home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megnyílt az út Európába?
(T. T., tv.)
2011.08.03.
LXVI. évf. 31. szám
Megnyílt az út Európába?

Szalai Attila karikatúrája,,Vea victis'' - jaj, a legyőzöttnek! Mint ismeretes, Goran Hadžićot július 20-án reggel fél 9 előtt pár perccel fogták el a szerb hatóságok a Tarcal-hegységben. Nemzetközi elemzők szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék által kerestetett utolsó sz...

Szalai Attila karikatúrája

,,Vea victis'' - jaj, a legyőzöttnek! Mint ismeretes, Goran Hadžićot július 20-án reggel fél 9 előtt pár perccel fogták el a szerb hatóságok a Tarcal-hegységben. Nemzetközi elemzők szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék által kerestetett utolsó szerb háborús bűnös minapi elfogásával tovább nőtt az esélye annak, hogy a decemberi EU-csúcson uniós tagjelölti státust kap Szerbia. De még nem hárult el minden akadály, a feltételeknek mintha soha sem lenne végük. Az EP kosovói meghatalmazottja, Ulrike Lunacek kijelentette: Szerbia EU-tagjelölt státusa ezentúl attól függ majd, hogy Belgrád helyes párbeszédet folytat-e Prištinával. A holland parlament vezető pártjainak képviselői üdvözölték Goran Hadžić letartóztatásának hírét, de ugyanakkor figyelmeztették Szerbiát, hogy ezzel nem kapott ingyenjegyet az Európai Unióba.
Megnyílt az út Európába? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
VARGA László, a VMSZ parlamenti képviselője:
- Azzal, hogy a hágai nemzetközi törvényszékkel való együttműködés a vége felé közeledik - azért mondom, hogy közeledik, nem pedig a végéhez ért, mert a két utolsó vádlott bujkálását segítőknek a felkutatása még hátra van -, elhárult az egyik legfontosabb akadály az európai integrációs úton. Két évvel ezelőtt, ha megkérdeznek 100 embert a legkörözöttebb hágai vádlottak elfogásáról, akkor 99 azt válaszolja, hogy két éven belül nem tartóztatják le őket. Segítőik felkutatásában is elsősorban a hágai törvényszék, a nemzetközi közösség nyomásgyakorlása lesz a döntő. Ha erős lesz a nyomás, akkor a szerb igazságszolgáltatás minden bizonnyal felkutatja a cinkosokat. Ez azonban véletlenül sem jelenti azt, hogy ezzel minden más probléma megoldódott, és minden más feltétel teljesült volna.
Ami az elmúlt néhány napban Észak-Kosovóban történik, az jó esélyt ad arra, hogy amit Szerbia a két vádlott letartóztatásával üzent Európának, az most teljesen háttérbe szoruljon. Szerbia felelőssége abban a tekintetben mérlegelődik az elkövetkező hetekben, hogy miért halasztották el a kosovói albánokkal folytatott utolsó tárgyalási fordulót szeptemberre. Tudniillik ezen az értekezleten kellett volna megoldást találniuk a kosovói vámpecsétek kérdésére.
TÓTH András palicsi gazdálkodó:
- Remélem, az utolsó hágai háborús szökevény kiadásával minden akadály elhárult az országnak az Európai Unióhoz való csatlakozását illetően. Azért ne bízzuk el magunkat, egyik napról a másikra nem kerülünk be a népes családba, úgy hallottam, hogy minderre 2020-ig semmiképp sem kerül sor. Hogyha a hatóságaink nem ennyire ügyesek, s három hónap alatt nem adták volna ki a még keresett két szökevényt, akkor ez a dátum minden bizonnyal jócskán kitolódik. Európa sokáig könyörgött, hogy adja már ki az ország a keresett személyeket, mindez