home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megnyílt a hetvenhetedik
(o. i.)
2010.05.19.
LXV. évf. 20. szám

PARTNERORSZÁGGÁ EMELVE. Szombaton Újvidéken megnyílt a 77. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár. A megnyitón jelen volt Bojan Pajtić tartományi kormányfő, Saša Dragin Szerbia mezőgazdasági minisztere, Gráf József, Magyarország leköszönő földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere, Varga Imre,...

PARTNERORSZÁGGÁ EMELVE. Szombaton Újvidéken megnyílt a 77. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár. A megnyitón jelen volt Bojan Pajtić tartományi kormányfő, Saša Dragin Szerbia mezőgazdasági minisztere, Gráf József, Magyarország leköszönő földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere, Varga Imre, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete, Pásztor István tartományi kormányfőhelyettes, Igor Pavličić, Újvidék polgármestere... Ez az idei, hetvenhetedik szemle arról nevezetes, hogy vásár történetében először fordul elő: a rendezvény díszvendéggé emel, partnerországként nevez meg egy államot. Ezt a megtisztelő címet elsőként Magyarország kapta, ezért természetes, hogy a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete, Varga Imre ezekben a napokban úgymond áttette székhelyét Újvidékre. A tartományi parlament elnökével, Egeresi Sándorral való korábbi találkozója után a múlt kedden a tartományi kormányfőnek a vendége volt. A diplomata köszönetét fejezte ki Pajtićnak, amiért kezdeményezte és támogatta e rendkívüli együttműködés megvalósulását a két ország között, s arról tájékoztatta vendéglátóját, hogy a 77. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron mintegy 80 sikeres magyarországi cég képviselteti majd magát. Múlt csütörtökön, az idei vásármegnyitó előtti sajtótájékoztatón Varga Imre nagykövet ,,sikerre ítélt rendezvény'-nek nevezte az idei szemlét, Délkelet-Európa legnagyobb agrárrendezvényét, melynek keretében egy nagyszabású tanácskozásra is sor kerül a Duna-stratégia kidolgozásának a témájában.
,,...MERT 3 A MAGYARÉ!' A Magyar Remény Mozgalom (MRM) ezzel a címmel adott ki közleményt, melyben arról értesíti a nyilvánosságot: a belgrádi Központi Választási Bizottság elfogadta a párt jelöltlistáját és a hozzá kapcsolódó dokumentációt, így a június 6-i nemzetitanács-választáson a Magyar Remény Mozgalom -- László Bálint nevű lista a 3-as sorszámmal fog szerepelni. Az MRM az MNT mind a 35 helyére állított jelöltet, s a lista érdekessége, hogy azon zömében fiatalok szerepelnek: az első 10 jelölt között 6 egyetemista, illetve főiskolás van. A névsor: 1. László Bálint, Szabadka, 2. Kispalkó Szilveszter, Szenttamás, 3. Bíró Klára, Ürményháza, 4. Oláh Róbert, Temerin, 5. Lavró Tihamér, Szabadka, 6. Szakál Boglárka, Zentagunaras, 7. Szlivka Gábor, Topolya, 8. Setyerov Zorán, Szabadka, 9. Balogh Boglárka, Zenta, 10. Oracsity Szebasztián, Bácskossuthfalva, 11. Zubcsik Gábor, Péterréve, 12. Galgóci Csilla, Orom, 13. László Gyula, Szabadka, 14. Fodor József, Torontáltorda, 15. Pásztás Szanella, Csantavér, 16. Juhász Róbert, Kishegyes, 17. Rókus László, Óbecse, 18. Kollár Laura, Szabadka, 19. Agócs Sándor, Királyhalom, 20. Nyilas Mihály, Palics, 21. Budai Szilvia, Szabadka, 22. Mihály Zoltán, Topolya, 23. Kanász Attila, Szabadka, 24. Verbai Szilvia, Temerin, 25. Agyánszki Arnold, Csantavér, 26. Juhász Zoltán, Szabadka, 27. Schreck Margit, Királyhalom, 28. Mihályi Attila, Szabadka, 29. Novák Zsolt, Temerin, 30. Harangozó Mónika, Szabadka, 31. Frank István, Kelebia, 32. Berec Miklós, Szabadka, 33. Agyánszki Imelda, Csantavér, 34. Morvai Zoltán, Temerin, 35. Kollár Manuella, Csantavér.
