home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megalakult a Szemes Sándor Sportegyesület
Tóth Tibor
2017.10.12.
LXXII. évf. 40. szám
Megalakult a Szemes Sándor Sportegyesület

Horgoson 2017. március 31-én alakult meg a Szemes Sándor Sportegyesület.

A kezdeményezés a horgosi asztaliteniszklub egykori, ma már a veteránok versenyein részt vevő játékosaitól indult, akik így szerettek volna emléket állítani a klub korábbi edzőjének, fáradhatatlan sportmunkásának.

Szemes Sándor — Sanyi bácsi — 1946-ban szülővárosában, Törökkanizsán alapított asztaliteniszklubot, majd Horgosra költözése után a határ menti településen is újraindította a sportágat, tagokat toborzott, lehetőségeket keresett, minél több fiatallal igyekezett megszerettetni az asztaliteniszt. Munkája eredményeként egyre többen kezdtek a sportággal foglalkozni Horgoson.

— Mi, egykori játékosok úgy gondoltuk, hogy valamilyen módon meg kellene emlékeznünk Szemes Sándorról, hogy ne merüljön feledésbe mindaz, amit a horgosi asztaliteniszért tett. Így a családtagok beleegyezésével úgy döntöttünk, hogy sportegyesületünk az ő nevét fogja viselni, amivel az emlékezésen túl arra az emberre szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét, aki nagyon sokat tett a horgosi asztaliteniszért. Ez a sportág talán azért létezik még ma is Horgoson, mert Sanyi bácsi annak idején rengeteget tett és sokat küzdött érte — mondta Rekecki Titusz, a Szemes Sándor Sportegyesület alelnöke.

A horgosi asztalitenisz főleg a ’70-es és a ’80-as években virágzott, amikor a csapat az akkori vajdasági minőségi ligában szerepelt, emellett az egyéni versenyek során is több horgosi játékos ért el kimagasló eredményt. Kocsis Szürke László a ’70-es évek második felében a ljubljanai korosztályos országos bajnokságon párosban bronzérmet nyert, és tagja volt az akkori jugoszláv válogatottnak is. Mellette Istenes János, Petar Belančić, Szügyi Károly, Pónusz Károly, Röhrig Ottó és Sárkány Róbert neve fémjelezte az 1965 és 1990 közötti időszakot, a hölgyek közül pedig Blazsanik Anna, Fajka Edit, Kiss Iván Margit, Horvát Mária, Szemes Anikó és Éva, valamint Sóti Edit neve a legismertebb ebből az időszakból.

A Szemes Sándor Sportegyesületben jelenleg főleg veterán játékosok püfölik a labdát, ám az egyesület ajtaja természetesen a fiatalabbak előtt is nyitva áll.

— Folytatni szeretnénk szereplésünket a Szabadkai Asztalitenisz-ligában, ahol első számú csapatunk az elmúlt idényben a második helyen végzett az erősebb A ligában. Célunk egy ennél jobb eredmény elérése. A hamarosan rajtoló idényben tizenkét játékost jelentettünk be ebbe a rangfokozatba, és két csapattal, az első és a második együttesünkkel indulunk. Nagyon szeretjük ezt a ligát, mivel általa számtalan asztaliteniszezővel ápolhatjuk a kapcsolatot. Még ég bennünk a küzdőszellem, nagy harcot szoktunk vívni a jobb helyezésért. További tervünk a környékbeli veteránversenyeken való részvétel is, nemrégiben a Moholon szervezett tornán képviseltük sikeresen a horgosi színeket. Az elkövetkező időszakban megpróbálunk minél több magyarországi és hazai tornára eljutni — mondta az alelnök.

A sportegyesület elnöki tisztét az egykori kiváló asztaliteniszező, a még mindig rendszeresen asztalhoz álló Kocsis Szürke László tölti be.

— Negyven évet versenyszerűen asztaliteniszeztem, mostanában inkább csak hobbiként űzöm a sportágat. Horgoson, Törökkanizsán és Zentán játszottam, utóbbi két csapattal a Jugoszláv I. Szövetségi Ligában szerepeltünk. Pályafutásom legnagyobb sikerét a ljubljanai korosztályos országos bajnokságon arattam, melyen a nagybecskereki Zoran Murićtyal bronzérmet nyertünk. Emellett tagja voltam a jugoszláv válogatottnak, az edzőtáborokban ötször vettem részt. Mostanában keddenként járunk el a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola tornatermébe. Szeretnénk minél több magyarországi együttessel is kapcsolatba lépni. Időnkhöz és lehetőségeinkhez mérten részt kívánunk venni az ottani öregfiúktornákon is.

A hétvégi szüreti napok alkalmával az iskola tornatermében amatőr-asztalitenisztornát tartottak, melyen a részvevők két kategóriában mérték össze ügyességüket. Az úgynevezett A kategóriában a horgosi Istenes János szerezte meg az első helyet, a magyarkanizsai Petar Belančić és az adai Zaj Attila előtt, a B kategóriában pedig a horgosi Gója Sándor diadalmaskodott, a második helyen a szintén horgosi Dávid Zalán, a harmadikon pedig a szabadkai Lakatos Mátyás végzett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..