home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Merkel (V 2.0)
Talpai Lóránt
2018.12.17.
LXXIII. évf. 50. szám
Merkel (V 2.0)

Annegret Kramp-Karrenbauer a német CDU új elnöke — Amerika ultimátumot adott Oroszországnak — Luxemburgban ingyenessé válhat a tömegközlekedés

Annegret Kramp-Karrenbauer a német CDU új elnöke

Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán, Hamburgban. A párt eddigi főtitkára 517 szavazatot szerzett, ellenfelére, Friedrich Merz volt parlamenti frakcióvezetőre 482 kongresszusi küldött voksolt. Az elnökválasztáson az 1001 küldött közül 999 vett részt, valamennyien érvényesen szavaztak, egyikük sem tartózkodott. Angela Merkel utódjának megválasztásához két fordulóra volt szükség. Az elsőben Annegret Kramp-Karrenbauer 450, Friedrich Merz 392, Jens Spahn egészségügyi miniszter pedig 157 voksot szerzett, és harmadik helyezettként nem jutott be a második, döntő választási fordulóba. A CDU történetében 1971 óta először indult az elnöki tisztségért több esélyes jelölt. Annegret Kramp-Karrenbauer az 1945-ben alapított párt nyolcadik elnöke, és a második nő a párt élén. Politikai hitvallása valójában tökéletesen megegyezik Angela Merkelével. Nem túlzás tehát kijelenteni: Merkelnek sikerült újraválasztania önmagát, anélkül, hogy fizikai értelemben tovább vezetné pártját.

 

Amerika ultimátumot adott Oroszországnak

Hatvannapos ultimátumot adott az Egyesült Államok Oroszországnak, hogy tartsa be a nukleáris eszközökről szóló megállapodást. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán kijelentette, ha Moszkva nem tartja magát az 1987-ben megkötött egyezséghez, Washington kénytelen lesz elindítani a hat hónapos kiválási folyamatot. Az amerikaiak szerint Oroszország 2013 óta folyamatosan megsérti a szerződést azzal, hogy földi indítású, közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket fejleszt ki. Moszkva tagadja a vádakat.

 

Luxemburgban ingyenessé válhat a tömegközlekedés

Jövő év nyarától válhat majd érvényessé a rendelet, mely szerint ingyenesen használhatják az emberek a luxemburgi tömegközlekedést. Az új szabály érvényes lesz az összes járműre, beleértve a vonatok, villamosok és buszok használatát is. Xavier Bettel újraválasztott miniszterelnök jelentette be a jó hírt. A kormány emellett legálissá tenné a cannabist, illetve két új nemzeti ünnepet is szeretne bevezetni. A tömegközlekedés eddig sem volt drága Luxemburgban. Egy kétórás jegy 2 euróba került, viszont a húsz év alattiak és a gyerekek mindig is ingyen utazhattak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..