home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Meghatározó szerep Újvidéknek
Tóth Lívia
2016.06.27.
LXXI. évf. 25. szám
Meghatározó szerep Újvidéknek

A vajdasági magyar közéletben már huzamosabb ideje téma, hogy milyen változások várhatóak a Magyar Szó szerkesztőségében. A Cenzolovka hírportálon megjelent egy szerb nyelvű cikk, mely már a címében felveti, hogy napilapunknál az újabb átszervezés után elbocsátások várhatóak.

Kérdéseinket a Magyar Szó igazgatónőjének és a Magyar Nemzeti Tanács elnökének juttattuk el. A Magyar Szóból azzal biztattak bennünket, hogy nem zárkóznak el, de egyelőre nem kívánnak nyilatkozni, Hajnal Jenő elnök úrtól pedig az alábbi válaszokat kaptuk. Megjegyezném, hogy a válaszok kézhezvétele és közlése között több mint két hét telt el, mert abban reménykedtünk, hogy időközben a másik felet is meg tudjuk szólaltatni.

* Mi a véleménye az MNT-nek mint a Magyar Szó alapítójának a napilap bejelentett átszervezéséről? (Gondolok itt elsősorban az újvidéki szerkesztőség erősítésére, illetve a tíz évvel ezelőtt Szabadkára helyezett részek visszaköltöztetésére.) Támogatja-e ennek a folyamatnak a végrehajtását?

— A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Szó szerkesztőségének átrendezéséről és a deszk Újvidékre helyezéséről 2015. december 18-án értesült a Magyar Szó 2016. évi munkatervjavaslatából, melyet a Magyar Szó igazgatónője jóváhagyás céljából küldött el a tanács hivatalába. A munkatervet a tanács a 2015. december 29-ei ülésén jóváhagyta a Z/346/2015. iratszámú záradékával, melyet a testület tagjainak 20 igen, 1 nem szavazatával és 3 tag tartózkodásával fogadott el.

* Ha a Magyar Szó ismét Újvidékre kerül, akkor hogyan lesz része annak a médiaháznak, amely Szabadkán épül majd?

— A Magyar Szó székhelye a megalakulástól kezdve napjainkig Újvidéken volt és maradt. A szabadkai és a zentai szerkesztőség felerősítése, az újvidékinek meg a gyengítése egy olyan koncepció eredményeként jött létre, amely közösségünk intézményhálózatának fejlesztését és kiépítését elsősorban a tömbmagyarság városaiban látta. Az utóbbi évek azonban egyértelművé tették ennek az elképzelésnek a veszélyeit, és felülírták azt. Az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács meghatározó szerepet szán Újvidéknek mint művelődési, oktatási, tájékoztatási központnak a megerősítésének azzal összhangban, hogy a szórványban élő magyar közösségek erősítése is elsőbbséget élvez, amikor a vajdasági magyarság stratégiai fejlesztését, közösségi erejét helyezzük figyelmünk középpontjába. Egyébként a vajdasági magyar médiaház koncepciója is ezt az elvet követi, éppen ezért hatóköre egész Vajdaság területét felöleli majd annak ellenére, hogy a székháza Szabadkán lesz. A médiaházban az elsődleges tervek szerint valóban helyet szántak a Magyar Szó és a Hét Nap szabadkai szerkesztőségének, de már az első megbeszélések annyi megoldásra váró kérdést vetettek fel, hogy azok alapos átgondolása és egyeztetése nélkül döntés semmiképp sem hozható.

* Sokan máris biztosak benne, hogy az átszervezés egyúttal létszámcsökkentéssel, elbocsátásokkal is jár majd. Ahogyan abban is, hogy elsősorban azok az újságírók kapják majd meg a munkakönyvüket, akik a „rossz oldalon” állnak. Ha az utóbbitól eltekintünk, akkor is felmerül a kérdés, hogy a mai helyzetben, amikor hatalmas méretű a kivándorlás, megengedhetjük-e magunknak, hogy munkahelyek megszüntetésével esetleg újabb (magyar értelmiségi) családokat „kényszerítsünk” arra, hogy külföldön keressék a boldogulásukat.

— Minden átszervezés nyilván változásokkal jár, de ezek a feltételezések sokkal inkább elfogultságból eredő előítéletek, olyan rosszindulatú híresztelések, amelyek nem veszik figyelembe a pillanatnyi tényleges helyzetet és szándékot, mely egy újvidéki központú, és — ahogyan hosszú évtizedeken át — Szabadkán és Zentán is rovatokat működtető, egyúttal korszerű, magyar nyelvű kisebbségi napilap optimális ténykedését akarja megvalósítani.


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..