home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megkezdődött! ...
Martinek Imre
2007.11.28.
LXII. évf. 48. szám
Megkezdődött!
    ...

Megkezdődött!
Földszinti csendélet zongorávalSzent András havában jeges szél beretvál a bánsági utcákon. Aki csak teheti, inkább otthon marad, még gondolatban is elkerülve a kultúrházat, ahol ilyenkor novemberben már aligha van élet. A látszólag békésen pihenő, salétrommal csipkézett falak mö...

Megkezdődött!
Földszinti csendélet zongorával

Szent András havában jeges szél beretvál a bánsági utcákon. Aki csak teheti, inkább otthon marad, még gondolatban is elkerülve a kultúrházat, ahol ilyenkor novemberben már aligha van élet. A látszólag békésen pihenő, salétrommal csipkézett falak mögött csattog a pöröly, és megannyi VIVE-s rendezvény, vendég-színdarab, hazai népszínmű, magyarnótaest, hangverseny Pantheonjának aszott testéből vastagon száll mindenfelé a salakbetonpor. Megkezdődtek ugyanis a hőn óhajtott felújítási munkálatok a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon épületén. Akkor, amikor már-már kételkedni kezdtünk színházunk agyonhangoztatott megújulásában.
- A munkálatok ez év november 14-én kezdődtek és a szerződés alapján 2008 június elsején kellene bevégződniük - hallottuk Horti Lászlótól, a József Attila MO kinevezett igazgatójától. - A fő kivitelező a szabadkai Yumol Kft., a segédmunkálatokkal a nagylajosfalvi Građevinar-Petrović vállalat lett megbízva. Az épületet még az 1950-es években emelték, és vagyonjogilag elég cifra státusú. A tulajdonos a helyi földműves-szövetkezet volt (annak a telkén épült ugyanis fel), illetve a község. Pontosabban a tartomány. Azazhogy az állam. Ennél az oknál fogva az elnökség egyetlen alapítványhoz sem fordulhatott pályázati igénnyel. Aztán tavaly december 21-én megérkezett a bírósági végzés, hogy habár az épület továbbra is állami tulajdon, mi szabadon rendelkezhetünk vele. Nem volt zökkenőmentes a folytatás, de ez a jogerős határozat jelentős akadályokat mozdított el utunkból. A VMSZ-nek köszönhetően a Vajdaságnak (vissza)juttatott nagybefektetési pénzösszegből 38 millió dinárt szavaztak meg a torontálvásárhelyi patinás művelődési otthon tetőtől talpig való felújítására. A munkálatok során átrázzuk a teljes tetőzetet. A cserepek 70%-a sérült, a cseréplécek teljesen elavultak. El kell vágni a falakat a szigeteléshez, a nagyteremben a padlózatot egy szintbe hozni, hogy egyéb, nem színházi jellegű rendezvényekre is kiadhassuk. A színpad nemcsak új deszkákat kap, hanem korszerű világítást és függönyzetet is. Új külső és belső ajtók, ablakok lesznek, és az öltözők, valamint az illemhely el- és berendezésében is jelentős korszerűsítés várható. A melegítést központi gázfűtéssel terveztük megoldani, amelyhez az utántölthető, néhány ezer literes űrtartalmú kazánt az udvarban helyezzük majd el. Természetesen az emeleti kisterem, irodahelyiség, illemhely is megújul. Végezetül, de nem utolsósorban, az épületet kívülről is megszépítjük: újravakoljuk és -festjük.
Jelenleg a torontálvásárhelyi kultúrberkekben a drámai szakcsoport, az énekkar, az irodalmi szakcsoport, valamint a magyar és a szerb népi tánccsoport működik tevékenyen. Énekkarunk Versecre készül, ahol december nyolcadikán rendezik meg a dél-bánáti betlehemesek és karácsonyi népszokások tizenegyedik szemléjét, tánccsoportjaink pedig Budapestre kaptak meghívást egy nemzetközi jellegű folklórfesztiválra. Reméljük, lesz rá elég pénz! Mert azt, ugyebár, nem várhatjuk el, hogy minden költséget a szülők és a tagok álljanak.
Beszélgetésünkkor az igazgató úr még egy, összegileg kisebb, viszont értékileg igencsak jelentős beruházásról számolt be.
- A tartományi művelődési és oktatási titkárság jóváhagyásával másfél millió dinárt utaltak át nemrégiben a valamikori torontálvásárhelyi takarékpénztári épület helytörténeti múzeum részlegének renoválására. Itt is égető szükség van a tetőszerkezet teljes felújítására, külső és belső festésre, valamint egy hatékony szellőztetőrendszer beépítésére, amellyel elejét vennénk a begyűjtött tárgyak (fényképek, szerszámok, népviseleti darabok, különböző közhasználati eszközök) dohosodásának, penészesedésének, pusztulásának. Terveink szerint ezek a munkálatok ez év november 20-a és december 20-a között bonyolódnának le.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..