, a sok ötletből pedig néhány év alatt cégek épülnek ki. Az egyik elképzelés az új generációs szállítási eszközök terén valósult meg. Ez pedig nem más, mint a SkyWay technológia és projektum, vagyis a Junitszkij-féle húrtechnológia szállítási eszközei az űrben és a Földön.

 

A kezdetek


Ki is valójában Anatolij Eduárdovics Junitszkij? 
* Tudós, feltaláló, a SkyWay húrszállítás megalkotója és főkonstruktőre;
* két ENSZ-projektum vezetője;
* 140 találmány megalkotója az építés, a szállítás, a gépipar, az elektronika és a vegyipar területén;
* több mint 200 tudományos munka és 18 monográfia szerzője;
* a SkyWay csoport elnöke.


Elismerései:
* az Összoroszországi Kiállítási Központ két aranyérme;
* három Aranyszekér-díj, mely a szállításban ugyanaz, ami a filmszakmában az Oscar;
* az orosz védjegy három aranyjelvénye;
* a tudomány és a művészet lovagja kitüntető cím;
* nemzetközi kiállításokon megszerzett 30 oklevél.

Anatolij Junitszkij 1965-ben, 10. osztályosként egy működőképes rakétamodellt épített. Ez egy körülbelül 1 méter hosszú, háromfokozatú, szilárd üzemanyag által meghajtott gépezet volt, mely magasan a láthatáron túlra repült, majd néhány perc elteltével ejtőernyő segítségével tért vissza.

Junitszkij gyerekkorának egy részét Bajkonurban, a Szovjetunió űrhajózási célú rakétakilövő helyszínétől nem messze töltötte. Így közvetlen közelről láthatta a rakéták okozta környezeti károkat. Nagyon gyorsan világossá vált számára, hogy a rakéta nem az az eszköz, amellyel az űr valójában meghódítandó. A rakéták használatának lehetősége nagyon korlátozott, emellett pedig nagyon veszélyesek a természetre, és meglehetősen drágák is. Minden kilövés 100 millió dollárba kerül, egy tonna áru feljuttatása pedig több mint 10 millióba. Junitszkij szerint azonban a kozmosz meghódításának nem kellene 1000 dollárnál többe kerülnie, azaz 10 000-szer olcsóbbnak kellene lennie.

Egy nehéz rakéta franciaországnyi méretű lyukat üt az ózonrétegbe. Évente több száz rakétahordozó fellövése csak néhány száz tonnányi teher feljuttatására ad lehetőséget, közben viszont tönkremegy az ózonréteg. A szárazföldön ez a szállítási kapacitás (300 km-re eljuttatni évente néhány száz tonna terhet) csak egy erős lovas kocsi teljesítményének felelne meg. Ez tehát a földi változata a kozmikus szállításnak — igaz, sokkal drágábban. Viszont nyilvánvaló, hogy egy lovas kocsi nem képes kielégíteni egy több mint 7 milliárdnyi lakosú bolygó szükségleteit. Ahogyan az is egyértelmű, hogy egy ilyen eszköz nem oldja meg az egész emberiséget kiszolgáló űrbeli iparosítást.

 

Planetáris szállítóeszköz

Junitszkij elmélete szerint tehát olcsóbban és könnyebben is meghódítható az űr, azaz lehetségessé válhat az iparosodás áthelyezése a Föld felszínéről a közeli űrbe, ezzel is kímélve a környezetünket. Junitszkij planetáris szállítóeszköze a fizika törvényein alapul, működési elve pedig nagyon egyszerű. A centrifugális erő igénybevételével igen nagy mennyiségű terhet lehet Föld körüli pályára juttatni rakéták felhasználása nélkül. Ehhez az Egyenlítőn kell egy gyűrűt felépíteni, melynek belsejében, egy speciális vákuumcsatornában, mágneses felfüggesztéssel, egy lineáris motorokkal meghajtott lendkeréknek kell mozognia, a mágneses vasút elve szerint. A gyűrű a benne forgó lendkerék hatására fellépő centrifugális erő következményeként megnöveli az átmérőjét, és orbitális pályára emelkedik. Az ehhez szükséges forgási sebesség 8 km másodpercenként. Így lehet tehát Föld körüli pályára juttatni korlátlan mennyiségű terhet. Mindez jelentős összefogást és egyeztetést kíván világszerte, ezért egyelőre eléggé korainak tűnik az elgondolás.