végre megtörtént, de ne higgyük, hogy azonnal be is fogadnak minket a köreikbe. Sok feltételt kell még teljesítenünk ahhoz, hogy egyáltalán elnyerjük a tagjelölti státust, majd még több hosszú tárgyalás után lehetünk csak az EU tagjai. Nem vagyok biztos benne, hogy az unióban jobb lesz a sorunk. Most sem élünk jól, s nem biztos, hogy eleget tudunk tenni az unió szigorú feltételeinek. Mindezt leginkább a kisemberek érzik majd meg. Ahhoz, hogy úgy éljünk, mint az uniós tagországok lakosainak nagy része, rengeteg víznek kell lefolynia a Dunán, s az itteni emberek nagy részének gondolkodásmódján is változtatni kellene. Talán ez lesz a legnehezebb, már-már lehetetlen küldetésnek tűnik.
LŐRINCZ Gábor hajdújárási földműves:
- Az unióba jutás lehetősége mindenki számára megadatott, egyesek éltek vele, mások viszont nem. Sokan azt gondolják, hogy az utolsó hágai vádlott kiadását követően automatikusan az unió tagjává válhatunk, s tárt karokkal várnak majd bennünket. Nem megy ez ilyen könnyen. Rengeteg reformot kell még végrehajtani ahhoz, hogy bekerüljünk az európai családba. A törvényeken is változtatni kell. Ki hallott például olyat, hogy 15 000 dinárig nyugodtan lehet lopni, mert ez megélhetési bűnözésnek számít?! Hol van ilyen?! Nemrégiben hallottam, hogy 2020-ra bekerülhetünk az unióba. Előbb semmiképpen sem. Annyira messze van még az unió, valamint az ország sem érdemli meg, mivel a jelenlegi kormány nem törekszik az unióba kerülésre. Hogy lehet az, hogy 14 évig nem tudták, hol tartózkodik a minap kiadott háborús szökevény? Ez nehezen hihető. Az országnak ki kellett adnia, tovább nem várhatott, ez volt az utolsó esély, hiszen ellenkező esetben elestünk volna bizonyos támogatásoktól. Nekünk, mezőgazdasági termelőknek nem tudom, mi is a jobb. Ha bekerülünk az unióba, vagy ha nem. Amennyiben bekerülnénk, akkor sem kapnánk nagyobb támogatást, az előírások pedig ránk is ugyanúgy érvényesek lennének. Akkor pedig kérdés, hogyan is tudnám a gazdaságot fenntartani. Egyszer biztos az unió tagjává válik Szerbia, de egyhamar nem kerül rá sor.
CSIPAK Károly királyhalmi nyugdíjas:
- Goran Hadžić kiadásával nem nyílt meg teljes egészében az út Európába, mivel vannak itt még más teljesítésre váró feltételek is. Nem beszélve arról, hogy Hadžić, Mladić és Karadžić kiadása nagyon úgy tűnt, mintha meg lett volna rendezve, s amikor már nagyon szorult a hurok, akkor mindig kiadtunk valakit. Az illetékesek valószínűleg tudták, hol voltak a körözöttek, csak arra az időre vártak, amikor egy adu ászt kell bedobni. Nem tudom, hogy a többi feltételt mikor tudjuk teljesíteni, egyhamar biztos nem. Gazdaságilag elég gyengén állunk, nincs iparunk, nagy a munkanélküliség... Habár, ha jobban belegondolunk, Romániát és Bulgáriát már egy ideje felvették az unióba, s ott jártamkor nem azt tapasztaltam, hogy előrébb tartanának, mint mi. Úgy gondolom, hogy az unióhoz való csatlakozáshoz még a kisebbségekkel kapcsolatban is javítani kell valamit. Nálunk ugyanis papíron minden rendben van, a gyakorlat azonban más. Köztudomású, hogy itt, a Balkánon a fehéren a fekete semmit nem jelent. Mindent aláírunk, s közben saját elképzeléseink szerint cselekszünk, ahogy megszoktuk, balkáni módon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..