home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megvannak az aranyszobrocska jelöltjei!
Brasnyó Zoltán
2017.02.14.
LXXII. évf. 6. szám
Megvannak az aranyszobrocska jelöltjei!

Ismét nagyot mentünk, mi, magyarok.

És joggal lehetünk újra büszkék a Saul fia tavalyi sikere után. Deák Kristóf Mindenki című filmje (angolul a Sing címet kapta) bekerült az öt legjobb élő szereplős rövidfilm közé, és esélyes a február 26-án kiosztandó Oscar-díjak egyikére. A ’90-es évek elején játszódó történet a gyerekkorról szól, a diákok és egy kórusvezető tanárnő közötti hatalmi viszonyokkal foglalkozik. Ebben a kategóriában korábban csak egyszer kapott jelölést magyar alkotás, több mint ötven éve. Ez éppen Szabó István vizsgafilmje, a Koncert volt. A legjobb élő szereplős kisfilm kategória jelöltjeit Az utolsó szamurájban nyújtott alakításáért Oscar-jelölt Ken Watanabe jelentette be.

A 89. Oscar-gálát 2017. február 26-án rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban, Jimmy Kimmel műsorvezetésével. De lássuk a „nagy kategóriák” esélyeseit. A legtöbb, összesen 14 (!) jelöléssel a Kaliforniai álom (La La Land) büszkélkedhet. Meryl Streep pedig megkapta 20. jelölését. Ennek különösen örülök, mert szerintem nem lehet neki elég díjat adni.

Az esélyesek között az általam már egekig magasztalt Hell or High Water is ott lesz — szóval nagyon várom a február végét. Pedig szinte borítékolható, hogy a legnagyobb sikerre a Kaliforniai álom számíthat. Az Emma Stone és Ryan Gosling főszereplésével készült musical hetek óta tarol a mozikban. Már maga a műfaj is meglepetés — nagyon ritkán látni zenés-táncos alkotást a legjobb film díjának esélyesei közt. A mindössze harminckét éves Damien Chazelle műve a maga 14 jelölésével hozta egy 1950-ben készült dráma, a Beszéljünk Éváról és James Cameron 1997. évi klasszikusa, a Titanic rekordját.

A 89. Oscar-gála másik nagy esélyese a Holdfény, melyet 8 kategóriában találtak érdemesnek az akadémia voksolói. Barry Jenkins drámája a legjobb film címe mellé a rendezőnek is hozhat egy aranyszobrot. Denzel Washington rajongói is fellélegezhetnek, hiszen a profi baseballkarrierről álmodó fekete bőrű munkásfiú mindennapjairól szóló Fences is kapott négy jelölést. A mindig karizmatikus és zseniális Denzel Washington a legjobb színésznek járó díjra is esélyes.

Az előző számban bemutatott A számolás joga három kategóriában versenyez. Az ugyancsak afroamerikaiak életéről szóló moziban a NASA projektumán dolgozó matematikus hölgyek igaz történetét ismerhetjük meg. Sőt, az esélyes dokumentumfilmek között is vannak olyanok, amelyek a feketeközösségről szólnak: az egyik az O.J. Simpson-sztorit bemutató OJ: Made in America, illetve az I Am Not Your Negro. Ez utóbbiban James Baldwin író a modern kori rasszizmus veszélyeiről és magáról a jelenségről beszél. Az Afroamerikai Filmkritikusok Szövetségének elnöke üdvözölte az akadémia által megszavazott idei felhozatalt. Gil Robertson szerint ezek az alkotások nagyon fontos témákat dolgoznak fel, ezeknek a történeteknek pedig a mozi eszközeivel és lehetőségeivel kell bekerülniük a kollektív pszichébe.

További kuriózum az idén, hogy nagy-nagy meglepetésre azt a Mel Gibsont is Oscar-díjra jelölték (legjobb rendező kategóriában), akit Hollywood valójában kitagadott az antiszemita beszólásai és a rasszista megnyilvánulásai miatt. Rosszmájú kritikusok és filmes szakemberek szerint elképzelhető, hogy pont azért jelölték, mert meg akarják szégyeníteni a gálán. Persze még egyáltalán nem biztos, hogy Mel Gibson el is megy. Könnyen előfordulhat, hogy Woody Allenhez hasonlóan ő is bojkottálni fogja ezt a jeles eseményt. Mindettől függetlenül azonban Gibson filmje, A fegyvertelen katona remek lett. A jövő heti számban egy hosszabb írásban is elmesélem, mennyire. Az Oscar-gálát az Egyesült Államokban az ABC csatorna közvetíti, és több mint kétszáz televízió veszi át világszerte.


A nyitóképen:  Deák Kristóf: Mindenki (Origo.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..