home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Megvagyunk azért, uram!
BARÁCIUS Zoltán
2011.08.03.
LXVI. évf. 31. szám

Mi okból bóklásztam éppen városunk cseppet sem ,,takaros' külvárosában, nem messze az erdőtől, nem érdekes, de hallom én, hogy valaki nagyot ordít ám: - Bátó!Nézek jobbra, nézek balra, sehol egy ,,bátó', de aztán az akácfák mögül újra hallom a hangot:- Bátó!Hozzám szólnak, nem kétséges. De hát rég...

Mi okból bóklásztam éppen városunk cseppet sem ,,takaros' külvárosában, nem messze az erdőtől, nem érdekes, de hallom én, hogy valaki nagyot ordít ám:
- Bátó!
Nézek jobbra, nézek balra, sehol egy ,,bátó', de aztán az akácfák mögül újra hallom a hangot:
- Bátó!
Hozzám szólnak, nem kétséges. De hát régen voltam én rövidnadrágos ,,bátó'. Látok én egy deszkabódét, mellette torzonborz házőrző vicsorít. A ,,gazda' az én derék koldusom, akinek alkalomadtán egy gyűrött tízest vagy néhány fémpénzt szórok kétes tisztaságú sapkájába. Ha már itt vagyok, nem osonhatok el köszönés nélkül, gondoltam.
- Gyere beljebb, ülj le nálunk.
Szót fogadtam, és leültem. Elmúlt minden félelmem, mert hiszen ismerősnél vagyok, az otthonában. A barátnője - vagy a felesége, nem tudhattam - szedett a frissen főzött bablevesből, megkínált kannás borral. De én nem voltam sem éhes, sem szomjas, s egyébként sem mertem volna enni vagy inni a bablevesből, illetve a borból. Gombóc nőtt a torkomban. A fertőzéstől tartottam. Igen. Ez a család egyike azoknak a sokaknak, akiket a mi szép demokráciánk az élet peremére sodort, a cifra nyomorúságba. Az öreg, aki ,,bátó'-nak szólított, elmondta, hogy nyáron szebb az életük, télen vágnának ők a fákból, de azért nemegyszer megbüntették már őket. Ömlik belőlük a szó feltartóztathatatlanul.
- Én Délről jöttem át ide - mondta az öreg a bablevest kanalazva. - Ott sem volt semmim, itt sincs. Egykoron gyárban dolgoztam, hordtam a maltert és a sódert, de nem volt szerencsém sohasem. Az első feleségem faképnél hagyott... Elvesztettem az állásomat.
Az öreg barátnője kevésbé beszédes. Ő takarítónőként dolgozott sok helyütt, de neki is ajtót mutattak, mert mindig létszámcsökkentés volt mindenütt. Meg az is mondták, hogy mindig részeg. ,,Jól van, megiszom én a magamét - tette hozzá -, de sohasem kurjongattam, és nem törtem be senki ablakát...' Itt meg nagyon kell ám vigyázni, nehogy lángra kapjon a gaz, mert akkor nem lesz fedél a fejük felett.
Az egészségük is romlik, mondják sóhajtozva. A kemény húst nem is tudnák már megrágni. De azért megvannak. Otthonukban a szemétdombokon talált ágyak, tűzhely meg egy valószínűleg már nem működő tévét is látok. Terveik nincsenek. Alkalmi munka? Az mi? - kérdezik. A sapkába naponta néha száz, kétszáz dinár is összegyűlik, kenyeret vehetnek abból. Meg bort.
Megkérdeztem:
- Vajon meddig bírják még ezt az életet?
Hümmögtek, a vállukat vonogatták. Puszival akartak elbúcsúzni tőlem. Legközelebb ha erre jársz, térj be hozzánk - mondta az asszony -, készítek neked töltött káposztát, szalonnával. Biztosan nagyon szereted.' Sietve távoztam.
Magamban újra megkérdeztem:
- Vajon meddig bírják?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..