home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Márton Áron-éremben részesült a szabadkai Széchenyi István iskola
Tóth Tibor
2005.11.15.
LX. évf. 46. szám
Márton Áron-éremben részesült a szabadkai Széchenyi István iskola

A Márton Áron-emlékéremAz 1980-ban alakított első magyarországi civil egyesület, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma 2005. szeptember 20-i ülésén ítélte oda az idei Márton Áron-emlékérmeket, Szervátiusz Tibor alkotását, a legérdemesebbnek. Az alapítvány névadója és Márton Áron, Erdély sz...

A Márton Áron-emlékérem

Az 1980-ban alakított első magyarországi civil egyesület, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma 2005. szeptember 20-i ülésén ítélte oda az idei Márton Áron-emlékérmeket, Szervátiusz Tibor alkotását, a legérdemesebbnek. Az alapítvány névadója és Márton Áron, Erdély szent életű mártír püspöke együtt képviselik azt a szellemiséget, amely az emberi humánumot, a magyarság szolgálatát, a kisebbségek védelmét szolgálta a legnehezebb időkben is. Ennek a szellemiségnek megfelelve, magas szintű, áldozatos tevékenységet végző egyének és közösségek nyerhetik el e kitüntetést, a Márton Áron-emlékérmet.
Az idén e kitüntetésben - a bécsi Szent István Alapítvány és a máramarosszigeti Leöwey Klára Líceum mellett - a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola részesült benne, a magyarság egyetemes ügyét szolgáló munkássága, a délvidéki magyarság anyanyelvű oktatásának szolgálata, a keresztény szellemiségű nevelőmunkája és a Kárpát-medence magyar oktatási kapcsolatai ápolásában végzett tevékenységéért. Az ünnepélyes díjátadásra november másodikán, a budapesti Széchenyi Könyvtár Dísztermében került sor, ahol a szabadkai Széchenyi iskola 74 egykori és jelenlegi dolgozója képviseltette magát. Az emlékérem mellett az iskola átvehetett a Pro Hungaris Értékközvetítő Alapítványtól egy 85 kötetből álló, 163 400 forint (654 euró) értékű könyvcsomagot is.
Az iskola tevékenységét 1856-ban engedélyezték a hatóságok, amelyről levéltári dokumentumok tanúskodnak. A tanulók létszámának növekedése 1943-ban indokolttá tette az átköltözést a mai Halasi úti épületbe. A történelmi és politikai változások következtében az iskola több nevet is viselt, mígnem 2001. június 4-én ünnepélyes külsőségek közepette felvette a Széchenyi István Általános Iskola nevet. Az iskola négy épületben dolgozik 1037 diákkal - 644 a magyar ajkú -, akiket 54 osztályban helyeztek el. Az oktató-nevelő munka 36 osztályban magyar, 18-ban pedig szerb nyelven folyik, emellett még három óvodás és két napközis tagozatban is zajlik a munka.
Dr. Kocsis Mihály, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy ez az érem nagy elismerés az iskola számára, s egyúttal bizonyíték arra, hogy az iskola jól dolgozik és a különböző területeken elért kimagasló eredményeikre már a határon túl is felfigyeltek. Hozzátette, teljesen véletlen, hogy az iskola az elismerést éppen a 150 éves fennállásának évében kapta, ami külön örömre ad okot.
Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke szerint együtt kell örülnünk ennek a díjnak.
- Az iskola megérdemelten kapta meg a Márton Áron-emlékérmet, amelyet a legrangosabb Kárpát-medencei emberek és egyesületek vehetnek birtokukba. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség is örömmel tartja rajta a szemét az iskolán és úgy gondolja, hogy valóban megérdemelte az elismerést - mondta.
Feltétlenül szükséges megemlíteni, hogy laudációt Lezsák Sándor, a magyarság egyik kiemelkedő egyénisége mondott.
Az iskola nagy figyelmet szentel a szülőkkel való együttműködésnek, a tanulók nevelésének, a munkához való helyes viszony kialakításának, valamint az általánosan elfogadott magatartási normák betartásának. A következő évben, az iskola fennállásának 150. évfordulóján továbbképzéseket, rendezvényeket, szemináriumokat, megemlékezéseket szerveznek, az iskola dogozói pedig továbbra is minden erejükkel az eddigi kiváló munka még jobbá tételén dolgoznak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..