home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Maradj tiszta!
Kókai Zsolt
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Maradj tiszta!

Az ENSZ-közgyűlés 1987. évi határozata alapján 1988 óta június 26-án tartják meg a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószerezés veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. A világon mintegy 200 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket, melyek évente körülbelül 200 000 ember haláláért felelősek.

A fiatalok egyre korábban próbálják ki a drogokat, a legveszélyeztetettebb csoport a középiskolás korosztály. A felnőttlakosság 9-11 százaléka használt már élete során valamilyen tiltott szert, míg a középiskolások közül már minden harmadik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy már a drog első kipróbálása is veszélyes, hiszen hozzájárulhat a függőség kialakulásához. A vajdasági helyzetről Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakembert kérdeztük:

* Mennyire terjedt el a kábítószer Vajdaságban?

— Tudomásom szerint Vajdaságban a közelmúltban nem készült erre vonatkozó felmérés. Az utolsó, melyről tudomásom van, 2009-ből származik, amikor is meghozták Vajdaság drogstratégiáját. Eszerint folyamatosan nő a drogfogyasztás, különösen a szintetikus drogoké. Szerintem azóta ez a helyzet csak romlott. Tekintettel arra, hogy a kábítószer nem ismer határokat és földrajzi egységeket, az országos tendenciák, illetve a szomszédos országokban tapasztaltak akár levetíthetőek erre a térségre is. A Batut-intézet tavalyi felmérése szerint a 18 és 34 év közötti szerbiai lakosság 12,8%-a fogyasztott kábítószert. A leggyakrabban kipróbált illegális szer a marihuána, majd az illegálisan használt gyógyszerek.

* Sajnos egyre több általános iskolás diák próbálja ki a drogokat.

— Azzal tisztában kell lenni, hogy a kábítószerek elérhetőek akár az általános iskolások számára is. Ennek ellenére rájuk annyira nem jellemző az illegális szerhasználat, sokkal inkább az alkoholfogyasztás, melynek mértéke azonban aggasztó. A fiatalok gyakran arról számolnak be, hogy valójában nem azért isznak, hogy jól érezzék magukat vagy legyőzzék a gátlásaikat, hanem abban versenyeznek, hogy ki tudja magát a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legjobban, akár eszméletvesztésig is „kiütni”. A rohamivás következményeként alkoholmérgezést szenvedhetnek, s idegi-lelki eredetű vagy szervi betegségek léphetnek fel. Társadalmunk elnéző az alkohollal szemben, gyakran úgy tekint a gyerek részegségére, mint valami beavatási szertartásra. Miközben a teljes magatehetetlenségig lerészegedett gyerek nagy veszélyeknek van kitéve. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a serdülőkor velejárója a rohamivászat.

* Milyen jelekből veheti észre a szülő, ha gyermeke drogot használ, és kihez fordulhat segítségért?

— Ez a kérdés mindig nehéz, mert a drogozás hátterében általában három ok húzódik meg: család, kortárscsoport, társadalom. Tapasztalataim szerint az első ok szinte minden esetben jelen van. A családok egyre szétziláltabbak, egyre kevesebb kapaszkodója van a saját magát kereső fiatalnak. Fontos megérteni, hogy a család az a hely, ahol megtanuljuk annak a modelljét, hogy hogyan kezeljük a nehézségeinket, mit tegyünk a negatív érzéseinkkel, hogyan oldjuk meg a gondjainkat. Ha ez valamiért kimarad, vagy nem sikerül jól elsajátítani, akkor a fiatal ilyen értelemben eszköztelenül érkezik meg a kortárscsoportba, ahol nyilván csak az számít, hogy hasonlítson a többiekhez. S ez hordoz magában veszélyeket. A nyílt, őszinte és spontán kommunikáció hiánya nyomasztó légkört teremt. Egy ilyen patologikus családban a drogozás, illetve a drogos a család bűnbakjává válhat, ezzel tehermentesíti a szülők kapcsolatát, az összes problémát át lehet rá hárítani.