 

A földi szállítás fejlesztésének ötlete 

Végül is így született meg a húrtechnológia elve, mely a planetáris szállítóeszközök tartószerkezetének ötletéből indult ki. A planetáris szállítóeszköz kezdeti alapproblémája a saját tartószerkezetének kérdése volt, mely az Egyenlítő mentén az egész bolygót átölelő építkezést tenné szükségessé. A húrkötegek a terhelés jelentős részét átveszik, aminek eredményként a tartószerkezet jelentősen könnyebb, és kevesebb anyagból megépíthető. Ezenkívül egy ilyen húrkonstrukció sokkal szilárdabb, a környezeti hatásoknak jobban ellenáll, és olcsóbb. A hagyományos pályaszerkezetekkel összevetve, a húrtechnológia önmagában is sokkal előnyösebb. Nemcsak a kozmosz rakéta nélküli meghódítása koncepcióban használható fel, hanem a mindennapi élet szárazföldi közlekedési és hídépítési feladataiban is jól alkalmazható.

A SkyWay (korábbi elnevezése: Junitszkij-féle húrszállítás) egy második szintű, a földfelszín feletti, innovációs szállítási technológia, melynek infrastruktúrája feszítőoszlopokhoz van rögzítve (ideális esetben egyenes és egyenletes pályaszerkezeten több száz tonna erőt elbírva).

A húrsínt szilárdság, merevség, egyenletesség, a technológiai szempontnak megfelelő gyártási szerelés, gazdaságos anyagszükséglet és széles hőmérsékleti üzemképesség jellemzi. A pályaszerkezet földfelszín feletti elhelyezése kulcsfontosságú tényezője a megépítés gazdaságosságának, mely elősegíti a környezetünk megóvását és a közlekedés nagyfokú biztonságát. A SkyWay több, mint egy új technológia, hiszen általa a szállítás immár nem okoz környezetszennyezést, nem idézi elő több millió ember sérülését, halálát, emellett pedig hatékony, mindenki számára elérhető, kényelmes és biztonságos.

 

Kísérletek, fejlesztések, tesztelések 

2001-ben a Moszkva közelében található Ozyoryban megépítették a SkyWay első kísérleti telepét. Itt a húrtechnológia első nemzedékének teherszállítási megoldását valósították meg. A munkálatok során megtervezték a személy- és teherszállítást, a speciális sínautókat, a húrsíneket és a feszítőpilléreket. Kidolgozták az üzemeltetés technológiáját, a szerviz kiszolgálását és a húrsínek javítási technológiáját. A telepen több száz kísérletet és tesztet hajtottak végre, rengeteg mérés és eredmény született.

 

A SkyWay fő szállítási megoldásai

Városi szállítás: A városok egyedülálló infrastrukturális megoldása a magasvasút és a függővasút kiépítésében. Sebessége elérheti a 150 km/h-t, kapacitása 168 fő, a szállítási távolság 200 km-ig terjedhet, biztonságos, megbízható, gyors, nincsenek forgalmi dugók.

Teherszállítás: Ömlesztett, folyékony és darabos áru szállítására dolgozták ki. Sebessége 120 km/h, a megtett távolság akár 10 000 km is lehet. Nehéz terepen és zord időjárási körülmények között is képes üzemelni.

Nagy sebességű személyszállítás: A városok, a régiók közötti szállítás megvalósítása. Sebessége 500—800 km/h, a szállítási kapacitás 500 fő, a szállítási távolság 10 000 km. Kényelmes, biztonságos, minden időjárási körülmény között képes üzemelni.

 

Az Eko Techno Park

2014-ben a fehérorosz államelnök felkarolta a SkyWay-t, így megvalósult az ipari gyártása. Az Eko Techno Park Fehéroroszországban, Marina Gorka város közelében épült meg, egy 35 hektáros területen. Itt mutatták be életnagyságban a SkyWay 15 km hosszú, nagy sebességű, az 1 km hosszú, városi személyszállításra alkalmas, valamint az 1 km hosszú teherszállítási rendszerét. Ez egy olyan műszaki park, ahol a kidolgozott szállítási megoldások üzemképes változatait mutatják be csökkentett pályaszakaszon, annak érdekében, hogy a látogatók működés közben is megtekinthessék őket. Az érdekeltek saját szemükkel is meggyőződhetnek arról, hogyan fest, miként működik, mire képes az új technológia. Jelenleg a műszaki engedélyeztetés helyszíne is az Eko Techno Park.

