home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megfeleződött terményárak
JUHÁSZ Andrea
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
Megfeleződött terményárak

Tavaly ez idő tájt már jóformán befejeződött a termény-betakarítás, a gazda viszont — noha hiánytalanul alkalmazta az agrotechnikát — mégsem örülhetett a jó termésnek az elemi csapással felérő aszály miatt. Így a szokatlanul magas terményárak ellenére sem jutott hozzá a fejlesztést szavatoló nyereséghez. Az idén pedig a megfeleződött terményárak húzták át a gazdák számítását.

— Régen volt már rá példa, hogy október derekán nem fejeződött be a napraforgó és a szója cséplése, és a búzavetés ütemével sem dicsekedhetünk. A terméseredményekkel még elégedettek is volnának a termelők, hiszen a napraforgó hozama holdanként 1,6 és 2,6 tonna között mozog, és jónak számít a holdankénti 5 tonnányi kukoricatermés is, most azonban az alacsony értékesítési ár miatt fő a feje a termelőnek: vajon futja-e majd az őszi meg a tavaszi befektetésekre — mondja Dóka Valéria, a péterrévei Tisza Földműves-szövetkezet növénytermelési vezetője. Azt is hozzáteszi, hogy nagy a kínálat újkukoricából a kilogrammonkénti mindössze 13-14 dináros felvásárlási ár ellenére. — Sok gazda a szövetkezet támogatásával vagy bankhitelből alapozta meg a tavaszi vetést, most pedig igyekszik mielőbb törleszteni adósságát. Súlyosbítja a helyzetet, hogy határunk egy részén jégverés is pusztított, és mivel kevés gazda köt biztosítást a vetésre — pedig a szaktárca 40%-os támogatást szavatol —, a betakarított termény értéke nem fedezi még a befektetést sem. A valóban nagy gondok a tavaszi vetéskor várhatóak.

• Érezhető-e a pénztelenség a termesztési technológia alkalmazásában?

— Az alacsony terményárakat csak nagy terméshozammal semlegesíthetjük, tehát megfelelő talajművelést kell végeznünk, és a tápfenntartást sem hagyhatjuk figyelmen kívül — hangsúlyozza Berec Zsolt gazda, akinek holdanként 2,4 tonnányi volt a napraforgótermése, és legalább 5 tonnányi kukoricatermésre számít. — Nem a hozammal van gond, hanem a felvásárlási árakkal. A szaktárcának legalább védőárakat kellene meghatároznia, mert így ki vagyunk szolgáltatva a feldolgozóknak.

• Örökös kérdése a termelőnek, hogy tárolja-e a terményt, vagy értékesítse nyomban betakarításkor.

— A napraforgót és a cukorrépát nem tárolhatjuk, ezt a feldolgozók is jól tudják, ellenben a búza, a kukorica és a szója egy részét igen, és hús formájában értékesítjük — fűzi hozzá Pecsenka Alfréd. — Tanyánkon ugyanis sertés- meg bikahizlalással foglalkozunk, azonkívül négyszáz tenyészlibát is tartunk. Megtaláljuk a számításunkat az állattenyésztésben, különösen most, amikor alacsony a gabona ára. Elképzeléseinket azonban könnyen meghiúsíthatja az esetleges húsimport. A termelési bizonytalanság nem válik a mezőgazdaság javára.

• Be sem fejeződött még a ter-ménybetakarítás, a búzavetéssel már új gazdasági év kezdődött el. Kell-e számolni a vetésterület további csökkenésével?

— Agronómiai követelmény, hogy a vetésszerkezetben kalászos gabona is legyen, különben megsokasodnak a növényvédelmi gondok, mind nagyobbak az amúgy is nagy termelési költségek. A vetőmagigény alapján legalább nyolcszáz hektár búza termelésére kötünk szerződést — mondja Sterbik István, a szövetkezet igazgatója. — A legjobb minőségű, újvidéki nemesítésű vetőmagokat szereztük be, mint pl. a rekordtermést adó Simonidát, a Pobedát, az NS 40 S-t és a Rapsodiját, a gazdák igényét figyelembe véve azonban külföldi búzavetőmagvakat is beszereztünk, és műtrágyákból sincs hiány. Az új gazdasági évben is gondot okoz a termelési költségek növekedése, ezért fontos lenne már a termelési ciklus kezdetén, a gazda véleményét is figyelembe véve, meghatározni a terményárat. Erre azonban a jelek szerint továbbra is várnunk kell.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..