home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Maradj otthon, és utazz!
Tóth Lívia
2020.04.01.
LXXV. évf. 14. szám
Maradj otthon, és utazz!

Hogy mit csinálok, mivel töltöm az időmet most, amikor bevezették a rendkívüli állapotot, lezárult a határ, tizenkét órán át kijárási tilalom van, a másik tizenkettőben pedig arra kérnek, maradjak odahaza? Utazgatok.

Éppen most jöttem vissza Londonból, Párizsból és Budapestről. Egy kicsit körülnéztem a British Múzeumban és a Louvre-ban, majd a csodálatosan felújított Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában kalandoztam, mely hetven éven keresztül raktárként üzemelt, most viszont az intézmény egyik legimpozánsabb, legszebb és legreprezentatívabb tere. Ha már ott voltam, elidőztem egy kicsit a Vígszínház padlásán is a Kölyök, a Herceg, a Révész, a Lámpás, Mamóka, Süni, Rádiós és a többiek társaságában -- méghozzá az első, 1988-beli szereposztás alapján --, akikkel nem az igazgatóválasztás körüli bonyodalmakról beszélgettünk. Inkább énekeltünk és repültünk. Megkerestük a csillagot, ahol az emlékek élnek. Este az A38 Hajón a Firkin együttes nagyon jó hangulatú koncertjén vettem részt.

Néhány nappal ezelőtt a Madách Színház Én, József Attila című musicaljére, majd, mivel úgy tartotta úri kedvem, a Radnóti Színház Asztalizene című előadására is beültem. Eszembe jutott, hogy elugrok még a Vatikáni Múzeumba és a Művészetek Palotája egyik irodalmi estjére, de ezeket inkább későbbre halasztottam.

Nem, nem ártott meg nekem a bezártság, és a józan eszem sem hagyott el, hiszen mindez -- és ennél még sokkal több is -- az ágyon fekve vagy egy öblös fotelben ücsörögve, egy bögre kávéval a kezünkben most kényelmesen és gond nélkül elérhető.

A járványra és az előállt helyzetre való tekintettel a net valóságos kincsesbányává változott. A világ leghíresebb múzeumai, képtárai, kastélyai, legendás szépségű épületei online tárlatvezetésre, virtuális sétára invitálják az érdeklődőket. Számos színházi előadás, film, sorozat, koncert, könyv vált ingyenesen megtekinthetővé, illetve letölthetővé.

Hát így utazgatok én mostanában, némileg kárpótolva magamat a valóságban lemondott vagy inkább a következő évre halasztott Benelux államokbeli kirándulásunk miatt. És mert abban még csak reménykedek, hogy a nyárra tervezett túrákat nem kell elengednünk. Ja, és egyúttal a bakancslistámat is bővítem, mert néhány helyre nem csak virtuálisan szeretnék eljutni.


Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..