 

A SkyWay a nagyvilágban

A SkyWay 2016-ban mutatkozott be először a nagyközönségnek. A berlini InnoTrans kiállításon két járművel, a kétszemélyes unibike-kal és a tizennégy személyes unibusszal jelent meg. Ezeket a nem hagyományos közlekedési eszközöket a közönség és a potenciális befektetők is számottevő érdeklődéssel fogadták. Köztudomású, hogy sok állam keres új lehetőségeket és technológiai megoldásokat a szállítás terén, méghozzá lehetőleg olyanokat, amelyek nemcsak hasznosak, hanem biztonságosak, gyorsak, környezetkímélőek és olcsóak is. A SkyWay technológia pedig éppen ilyen, hiszen legalább tizenöt méterrel a felszín felett közlekedik, így nem árt sem az embereknek, sem az állatoknak, sem a termőföldnek, továbbá nem szennyezi a környezetet, gyors és balesetmentes, a konkurenciájának tartott technológiák pedig pillanatnyilag három-négyszer drágábbak — legyen szó akár a kiépítésükről, akár a karbantartásukról. A SkyWay iránt érdeklődő államok közé tartozik például India, Indonézia, Brazília, Uruguay, Ausztrália, az Egyesült Arab Emírségek és több nyugati ország is. A cégcsoport már több száz aláírt szerződéssel büszkélkedhet.

2017 júliusában tartották meg az első eco-techno fesztivált, melyen ötezer kis- és nagybefektető, valamint támogató gyűlt össze a világ minden tájáról. A rendezvényen lehetőségük nyílt megismerkedni egymással, illetve az új technikai megoldásokkal. Időközben több mint kétszáz delegáció látogatta meg az Eko Techno Parkot, több száz megegyezés, előszerződés jött létre. A SkyWay számos kiállításon vett részt (Ausztráliában, Indonéziában, Fehéroroszországban, Indiában stb.), és ezeken jól is szerepelt. Még a dalai láma is meghívta a Sky Way vezetőit, a találkozóból pedig egy új projektum született. A cég 2017 decemberében Moszkvában egy 48 személyes városi szállítóeszközt állított ki, nagy sikert aratva nemcsak a helyiek, hanem az Európából odalátogató szakemberek körében is.

 

A SkyWay negyvenéves fejlesztésének főbb szakaszai

1977-ben született meg az ötlet, illetve ekkor kezdődött el a technológia kidolgozása. 2001-ben került sor az első fázisú tesztelésekre, 2014-ben pedig a mai külalak megtervezésére. 2015-ben az Eko Techno Park építése indult meg, 2016-tól a bemutatás és az engedélyeztetés, 2017/2018-ban pedig a technológia bevezetése az egész világon.

 

Crowdfunding

Hogy a SkyWay ötlete megvalósuljon, ahhoz befektetőkre, támogatókra volt szükség, akik igenis láttak jövőt a technológiában. A SkyWay alapítói ehhez a közösségi finanszírozást, azaz a crowfundingot hívták segítségül 2014-ben. Ekkor alakultak meg a cégek, és 60 milliárd részvényt bocsátottak eladásra, kockázati prémiummal jutalmazva a befektetőket. Ezzel tizenöt fázisra bontották a fejlesztést. Ez tehát a crowdfundingnak az a formája, amikor a közösség tagjai együtt nyújtanak kölcsönt egy vállalkozásnak (ha pedig az ötlet megvalósul, részesedést kapnak a profitból). Több építkezés már az idén megkezdődik a világ más-más pontjain, például Indiában, Indonéziában vagy az Egyesült Arab Emírségekben.

Egyébként a SkyWay technológiával kapcsolatban természetesen szkeptikus hangokat is hallani. Nem mindenki ismeri fel a jó lehetőséget ebben az újdonságban, nem mindenki tartja jó befektetésnek. Mi viszont abban reménykedhetünk, hogy a jövőben nemcsak külföldön, hanem nálunk is látni fogjuk ezt a technológiát működni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..