home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Melegedjen a szegedi REÖK angyalát ölelgetve
2014.12.19.
LXIX. évf. 51. szám
Melegedjen a szegedi REÖK angyalát ölelgetve

December végén palotaséta és tárlatvezetés, januárban színházi előadások — A két ünnep között sem maradnak program nélkül a kultúrára éhes szegediek, hiszen ingyenes tárlatvezetéssel és palotasétával is várják őket a szegedi REÖK-ben. Az ingyenes adventi kiállításon egy melegséget árasztó angyallal is találkozhatnak. Januárban két színházi előadás is érkezik: a 40! – Véges életre és a Negyedik kapura már lehet jegyet venni.

A REÖK történetének egyik legizgalmasabb kiállítását nézhetik meg most a látogatók, méghozzá ingyenesen. A „Ha eljön az angyal…” c. tárlat hazai kortárs képzőművészek munkáin keresztül reflektál az ünnepi időszakra, megidézi annak legfontosabb jellemzőit, az új élet misztériumát, a remény erejét, a világosság győzelmét. A karácsonyi családlátogatások után, pihenésképpen ehhez kapcsolódó programot ajánl a REÖK a látogatóknak: december 30-án 15 órától Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora tart ingyenes tárlatvezetést az érdeklődőknek.

A Modem és a Műcsarnok volt igazgatója az alkotások minden négyzetcentiméteréről olyan izgalmas információkat tud megosztani, amelyek azoknak is érdekesek lesznek, akiktől a kortárs művészet egyébként távol áll. A kurátor szerint a kiállítás hívő embereknek és azoknak is szól, akiket pusztán az ünnepi készülődés, a karácsony szelleme ösztönöz elmélyedésre. Ha az elvontabb jelentésű alkotások csak keveseket fognak is meg, az angyal, akinél szó szerint meg lehet melegedni vagy a valódi arannyal szőtt goblenek bárkit ámulatba ejtenek.

A havonta jelentkező palotaséta sem maradhat el ebben a hónapban: december 27-én, 11 órától várja a szecessziós csodapalota titkaira kíváncsiakat Csikós Ildikó. Az ingyenes programon az ország egyik legszebb szecessziós épületéről tudhatnak meg érdekességeket, titkokat az érdeklődők. Megismerhetik többek közt Magyar Edét, az épület tragikus sorsú, zseniális tervezőjét, és részleteiben is megcsodálhatják a liliomos lépcsőt.

Ritkán arat olyan nagy sikert egy REÖK-ös színházi előadás, mint legutóbb A férfiak szexuális világa. Január 8-án, 19 órakor újabb, kedvesen szókimondó előadást láthatnak a nézők a FÜGE-Dumaszínház produkciótól, melynek címe: 40! – Véges élet. Most az öregedés témáját veszi górcső alá Bánki Gergely, Stefanovics Angéla, Keszég László és Mészáros Béla. Ismét szatirikus poénokra, felhőtlen szórakozásra, könnyes nevetésre lehet számítani.

Január 22-én, 19 órakor a Negyedik kapu c. előadással érkezik a FÜGE Produkció-Gólem Színház-Titkos Társulat. Kárpáti Péter darabja Íreléről, a tanítványról szól. A fiatalember egy nap elindul, hogy megkeresse Tanítóját. A keresés nem várt találkozásokhoz vezet, mindenkitől tanul valamit, de Tanítóját nem találja meg. Eközben eltelik egy élet, és Írele rájön, hogy a közösségeket a történeteik tartják életben. A mesélés eseménye legalább olyan fontos, mint maguk a történetek. Az előadás szereplői az idén a színikritikusoktól életműdíjat elnyert Fodor Tamás, a többek közt a népszerű Terápia-sorozat egyik főszereplője, Nagy Zsolt, valamint Tóth Ildikó és Sipos György.

A színházi előadásokra már lehet jegyet kapni a Fesztivál Jegyirodán, elővételben 1500 forintért. A produkciók napján a belépő 2000 Ft-ba kerül majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..