ÖSSZESEN 6 LISTA LESZ? A nemzetitanács-választáson eddig 3 lista kapta meg a hitelesítést -- másik 3 pedig most gyűjti a szükséges aláírásokat, hogy átadhassa a dokumentációt. A témával kapcsolatban a hét hírének számít, hogy Magyar Liga néven bejegyezték azt a civil szervezetet, amelyet a Vajdasági Szociáldemokrata Liga hozott létre. A Magyar Liga kedden kezdte meg az aláírások gyűjtését, s kedden (lapzárta után) szándékozza átadni a teljes dokumentációt Belgrádban. Ami a Kézfogás a Magyarságért MNT-listát illeti, annak mindkét vezetője tiltakozó közleményt adott ki. Bunyik Zoltán közleményében nyilvánosan tiltakozik ,,a VMSZ vezetőinek nyomásgyakorlása ellen, amivel igyekeznek meggátolni listánk rajthoz állását. A nyomásgyakorlás és fenyegetőzés listánk jelöltjei és támogatói ellen nyilvánul meg, akik között VMSZ-tagok is vannak, akik elégedetlenek pártjuk vezetőinek munkamódszerével. A nyomásgyakorlás és fenyegetőzés pártfegyelmi előrevetítésében, támogatásmegvonással és munkahelyi felmondással való fenyegetőzésben, sőt fizikai megtorlás kilátásba helyezésében nyilvánul meg' -- írja Bunyik. A másik listavezető, Rácz Szabó László közleményében amiatt tiltakozik, hogy ,,2010. május 10-én Péterrévén elutasították, elküldték azokat a magyar polgárokat, akik a helyi irodában, szabályos munkaidőben szerették volna hitelesíteni a Kézfogás a Magyarságért listának szánt támogatói nyilatkozatukat. A VMSZ-es polgármester vezette óbecsei községhez tartozó nagytelepülésen a kötelességüket megtagadó adminisztrációs munkások azzal indokolták a tettüket, hogy nincsen idejük a támogatói aláírások hitelesítésére, mert más dolguk is van'.
A Magyarok Magyarokért, a MAMA listavezetője, Nagy Margit is tiltakozott. A május 15-én Zentán szervezett gyermekfesztivál kapcsán azt írja, hogy a rendezvényt ,,a szervező a mi sikereinket begyűjtve szervezi... Sok felnőtt is lesz a nézők között. Megkértem a szervezőt, hogy a Magyarok Magyarokért lista javára tegye lehetővé aláírás gyűjtését. Nem engedélyezte... A VMSZ nem először aratja le munkánk gyümölcsét...'
,,A KÖZÖSSÉG AKARATÁNAK ELÁRULÁSA'. A VMSZ sajtóközleménye szerint Bunyik rágalmai külön szót sem érdemelnek, amikor Bunyik Zoltán ,,a közvetlen választás módját, a listaállítás folyamatát meggyalázó módon kíván versenybe szállni'. A VMSZ ugyanis tudomást szerzett arról, hogy a Kézfogás a Magyarságért, melynek listavezetője Bunyik Zoltán, Topolyán a Demokrata Párt által gyűjti a listaállításhoz szükséges aláírásokat. ,,Ez a cselekedet nem politikai játszma, és nem annak a negatív kampánynak a része, amelyet Bunyik Zoltán folyamatosan végez. Ez a cselekedete a vajdasági magyar közösség azon akaratának elárulása, amelynek eredményeképpen 132 000 vajdasági magyar ember mondta, hogy közvetlenül és saját ügyeiben saját maga kíván dönteni' -- áll a VMSZ sajtóközleményében. A Kézfogás a Magyarságért lista Facebook-profilján Bunyik Zoltán erre úgy reagált: ,,Semmilyen szervezetet, pártot nem kértünk fel támogatói aláírások gyűjtésére'.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..