Megmérettetésre készen?

Megmérettetésre készen?

Szinte bizonyosra vehető, hogy május 1-je előtt megalakul az új szerb kormány. Az országnak ugyanis valóban nincs sok vesztegetni való ideje. A gazdaságot minél előbb talpra kellene állítani, az Európai Unió irányába pedig villámsebesen tovább kellene haladni. A március 16-án sorra kerülő választások előtt azonban érdemes elidőznünk egy kicsit a választási listáknál, illetve a pártszövetségeknél.

Pártok és szövetségek

Szinte bizonyosra vehető, hogy május 1-je előtt megalakul az új szerb kormány. Az országnak ugyanis valóban nincs sok vesztegetni való ideje. A gazdaságot minél előbb talpra kellene állítani, az Európai Unió irányába pedig villámsebesen tovább kellene haladni. A március 16-án sorra kerülő választások előtt azonban érdemes elidőznünk egy kicsit a választási listáknál, illetve a pártszövetségeknél. Érdemes megtekinteni azt is, hogy ki milyen programmal vág neki a megmérettetésnek, hogy ki mit szeretne elérni, illetve hogy kinek milyen esélyei vannak a közelgő választásokon. A köztársasági választási bizottság adatai alapján 19 listát nyújtottak be, melyeken mintegy 40 párt, szövetség, mozgalom, egyesület, illetve szakszervezet képviselőinek neve szerepel. A választási lista első helyén az abszolút esélyesnek tartott Szerb Haladó Párt és koalíciós partnerei foglalnak helyet. Az Aleksandar Vučić vezette szövetség a haladókon kívül a Szerbiai Szociáldemokrata Pártot, az Új Szerbiát, a Szerb Megújhodási Mozgalmat és a Szocialisták Mozgalmát tudja soraiban. A második helyet a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja és az Egységes Szerbia alkotta koalíció foglalja el. A választási listán harmadikként Vojislav Koštunica Szerbiai Demokrata Pártja, negyedikként Čedomir Jovanović Liberális Demokrata Pártja, ötödikként pedig Pásztor István Vajdasági Magyar Szövetsége szerepel. A felsoroltakon kívül a többi közt a Szerb Radikális Pártra, a Szerbia Egyesült Régióira, A Demokrata Párttal a Demokratikus Szerbiáért nevű pártszövetségre, a Szerb Hit Mozgalomra, a Szandzsáki Demokratikus Akció Pártjára, a Boris Tadić-féle Új Demokrata Párt köré csoportosuló koalícióra, a Montenegrói Pártra, a Hazafias Frontra, az Orosz Pártra, a Demokratikus Cselekvés Pártjára, a Szlovák Demokrata Pártra, a Ruszin Demokrata Pártra, Saša Radulović Elég Volt listájára és az Emir Elfić vezette kisebbségi pártszövetségre lehet még szavazni.

Programok, esélyek, mandátumok

A programok és az ígéretek kapcsán érdemes kiemelni, hogy a választások fő esélyesének tartott Aleksandar Vučić gazdasági és politikai stabilitást ígér. Emellett a munkahelyteremtés, a nyugdíjasok védelme, a szervezett bűnözés felszámolása, valamint a korrupció elleni küzdelem szerepel a céljai között. A szocialisták a választási ígéreteiket a szociális igazságosságért folytatott küzdelemre építették. Ivica Dačić az uniós út folytatását garantálja, továbbá az elkezdett reformok megvalósítását és a munkások jogait érintő törvények kidolgozását. Az ellenzéki erők rendkívül megosztottan vágnak neki a szavazásnak. Mint ismeretes, Boris Tadić egykori elnök otthagyta a Demokrata Pártot, és új pártot alapított. Tadić szerint jó gazdaság nélkül nem létezhet fejlődés. Ezért új pártja a gazdaság és a mezőgazdaság újraélesztését, valamint az oktatási és az egészségügyi rendszer megreformálását tűzte ki célul. A kisebbségi pártok érthető módon saját nemzeti közösségükre fókuszálnak, és a jövőben tulajdonképpen a többségi nemzettel szeretnének egyenrangúak lenni. Végezetül a választási esélyekről. A jelenleg is kormányzó Szerb Haladó Párt akár abszolút többséget is szerezhet, bizonyos ellenzéki pártokat viszont megsemmisítő vereség fenyeget. A legújabb adatok alapján a haladók a szavazatok 44, a szocialisták pedig 13 százalékát szereznék meg. A többi párt népszerűsége jelentősen elmarad a két vezető párt mögött. Boris Tadić Új Demokrata Pártja a szavazatok 8, a Demokrata Párt 7, a Liberális Demokrata Párt 6, a Szerbiai Demokrata Párt 5, a Szerbiai Egyesült Régiók és a Szerb Hit Mozgalom 4-4, a Szerb Radikális Párt 3, a többiek pedig a szavazatok 6 százalékát szereznék meg. A parlamentbe természetesen a kisebbségi pártok is bekerülhetnek. Mint ismeretes, a kisebbségek könnyített feltételekkel juthatnak mandátumhoz. Közülük a Vajdasági Magyar Szövetség és a Sulejman Ugljanin-féle Szandzsáki Demokratikus Akció Pártja szerezhet legtöbb mandátumot, sőt az albán kisebbségnek is lehet képviselője az újonnan megalakuló parlamentben.     

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Megmérettetésre készen?
  • Sass László
  • 2016.09.19.
  • LXXI. évfolyam 37. szám
Megmérettetésre készen?
  • dr. Német László SVD, nagybecskereki püspök
  • 2016.09.12.
  • LXXI. évfolyam 36. szám
Facebook

Támogatóink