home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megépül-e a színház, lesz-e medence?
(re)
2011.11.09.
LXVI. évf. 45. szám

Szabadka város képviselő-testülete a minap döntött arról, hogy leállítja a színházépület és a sétaerdei medencekomplexum építését. Ezzel szemben pedig határozatot hozott egy új medence építéséről a Harcosok sorakozója lakótelepen.Csak emlékeztetőül mondjuk el, hogy a sétaerdei létesítmény, mely külö...

Szabadka város képviselő-testülete a minap döntött arról, hogy leállítja a színházépület és a sétaerdei medencekomplexum építését. Ezzel szemben pedig határozatot hozott egy új medence építéséről a Harcosok sorakozója lakótelepen.
Csak emlékeztetőül mondjuk el, hogy a sétaerdei létesítmény, mely különféle méretű fedett úszómedencéket foglalt volna magában, az elmúlt 16 évben több mint 7 millió eurót emésztett fel. Ám a félig kész épületegyüttes továbbépítését most a városatyák felfüggesztették, a jelek szerint tartós időre.
Hasonló helyzet állt elő a szabadkai Népszínház új épületével is: ezt a beruházást is a város előző vezetősége kezdeményezte, a jelenlegi pedig megszüntette arra hivatkozva, hogy évekkel ezelőtt a VMSZ-es önkormányzat meggondolatlanul ment bele ilyen jelentős összegű befektetésbe.
A két projektum munkálatai egyébiránt is már hosszabb ideje szünetelnek. Állítólag sem a városnak, sem a tartománynak, sem a köztársasági kormánynak nincs rá pénze.
A Népszínház építésére ugyan új terveket készítenek, de az uszoda esetében veszni hagyják az eddig befektetett pénzt. Helyette egy kisebb medence épül a Harcosok sorakozója lakótelepen - az ott lakók nagy örömére.
A képviselő-testület által most elfogadott dokumentum szerint a Városépítési Igazgatóság feladata lesz, hogy a sétaerdei komplexum meglévő konstrukcióját megvédje az időjárási viszontagságoktól és az esetleges vandalizmustól, valamint lehetővé tegye, hogy a szóban forgó lakótelepen legkésőbb jövőre megkezdődjön a 4000 négyzetméter területű objektum építése.
A képviselő-testület leállította a Népszínház építési munkálatait is, de a szakemberek kidolgoznak majd egy új tervdokumentációt, amely szerint az épületnek a Korzó és a Szabadság tér felőli homlokzata alacsonyabb lesz a tervezettnél. Ehhez azonban le kell bontani a már álló vasbeton szerkezetet. Tehát már megint rombolunk, ahelyett, hogy építenénk...
Megépül-e a színház, lesz-e medence? - kérdeztük a héten.
BALÁZS Marianna szabadkai kereskedő:
- Biztos vagyok benne, hogy a Harcosok Sorakozója lakótelepen megépül a medence. Máshol nem is épülhetne, hiszen ott él a legtöbb szerb menekült. A városvezetés azért építi-szépíti ezen a lakótelepen kívül még Palicsot is, mert ebből haszna van. Közelegnek a választások, a Demokrata Párt szavazóinak pedig jelentős része e két helyi közösségben él. Én nem állítom azt, hogy az előző vezetőség helyesen döntött, amikor e két jelentős beruházásról határozott, de arra sincs senkinek sem joga, hogy a polgárokat büntesse emiatt. Most a Demokrata Párt megfosztja a szabadkaiakat attól, hogy saját medencekomplexumuk és színházépületük legyen, mégpedig politikai megfontolásból. Undorítónak tartom, amit most a képviselő-testület tanácsnokai csinálnak. Vakon követnek egy esztelen politikát csak azért, hogy megtarthassák a pozíciójukat.
VISNYEI Tibor kisbajmoki villanyszerelő:
- Amit a sárgák eldöntenek, azt meg is valósítják. Gondoljunk csak a régi épületek lebontására vagy a körforgalmak kiépítésére! Amióta a város élén állnak, teljesen átalakították Szabadka belvárosának az arculatát. Új, többemeletes épületek mindenhol, még a valamikori Homoki iskola helyén is. Én ott fejeztem az elemit, közel állt a szívemhez az az ósdi épület. De sebaj, rövidesen választások lesznek, és én biztos vagyok benne, hogy a demokratáknak a szabadkaiak már nem szavaznak bizalmat. Ha mégis, akkor ebből a városból - a Harcosok Sorakozója lakótelep és Palics kivételével, mely szintén szívügye a Demokrata Pártnak - egy rideg betonrengeteg lesz.
TODOROVIĆ Milan szabadkai fuvarozó:
- Én a Harcosok sorakozója lakótelepen élek, de nem örülök a medence építésének. Szerintem semmi szükség nincs rá, hiszen van már egy medence a Sétaerdőben, és még az újat sem fejezték be, sőt úgy hallom, nem is fogják. Ezt tisztességtelennek tartom a polgárokkal szemben, hiszen nagyon sok pénzük benne van abban az építményben. Hasonló a helyzet a színházépülettel is, a különbség csak az, hogy arról már lehetett előre tudni, hogy nem lesz semmi sem belőle. Szerintem hibázott a volt városvezetés is, hiszen a szakemberek figyelmeztették őket a várható végkifejletre, mégis lebontották a régi színházépületet ahelyett, hogy szépen felújították volna. Jóval kevesebb pénzből is meg tudták volna valósítani, és valószínű, hogy már régen készen is lenne. A jelenlegi városvezetés lerombol mindent, amit az előző hatalom felépített, vagy legalábbis próbált felépíteni. Hiába, nem lehet egyszerre politikus és tisztességes ember is valaki.
FEHÉR Ildikó palicsi háztartásbeli:
- Szerintem egyik sem épül fel, ez is csak egy politikai taktika a Demokrata Párt részéről. A demokrata pártiaknak az a céljuk, hogy lejárassák a VMSZ-t, saját maguknak viszont tekintélyt szerezzenek. Érzik, hogy megingott bennük a szabadkaiak bizalma, ezért most minden alkalmat megragadnak, hogy kivívják a polgárok elismerését. Csakhogy az emberek már nem hisznek nekik, hiszen semmit sem fejlődött a város - főleg Palics nem -, amióta ők vannak hatalmon. Most folyton arról papolnak, hogy felvirágoztatják a fürdőhelyet, hogy valóságos turistaparadicsommá varázsolják. Hát nézzük csak meg, mi lett a Női fürdő épületével! Máris kivitelezőt váltottak - pedig az is az ő soraikból való -, mert az eddigi jóval nagyobb összeget kér a munkálatok második fázisának elvégzéséért, mint amennyiben megállapodtak. Ezeknek csak egyetlen céljuk van: kizsákmányolni a népet, közben perdig meggazdagodni. Rosszul vagyok, ha arra gondolok, hogy ezek az emberek alakítják az életünket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..