Mesébe illő (álmok) tervek…

Mesébe illő (álmok) tervek…

10 milliárd eurós beruházási ciklust indít el Szerbia — Villámárvíz Belgrádban – megbénult a főváros — Szerbia Pristina elleni intézkedéseket tervez

10 milliárd eurós beruházási ciklust indít el Szerbia

Szerbia fejlődése érdekében még az év vége előtt elindítják az ország eddigi legnagyobb fejlesztési ciklusát, melyre 5 és 10 milliárd euró közötti összeget fordítanak majd — jelentette be vasárnap Aleksandar Vučić szerb elnök. Mint mondta, ez a beruházási ciklus négy vagy öt év alatt fog megvalósulni, és az egész ország fejlesztésére irányuló projektumokat tartalmaz. A Belgrád a vízen komplexum parkjának megtekintésekor Vučić arról nyilatkozott, egyeztetett Ana Brnabić miniszterelnökkel és Siniša Mali pénzügyminiszterrel, hogy még újév előtt javaslatot tesznek egy olyan országos fejlesztési csomagra, amely szerbiai viszonylatban az eddigi legnagyobb beruházási terv lesz. Szerbia elnöke kiemelte: az országnak erre most adódott először lehetősége. Hozzátette, hogy 2012-ben vagy 2013-ban egy ilyen fejlesztés elképzelhetetlen volt, mert akkor Szerbia fuldoklott és levegőért kapkodott. Vučić rámutatott, hogy ma már megvannak erre a feltételek, és a pénzt kapitális infrastrukturális projektumokra fordítják, melyektől azt várják, hogy hozzájárulnak az ország gazdasági fejlődéséhez, elérve a több mint 5 vagy akár 6 százalékos növekedést is. Az elnök hangsúlyozta, hogy a tervezett beruházások az egész ország területét érintik, a többi közt szennyvízelvezető- és vízvezetékrendszerek, szennyvíztisztítók építésébe kezdenek, és minden másba, amiben Szerbia lemaradt Nyugat-Európához képest, továbbá metró és autópályák kiépítését is kilátásba helyezte az elnök, valamint egy vasútvonalat a 10-es közlekedési folyosón Preševóig és Dimitrovgradig. Mindez néhány év leforgása alatt be lesz fejezve, az ehhez szükséges terveket pedig még az év végéig elkészítik. Vučić ezt a tervezett fejlesztési programot a modern kori történelem legnagyobbjának nevezte, és szerinte teljesen megoldja majd az ország munkanélküliségi problémáját. (Politika)
 

Villámárvíz Belgrádban — megbénult a főváros

Hatalmas vihar csapott le vasárnap Belgrádra, elárasztva szinte az egész várost. A Duna bal partján 45 perc alatt mintegy 100 liter csapadék hullott négyzetméterenként, ekkora mennyiség általában egy hónap alatt szokott esni. Számos épületet öntött el a víz, a többi közt 20 óvodát is. A vihar elvonultával mintegy 6000 háztartás maradt áram nélkül. Az elvezető csatornák nem tudták elnyelni a csapadékot, a szennyvíz visszafolyt, az erős széllökések miatt pedig fák dőltek ki. A város nagy részét még hétfőn is víz lepte el, a tömegközlekedés a belvárosban akadozott, Újbelgrád területén pedig a villamos nem tudott járni. Három nap alatt csaknem 170 liter csapadék esett, mely óriási mennyiség, hiszen 2014-ben, a nagy obrenovaci árvíz idején 185 liter esőt mértek négyzetméterenként — vont párhuzamot Goran Vesić polgármester-helyettes. A vasárnapi vihar számos más szerbiai településen is tombolt, Čačakon rendkívüli állapotot hirdettek, Knić, Leskovac, Balosave, Vrbeta és Pajsijević falvakban pedig teniszlabda nagyságú jég pusztított, megsemmisítve a gyümölcsösöket és a szántóföldi növényeket. (Blic, Tanjug)
 

Szerbia Pristina elleni intézkedéseket tervez

Aleksandar Vučić államfő ellenszankciók bevezetését fontolgatja Koszovóval szemben, a szerbiai termékekre kirótt 100 százalékos vám miatt. A szerb elnök szerint viszont nagyon nehéz olyan ellenintézkedéseket foganatosítani, amelyek ne érintenék a Koszovó területén élő szerbeket is. Mint mondta, az ellenintézkedéseket akkor vezetik be, ha belátható időn belül nem történik előrelépés a Pristinával folytatott tárgyalások során. Szerinte ez nem csupán fenyegetés, de reméli, hogy nem kényszerül megtenni ezt a lépést. Vučić hozzátette, hogy június 28-a után vitatják majd meg a lehetséges intézkedéseket, a koszovói szerbekkel folytatott egyeztetések lezártával. (Beta)


Nyitókép: Beta / Miloš Miškov

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Mesébe illő (álmok) tervek…
Belgrádi Szemmel
Facebook

Támogatóink