home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Megnyílt!
Tóth Imre
2015.08.10.
LXX. évf. 31. szám
Megnyílt!

Átadták a régi-új Horgos—Röszke közúti határátkelőhelyet. Az átkelőt Ivica Dačić szerb kormányfőhelyettes, külügyminiszter és Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere nyitotta meg.

A felújított határátkelőhely ünnepélyes megnyitásán Borbásné Márki Márta, Röszke polgármester asszonya köszöntötte a jelenlevőket: — A régi-új határátkelőhely átadása egy újabb megerősítése annak a kormányzati szándéknak, amelynek célja, hogy minél több lehetőséget nyújtson a közvetlen kapcsolatteremtésre a határ két oldalán élőknek. Ez egy újabb lépés a gazdasági, idegenforgalmi és partnerségi kapcsolatok megerősítésére. A régi-új határátkelő tehermentesíti az M5-ös autópálya-átkelőt,  egyúttal az onnan letiltott forgalom átirányítását is segíti.

Ivica Dačić szerb kormányfőhelyettes elmondta: — Számunkra nem közvetít jó üzenetet az a kerítés, amely a magyar kormány utasítására épül, de megértjük a migránsok okozta gondot. Nekünk ezzel az a bajunk, hogy ahogyan Magyarországra Szerbiából érkeznek a menekültek, Szerbiába az Európai Unióból jönnek. Ezek szerint akkor nekünk az EU felé kellene kerítést építenünk. Természetesen keressük a lehetőségét, hogy hogyan tudunk egymásnak minél inkább segíteni. 2008-ban, amikor belügyminiszter voltam, évente száz menekültkérelmet nyújtottak be. Ezzel szemben az idén már hatvanezer érkezett. Figyelembe véve a problémát, és hogy mindenhol korlátozásokat vezetnek be, ez egy ritka pillanat, amikor ilyen eseményen veszünk részt. Ez is egy jó példa arra, hogy fejlesztjük a jószomszédi viszonyt. Ha az elmúlt évtizedeket nézzük, nem volt még ilyen jó a kapcsolat Szerbia és Magyarország között. A múltbéli problémákat is rendeztük azért, hogy foglalkozni tudjunk a jövővel. A két ország kormánya egy bizalmon alapuló partnerséget alakított ki. Ez nemcsak politikai, hanem gazdasági és geostratégiai jellegű is. Remélem, hogy ez a jó viszony az alacsonyabb hatalmi szintekre, valamint a két nép közötti kapcsolatokra is érvényes. Együtt dolgozunk nagyberuházásokon, például a Belgrád—Budapest-vasútvonal korszerűsítésén. Az energiaellátásban felmerülő gondok is közösek. Azt kívánom, hogy rövidesen olyan helyzetbe kerüljünk, amelyben sem határátkelőre, sem kerítésre, sem egyéb korlátozásra nem lesz szükség. Amikor a kölcsönös bizalom jegyében tudunk majd együtt élni, és közösen tudjuk majd megvalósítani európai uniós céljainkat — fejezte be beszédét a szerb külügyminiszter.

— Két olyan ország között nyitunk egy új határátkelőt, és könnyítjük meg ezzel az emberek kapcsolattartását, amelyek között a kétoldalú együttműködés soha nem volt olyan jó, mint manapság — mondta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. — A két ország nemcsak partnere egymásnak, de jó barátok is. Egyikük már tagja az uniónak, a másik remélhetőleg hamarosan azzá válik. Magyarország és Szerbia is egymás sikereiben érdekelt, és ebben egymásra vagyunk utalva. Mi, közép-európaiak egy olyan versenyhátránnyal is szembesülünk, hogy a kevés határátkelő gátolja a sikert és a fejlődést. A két ország között jelenleg három állandó és három időszakosan működő átkelő üzemel. Napszaktól függően 30-50 km az átjárók közötti távolság. Nyugat-Európában viszont egymástól minden 2-4 kilométeren van átkelő. Ez egy fontos megoldásra váró feladat. Ezért adtuk át a közelmúltban a szegedi, illetve a magyarkanizsai határkikötőt, most pedig újra megnyitjuk a Röszke és Horgos közötti régi átkelőhelyet, ezzel pedig hétre emelkedik az átkelési lehetőségek száma a magyar—szerb határszakaszon. Ez a fejlesztés jól illeszkedik abba az együttműködési programba, amelyről a legutóbbi kormánycsúcson kötöttünk megállapodást. Ennek része a Budapest—Belgrád-vasútvonal korszerűsítése, a Szeged—Szabadka—Baja-vasútvonal helyreállítása, valamint új határátkelők megépítése az elkövetkező esztendőken Bácsszentgyörgy és Rastina, valamint Kübekháza és Rábé között.

A két ország közötti határszakaszon épülő kerítéssel kapcsolatban Szijjártó Péter hangsúlyozta: az ideiglenes biztonsági határzár felépítése nem jogi, nem emberjogi, nem külügyi és nem is magyar—szerb kétoldalú kérdés. Azok számára, akik törvényt tisztelve akarják a határt átlépni, újabb kapukat fognak nyitni.

A határátkelő 7 és 19 óra között üzemel, a teherautók és a buszok nem, viszont a személyautó-forgalom, a motorkerékpárosok, a kerékpárosok, valamint a gyalogosok is igénybe vehetik.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..