home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Megjelent a 15. Vajdasági Magyar Kalendárium!
2011.12.07.
LXVI. évf. 49. szám
Megjelent a 15. Vajdasági Magyar Kalendárium!

A tartalomból* A címoldalon a kanizsamonostori Kilenclyukú híd és a csókai MME Kicsi csillag citerazenekara (Szabó Attila fotója)* Dudás Károly: Beköszöntő* Himnusz -- Szózat -- Boldogasszony Anyánk -- 90. zsoltár -- Erős várunk a mi Istenünk (szöveg és kotta)* Egyházi ünnepeink Vízkereszt;...

A tartalomból
* A címoldalon a kanizsamonostori Kilenclyukú híd és a csókai MME Kicsi csillag citerazenekara (Szabó Attila fotója)
* Dudás Károly: Beköszöntő
* Himnusz -- Szózat -- Boldogasszony Anyánk -- 90. zsoltár -- Erős várunk a mi Istenünk (szöveg és kotta)
* Egyházi ünnepeink
Vízkereszt; Nagyböjt; Gyümölcsoltó Boldogasszony; Virágvasárnap; Áldozócsütörtök; Szentháromság vasárnapja; Sarlós Boldogasszony; Urunk színeváltozása; Szentkereszt felmagasztalása; Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya; Krisztus Király vasárnapja; A karácsonyfa
* Világi évfordulók, megemlékezések
* Mária-kegyhelyeink
Menedéket Nyújtó Szűzanya drávaszögi kegyhelye (Almás); Andocs; Fogolykiváltó Boldogasszony és Szent László kegyhelye (Búcsúszentlászló); A magyarság nemzeti búcsújáró helye (Csíksomlyó); A Segítő Boldogasszony doroszlói kegyhelye; Hajós; A Dráva menti népek közös Mária-kegyhelye (Máriagyűd); A bajai Máriakönnye (Vodica); A máriapócsi könnyező Madonna; Az Arad megyei Máriaradna; A szabadkai Szentkút; A tekiai Havas Boldogasszony (Molnár Krekity Olga válogatása)
* Kortárs költőink verseinek megzenésített változata Kónya Sándor gyűjtéséből (szöveg és kotta)
* Tóth Lívia Kárpát-medencei barangolásai
Az Anna-bálok városa (Balatonfüred); Élő múzeum Csernátonban; Székelyföldön: ,,A béjövőnek szállás, a kimenőnek békesség'' (festett székely kapuk); Kilátó a határon (Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark); Kassai polgárok voltunk; A fenséges romok (KercKierz--Cârca); A műemlékváros (Kőszeg); Krasznahorka büszke vára; Ősök jussán (Laskó); Egy város, amely visszavárt (Lendva); A munkácsi vár hazatérői; A prázsmári erődtemplom
* Hagyományos, tömegeket vonzó rendezvényeink
A magyar konyha napjai Székelykevén; Juhásznap Felsőhegyen; A kishegyesi Dombos Fest; Felsőhegyi aratóünnepség; Interetno Fesztivál a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ rendezésében; Magyarkanizsai kukoricafesztivál; Muzslyai lakodalom; A zentai Nyári Ifjúsági Játékok; A királyhalmi szamárverseny; Hajdújárási Szüreti Napok; Temerini tökfesztivál; Palicsi vőfélytalálkozó (Kónya-Kovács Otília, Martinek Imre, Rencsényi Elvira, Tomek Viktor, Tóth Lívia és Tóth Tibor írásai)
* Horgászcsali!
,,A horgásszá válásnak se ideje, se módja, se szabálya. Vagy azzá leszünk, vagy nem.
Könyvből sem lehet megtanulni. A könyvek ugyanis azok számára íródtak, akik már tudnak valamit. Aki pedig a horgászásról nem tud semmit, annak a mindent elmondó könyv is csak annyit mondana.
Aki horgász akar lenni, vízpartra kell annak menni. Évente kétszázszor -- akár süt, akár esik, akár fúj --, és fél évszázadon át. Legalább!'' -- Buzás Mihály sorozata
* Vajdasági ízözön Roncsák Alexander összeállításában
* Kuckó
,,Mottó: Nincs olyan gyermek, aki nem szeret játszani! S játszani igazán együtt jó. Rovatunk válogatásában néhány páros és csoportos játékötlettel szolgálunk a szabad idő kellemes eltöltéséhez.'' (Franciskovity Olga összeállítása)
* Kínai horoszkóp 2012-re
* Görbe galéria
Fejtörők (Kéménczy György válogatása); A hónap embere (Szalai Attila karikatúrái); A hónap vicce (Lackó Lénárd ,,turmix''-a)
* Összesített naptárak; Öröknaptár
* Címoldalunkhoz
Kanizsamonostor: egy kis falu az Aranka mentén (Dr. Szöllősy Vágó László); A vajdasági kilenclyukú (Tóth Lívia)
* Visszapillantó
A Titanic pusztulása (Dévavári Zoltán); ,,Nem pénzt gyűjtöttem, hanem barátokat'' -- száz éve született Székely Tibor (Rencsényi Elvira); Az I. Balkáni háború; Vérvörös Csütörtök; Magyar évfordulók
* In memoriam
Végbúcsú Deák Ferenctől, Kristály Klárától, Barácius Zoltántól, Horváth Kátai Györgytől, Ispánovics Istvántól, Makovecz Imrétől, Szöllősy Vágó Veronikától
* Az elmúlt év eseményei
Világpolitika, Magyarország, Kárpát-medence, 2011. (Talpai Lóránt); Félezer ösztöndíj; A tartásról, a megbélyegezettség visszautasításáról -- Szerbia, 2011. (Orosz Ibolya); Magyar állampolgárság -- egyszerűsített honosítás; Új statútum -- az MNT munkáját a szakmai alapú stratégiai fejlesztés jellemzi (Tomek Viktor)
* Díjazottjaink, kitüntetettjeink 2011-ben
* Várható események 2012-ben
* Csáth-breviárium
,,Az apró vonások egész tömegével dolgozott'' (Barácius Zoltán összefoglalója a szabadkai színházakban bemutatott Csáth-előadásokról)
* Élő hagyományunk: a Gyöngyösbokréta (Dr. Szöllősy Vágó László)
* A pszichiáter szemével: Kellenek-e illúziók? (Dr. Sági Zoltán)
* A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségű intézmények címtára (a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet adattára alapján összeállította: mgr. Hajnal Jenő)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..