home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megrótták Szerbiát!
(tv.)
2009.09.23.
LXIV. évf. 38. szám
Megrótták Szerbiát!

- Szalai Attila karikatúrájaLEMONDTÁK A MELEGFELVONULÁST, amelyet vasárnap rendeztek volna meg Belgrádban -- közölték a szervezők, miután a rendőrség értesítette őket, hogy nem tudja szavatolni a biztonságukat. Ez gyakorlatilag nem volt más, mint a Meleg Büszkeség Menetnek a betiltása. Mint...

- Szalai Attila karikatúrája

LEMONDTÁK A MELEGFELVONULÁST, amelyet vasárnap rendeztek volna meg Belgrádban -- közölték a szervezők, miután a rendőrség értesítette őket, hogy nem tudja szavatolni a biztonságukat. Ez gyakorlatilag nem volt más, mint a Meleg Büszkeség Menetnek a betiltása. Mint ismeretes, több szélsőséges, neonáci szervezet fenyegette a melegparádé részvevőit. Az erőszaktól való félelem gerjesztéséhez a szervezők szerint hozzájárultak egyes médiumok is.
Az EU-elnökség feladatait ellátó Svédország belgrádi nagykövete már szombaton megrótta Szerbiát a melegek tervezett felvonulásának kényszerű elmaradásáért. Krister Bringeus svéd nagykövet szerint ,,szomorú és különös', hogy biztonsági megfontolásokra hivatkozva kellett lemondani a Belgrádba tervezett rendezvényt. A B92 televíziónak elmondta, hogy ilyen fesztiválok minden nagy európai városban vannak, Stockholmban például 15 ezer ember vett részt az idén a Meleg Büszkeség Napjához kötődő felvonuláson. ,,Teljesen természetesnek tartottam, hogy ilyen esemény Belgrádban is lesz' -- tette hozzá a nagykövet.
Snežana Malović szerb igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a melegfelvonulás meghiúsulása nem az állam veresége, s Szerbia mindent megtesz az erőszak visszaszorításáért. ,,Senki sem erősebb az államnál!' -- felelte arra a kérdésre, hogy a sokak által fenyegetett rendezvény lemondása nem az állam kudarca-e.
Boris Tadić államfő egy nappal korábban ehhez hasonló szellemben nyilatkozott, kemény fellépést ígért a köztéri erőszak minden megnyilvánulásával szemben. Megszólalására részben a melegfelvonulás körüli közhangulat, részben egy francia futballszurkolókat ért belgrádi támadás adott okot. A Toulouse labdarúgócsapatának egyik drukkere, akit szerb futballhuligánok vertek össze, több műtét után életveszélyes állapotban fekszik egy belgrádi klinikán. Franciaországban nagy felháborodást váltott ki az ártatlan fiatal francia brutális bántalmazása, maga a francia nagykövet kérte a tettesek mielőbbi kézre kerítését, az ügy kapcsán a francia külügyminiszter is nyilatkozott.
A szerb ügyészség már közölte, hogy a megérdemelt szigorú büntetést kéri a tettesek számára.
Időközben a szerb rendőrség elfogta a francia polgárok elleni támadás főszervezőjét és még tíz tettestársát. Valamennyijük esetében 48 órás előzetes letartóztatást rendeltek el.
A NYUGAT-BALKÁNI országok euroatlanti csatlakozását szorgalmazta Katona Béla, a magyar Országgyűlés elnöke pénteken, Budapesten. Szerinte így biztosítható a térség stabilitása. A nyugat-balkáni országok parlamenti elnökeinek negyedik konferenciáján a magyar házelnök közölte: Magyarország és az euroatlanti közösség érdeke a nyugat-balkáni térség hosszú távú stabilitása, ez pedig csak akkor érhető el, ha ezek az országok minél hamarabb a NATO és az Európai Unió tagjai lesznek.
Egeresi Sándor, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke felszólalásában hangsúlyozta: ,,Igaz hittel várjuk, hogy Vajdaság AT statútumjavaslatának megerősítésével a Szerb Köztársaság nemzetgyűlése megerősíti azt is, hogy a lényegi decentralizálás és regionalizálás a demokratikus és európai Szerbia kiépítésének egyetlen útja.'
OKATATÁS. Žarko Obradović oktatásügyi miniszter szerdán Belgrádban fogadta dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkárt, Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjét és Józsa Lászlót, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét. A megbeszélések homlokterében az oktatási rendszer ésszerűsítése szerepelt, s annak hatása a kisebbségi, jelen esetben a magyar oktatásra. Hírek szerint egyelőre nem lesznek osztályösszevonások.
A tárgyalófelek megegyeztek abban, hogy a következő tanítási évtől kezdik meg az iskolahálózat ésszerűsítését. Józsa László újságíróknak nyilatkozva elmondta: az MNT szeptemberig elkészíti a saját tervét a kisebbségi tagozatok ésszerűsítésére. Az MNT elnöke szerint a szórványban iskolai buszokkal, tanárok és diákok utaztatásával oldanák meg, hogy mindenki a saját anyanyelvén tanulhasson. Az érintett iskolák ezúttal valószínűleg megmenekülnek a tagozatok összevonásától. Az iskolarendszer racionalizációja megkerülhetetlen követelmény Szerbiában, ezért minél hamarabb ki kell dolgozni az ésszerűsítési javaslatokat.
ÚJ NAGYKÖVET. Varga Imre, Magyarország belgrádi nagykövete szeptember 9-én adta át megbízólevelét Boris Tadić szerb köztársasági elnöknek. A minap bemutatkozó látogatáson vett részt Újvidéken. A tartományi székvárosban a magyar diplomata a vajdasági vezetőkkel -- Egeresi Sándorral, a Tartományi Képviselőház elnökével és Bojan Pajtićtyal, a tartományi végrehajtó tanács elnökével -- találkozott.
Magyarország és Szerbia kapcsolatában Vajdaságnak továbbra is jelentős szerepe lesz, a tartományban élő magyar közösségre pedig az anyaország a jövőben még jobban odafigyel -- mondta Varga Imre, Magyarország újonnan kinevezett belgrádi nagykövete. A kétoldalú kapcsolatokat a parlamentek közötti szorosabb együttműködésen keresztül is fejleszteni szeretnék, nemcsak országos szinten, hanem a Vajdasági Képviselőházzal is. A nagykövet úr kiemelte: a tartományban élő magyar kisebbségnek a jövőben még nagyobb figyelmet kíván szentelni, és aktívabban jelen szeretne lenni a délvidéki magyarok rendezvényein.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..