A szülőknek gyakran azt mondjuk, hogy addig beszélgessenek a gyerekeikkel, amíg erre lehetőségük van, hiszen ez lesz a későbbiekben az egyetlen híd, melyen a kamasz gyereket meg lehet közelíteni. Arra a kérdésre, hogy honnan tudom, hogy a gyerekem drogozik, meglehetősen nehéz válaszolni, hiszen a kamaszkor tünetei gyakran nagyon hasonlítanak a drogozás tüneteihez. Ha a gyerek radikálisan megváltozik a viselkedésében, ha a szülők számára teljesen ismeretlen társaságba keveredik, ha túl sok titok lengi körbe, érdemes jobban odafigyelni. Az is feltűnhet a szülőnek, ha a gyerek kinézete változik meg (hirtelen fogyás vagy hízás), illetve a nem indokolt ruházat használata is (télen napszemüveg, nyáron hosszú ujjú póló). Az mindenképpen aggodalomra adhat okot, ha pénz vagy értéktárgy tűnik el otthonról, illetve ha olyan tárgyat találunk, amellyel a gyerek nem tud „elszámolni” (fecskendő, alufólia, tabletták stb.).

Ha kiderül, hogy a gyerek valamilyen kábítószerrel került kapcsolatba, az a legfontosabb, hogy higgadtak maradjunk, és próbáljuk megbeszélni vele, hogy hol tart. A drogfogyasztásnak különféle stádiumai vannak, ezért aztán egyáltalán nem mindegy, hogy a fiatal még nagyon az elején jár-e, vagy pedig már van némi tapasztalata. A beszélgetések során jó lenne addig eljutni, hogy a gyerek maga kérjen segítséget. Ha a fiatal a drogozás elején tart, akkor ez a legtöbb esetben „csak” pszichológus vagy valamilyen más szakember segítségét igényli. Ilyenkor körbejárják a drogozás okainak kialakulását, illetve új küzdési mechanizmusokat dolgoznak ki. Gyakran a család működésében is változásokra van szükség, ehhez sem árt szakember segítségét kérni. A nagyobb városokban ez a szociális központokban dolgozók feladata, Szabadkán a Szociális Központ mellett az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány is foglalkozik ezzel a kérdéssel.   

* Milyen megelőzési programokkal figyelmeztetnek a drogfogyasztás veszélyeire?

— Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány 2006-ban kezdte el működtetni a Metamorphozis-drog drogprevenciós kiállítását, mely valójában egy öt szobából álló, interaktív, multimediális eszközökkel teletűzdelt tér. Itt végigjárjuk a drogozás útját a fiatalokkal. Egy nappaliból indulunk, és egy olyan helyiségbe érkezünk meg, amelynek nincs kijárata. Közben arról beszélgetünk, hogy szerintük mi minden vezet a drogozáshoz. Filmet nézünk, melyben volt szerfüggők mesélnek az életükről, életutakat hasonlítunk össze. Később beszélgetünk a különféle drogokról, azok hatásáról és a következményekről. Mindez egy másfél-két órás program, képzett szakemberek részvételével. Szabadkán minden nyolcadikos megtekinti ezt a kiállítást, középiskolás korában pedig ismét megnézi. 2007-től más városokból is érkeznek hozzánk csoportok.

Ezenkívül az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány évente kétszer meghívja az újvidéki Raskršće Rehabilitációs Központ munkatársait, akik a saját életükről beszélve figyelmeztetnek a drogozás következményeire.

Rendszeresen szervezünk drogprevenciós kortársképzést középiskolásoknak. Arra tanítjuk őket, hogy hogyan tudnak segíteni magukon és a bajba jutott kortársaikon.

Alapítványunk ad helyet a tőlünk függetlenül működő anonim alkoholisták csoportjának is.

* Ha már megtörtént a baj, milyen rehabilitációs lehetőségekkel tudnak segíteni?

— Szerbiában, Vajdaságban az egészségügyi intézetek ellátásán túl a különféle egyházak által működtetett rehabilitációs intézetek állnak még rendelkezésre. Újvidéken a Raskršće Rehabilitációs Központ működtet férfi- és női részleget, illetve a volt Jugoszlávia tagköztársaságaiban is van jó néhány ilyen intézmény.

A romlott világunk minden hozadéka, ha nem figyelünk oda, sajnos a közvetlen közelünkbe is eljut. Nap mint nap kell nehézségekkel megküzdenünk, nemcsak nekünk, de a gyermekeinknek is, viszont az a legfontosabb, hogy tiszták maradjunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..