home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Második otthon lesz-e az iskola?
R. P.
2005.05.18.
LX. évf. 20. szám

Hallai Zoltán, a muzslyai általános iskola igazgatója mondja el véleményétHalálos áldozatai is voltak ezen a tavaszon Belgrádban a fiatalok mind riasztóbb méreteket öltő agresszivitásának. Köztársaságszerte elszaporodtak a diákverekedések, és ez alól a jelenség alól a mi környezetünk sem kivétel. Az...

Hallai Zoltán, a muzslyai általános iskola igazgatója mondja el véleményét
Halálos áldozatai is voltak ezen a tavaszon Belgrádban a fiatalok mind riasztóbb méreteket öltő agresszivitásának. Köztársaságszerte elszaporodtak a diákverekedések, és ez alól a jelenség alól a mi környezetünk sem kivétel. Az iskolákban nemrégiben nyilvános órát tartottak a tolerancia és a szeretet jegyében a következő mottóval: ,,Vigyázzunk magunkra, védjük gyermekkorunkat!" Az oktatási minisztérium a diákok biztonsága érdekében utasította az iskolaigazgatókat szigorúbb intézkedések foganatosítására.
A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola, tanulóinak számát tekintve, a nagyobb városi iskolák közé tartozik.
- Sajnos, a mi iskolánk sem kivétel a diákok agresszivitása alól. A közelmúltig azt gondoltuk, mivel Muzslya a peremváros területén helyezkedik el, a kilengések minket elkerülnek, de ez nem így van - hallottuk Hallai Zoltán iskolaigazgatótól. - A gyerekeknek rengeteg a szabad idejük, de azt nem tartalmasan használják ki, a felgyülemlett energiájukat pedig a rossz szolgálatába állítják. Az incidensek megismétlődésének elkerülése végett iskolánk már a tanév kezdetén a biztonsági szolgálat segítségéért folyamodott, a tanulók és az iskola dolgozóinak a biztonsága érdekében. Erre különösen a délutáni váltásban van nagy szükség, ilyenkor ugyanis megjelennek az iskola egykori, problematikus tanulói, és zavarják a tanítást, veszélyeztetetik diákjaink és dolgozóink testi épségét. Hat hónap után elmondható, hogy döntésünk helyes és előrelátó volt, a kilengések száma csökkent, a tanulók pedig nagyobb biztonságban érzik magukat - nyugtázta az igazgató, majd így folytatta: - Muzslyán felmérték azt is, hogy az elmúlt néhány év során az oktató-nevelői munkában milyen mulasztások történtek. Célunk, hogy visszatérjünk a nyolc-tíz évvel ezelőtti viselkedési formákra, diákjaink pedig az akkori viselkedési normákat fogadják el. Mindez az utóbbi években devalválódott, aminek egyenes következménye az agresszivitás, az alkohol és a drog megjelenése, valamint dohányzás népszerűbbé válása.
A muzslyai iskolában a belügyi és az egészségügyi dolgozók bevonásával felvilágosító előadások keretében kívánják a diákok figyelmét felhívni a kábítószer-fogyasztás veszélyeire és a többi káros szenvedély tudatformáló és egészségromboló hatására.
Szintén a diákok biztonsága érdekében fokozták a tanári ügyeletet mind az iskola épületében, mind az udvarában, együttműködve a segéd- és biztonsági személyzettel, továbbá diákügyeletet is tartanak a tanítás idején. A minisztérium arra is utasította az iskolákat, lépjenek kapcsolatba a belügyminisztériummal úgynevezett iskolarendőri felügyelet bevezetése érdekében. Ha tudjuk, hogy a Nagybecskerek község területén az általános és középiskolák száma meghaladja a harmincat, az oktatás pedig két váltásban folyik, akkor naponta hatvannál is több, pedagógiai és szakmai szempontból is megfelelően kiképzett rendőrre lenne szükség. A helyi belügyi osztályról jelezték, káderhiánnyal küzdenek, és nem tudnak eleget tenni a felkérésnek. Csak a legveszélyeztetettebb intézményekben, főként a szakközépiskolákban gondoskodhatnak rendőri felügyeletről, de azt ígérték, máshol is gyakoribb lesz a járőrözés.
- Fontosnak tartjuk, hogy a szülők is megértsék: némely gyermek rossz magaviseletének mik a következményei. Reméljük, a muzslyai iskolában, de a község többi általános és középiskolájában is sikerül olyan légkört teremtenünk, hogy a tanulók az intézményt második otthonuknak tekintsék, és úgy is viszonyuljanak hozzá - fejezte be Hallai Zoltán igazgató úr.
A muzslyai iskolában egyébként igyekeznek a tanulók szabad idejének eltöltésére is hasznos elfoglaltságot felkínálni. Nem kevesebb mint 38 szakkör tevékenykedik, amelyekben szinte mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelőt, kezdve a művészetektől, a sporton át a különféle tudományokig.
Végezetül álljon itt egy mondat, amely a nyilvános tanórán hangzott el az egyik iskolában: ,,Ha a szülő tudja, mi a tolerancia, tudni fogják a gyerekek is". Megszívlelendő.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..