home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Meggynapok - majdnem meggy nélkül
SZARKA Ákos
2012.06.13.
LXVII. évf. 24. szám
Meggynapok - majdnem meggy nélkül

FeketemeggyHa valaki sok és finom meggyet szeretne látni, illetve fogyasztani, akkor június második hétvégéjén a bácsfeketehegyi Meggynapokon a helye! Az idén ezt a rendezvénysorozatot június 7-étől 10-éig tartották meg kilencedik alkalommal a falunappal együtt.
MeggykalácsozásA négy...

Feketemeggy

Ha valaki sok és finom meggyet szeretne látni, illetve fogyasztani, akkor június második hétvégéjén a bácsfeketehegyi Meggynapokon a helye! Az idén ezt a rendezvénysorozatot június 7-étől 10-éig tartották meg kilencedik alkalommal a falunappal együtt.

Meggykalácsozás

A négy nap hihetetlen gyorsasággal múlt el. Az elsőn (csütörtökön) arra emlékezve, hogy a foci immáron 100 éve ''honos” a bácsfeketehegyiek körében is, a focipályán barátságos labdarúgó-mérkőzést játszottak.

Az általános iskolások a színpadon

Péntek este Bojtos Béla iskolaigazgató, a helyi közösség tanácsának elnöke és Móricz Lajos képzőművészeti oktató megnyitotta a kishegyesi községből származó általános iskolások A település, amelyben élek című fotókiállítását a színházterem előcsarnokában. Alkotásaikban a diákoknak sikerült tökéletesen bemutatniuk környezetüket, és kifejezni róla véleményüket. Valamennyi kis alkotó dicséretben részesült, a három legkiemelkedőbb szerzőt pedig - Harangozó Dorottyát, Marković Slađanát és Purucki Zoltánt - megjutalmazták: digitális fényképezőgépet, a fotózás fortélyairól szóló könyvet és egy fotóalbumot kaptak.
A fotókiállítást követő esti előadás a nagy hőség ellenére igen élvezetes volt. A Feketics Művelődési Egyesület legfiatalabb táncosai és versmondói, a Szalajevics testvérpár, a Szikicsi Művelődési Egyesület néptáncosai, a Pécsről érkezett vendégek és még sokan mások léptek színpadra és szórakoztatták a közönséget.
Szombat délelőtt Bojtos Béla hivatalosan is megnyitotta a IX. Meggynapokat és a VIII. Falunapot, utána pedig Patkós Zsolttal, Szank (Magyarország, Bács-Kiskun megye) polgármesterével aláírták a testvér-települési szerződést. Patkós Zsolt hangsúlyozta ennek az együttműködésnek a jelentőségét, azt, hogy a két település ezentúl közös erővel tehet nagyobb előrelépést.
A Horkai család meggyesébe való látogatás során megtudhattuk, hogy az idei termés nagyon gyenge volt. A késő téli nagy hó túl sokáig megmaradt, a felmelegedés után jött fagyos, ködös időszakban pedig a fák virágai megfagytak, így az idén a lehetséges termésnek mindössze a 10%-a ért be.
Szerencsére azért annyi meggyet be tudtak szerezni a szervezők, hogy a kultúrotthon teraszán finomabbnál finomabb meggyes kalácsokkal kínálhassák a vendégek, illetve hogy a Strandon megtarthassák a Meggymaglövő versenyt, melyen többnyire fiatalok vettek részt. Volt még babgulyásfőző verseny, csocsóbajnokság és íjászbemutató is. A legkisebbek játszóházban szórakozhattak. Meglepett, hogy az iszonyatos kánikula ellenére sokan összesereglettek, még a főzőversenyen is szép számban voltak. Az biztos, hogy én ugyan semmi pénzért oda nem ültem volna egy üst mellé se.
Az esti műsoron telt ház előtt szerepeltek a bácsfeketehegyi óvodások és általános iskolások, a Feketics Művelődési Egyesület, a pécsi Leövey Táncegyüttes és a szikicsi, a Xénia hercegnő nevét viselő Montenegrói Művelődési és Oktatási Egyesület. Szerencsére a műsor gördülékenyen zajlott, de a verejték patakokban folyt a fellépők és a közönség homlokáról is a nagy hőségben. Senki sem lett rosszul (én legalábbis nem tudok róla), mindenki remekül érezte magát. A műsor után az utcabálon folytatódott az ünneplés. A tűzijáték mindenkinek elnyerte a tetszését. A fiatalok pedig a Strandon megszervezett diszkóban bulizhattak hajnalig. Vasárnap este Végső Zoltán és barátai komolyzenei koncertjével zárult az ünnepségsorozat.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..