home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Magyartalanítanak már megint?
(re)
2010.01.27.
LXV. évf. 4. szám
Magyartalanítanak már megint?

Szalai Attila karikatúrájaSzabadka politikai életébe nem sok jót hozott eddig az új esztendő. Az Európai Szabadkáért Koalíció, élén a Demokrata Párttal, szó szerint megfosztotta a Vajdasági Magyar Szövetséget -- ezzel az itt élő magyarokat is -- a döntéshozatalba való beleszólás jogától. A...

Szalai Attila karikatúrája

Szabadka politikai életébe nem sok jót hozott eddig az új esztendő. Az Európai Szabadkáért Koalíció, élén a Demokrata Párttal, szó szerint megfosztotta a Vajdasági Magyar Szövetséget -- ezzel az itt élő magyarokat is -- a döntéshozatalba való beleszólás jogától. A Városi Tanácsból menesztették a művelődési és tájékoztatási, valamint a szociális ügyekkel megbízott tanácsost, hogy -- ésszerűsítésre hivatkozva -- ezeket a tárcákat is a saját embereik kezébe adhassák. Ez a döntés egyebek között azt is eredményezheti majd, hogy elveszik az anyagi támogatást a magyarok kulturális rendezvényeitől, intézményeitől. Habár a jelenség nem új keletű, hiszen ehhez hasonló próbálkozások történtek már többek között Kishegyesen is, most mégis úgy tűnik: Szabadkán magyartalanítás vette kezdetét.
Magyartalanítanak már megint? - kérdeztük olvasóinktól.
Patócskai Attila szabadkai vegyészmérnök:
- Sajnos, magyartalanítanak. Ez a jelenség kisebb-nagyobb intenzitással - a háború sújtotta övezetekből történő ide telepítés óta - jelen van az életünkben. Véleményem szerint Szabadkán egy ún. pánszláv összefogás van a magyarok ellen. Ezt támasztja alá többek között az is, hogy a hivatalos kimutatások szerint Szabadkán a 100 munkanélküliből 35 magyar nemzetiségű, holott tudjuk jól, hogy sajnos ez a szám eléri a 60-at. Ez a fajta ,,magyartalanítás'' itt, Szabadkán, ahol a VMSZ fellegvára található, hatványozottan van jelen. Ezzel szembesülünk most is, a Demokrata Párt és a VMSZ viszálykodása során. Én úgy tapasztalom, hogy ez nem csupán a VMSZ ellen irányul, hanem az itt élő magyarság ellen általában. Erről tanúskodik például az is, hogy hiába van hivatalos használatban a magyar nyelv - a szerb és a horvát mellett -, az állami, sőt megkockáztatom: a községi intézményekben sem mindenütt hajlandóak használni. A magam részéről örülök annak, hogy az itt élő magyarság java része tisztában van azzal, mit jelentene, ha Szabadkán sor kerülne a tényleges magyartalanításra. Hiszen ha a sorsunkat mi magunk nem tudjuk irányítani, más -- jelen esetben a Demokrata Párt - ezt örömmel megteszi helyettünk, de nem a mi javunkra. Ezzel tisztában kell lennünk és harcolnunk kell ellene. A magyarság összetartó erejét mi sem bizonyítja jobban, mint a választói névjegyzék, amelyre alig öt hét alatt több mint 120 ezer magyar iratkozott fel. åk azok, akik tudják, mit jelent harcolni a magyarság megmaradásáért, a többiek viszont, akik magyar létükre a Demokrata Pártra szavaztak, most láthatják, mi történik. A nagy dolgok azonban nem itt, hanem Belgrádban dőlnek majd el. Megtörténhet, hogy kormányváltásra kerül sor, de egy biztos: amit most a demokraták a magyarsággal művelnek, azt senki nem nézi jó szemmel. Bízom abban, hogy mindez eljut majd az Európai Parlamentbe, és hogy megkérdőjelezi Szerbia majdani európai csatlakozását is. Nekünk, magyaroknak addig is az a feladatunk, hogy megőrizzük nemzeti identitásunkat, kultúránkat és anyanyelvünket, és ne engedjük, hogy beolvasszanak bennünket a szerbség soraiba. Mi magyarok vagyunk, azok is kívánunk maradni, történjék bármi.
Juhász Imre kelebiai földműves:
- Szerintem nem magyartalanításról van szó, csupán a két párt, a DP és a VMSZ közötti nézeteltérésről. Ez politikai csatározás, amibe mi, kisemberek nem szólhatunk bele. Véleményem szerint a legtöbbünknek nem is lenne mit mondania. Nekünk az a fontos, hogy legyen munka, jövedelem, rendes egészségügyi ellátás, és hogy merjük vállalni a magyarságunkat. Most úgy tűnik, hogy a Demokrata Párt azzal bünteti a VMSZ-t, hogy kitúrja a hatalomból. Bünteti, amiért az nem támogatta Belgrádban a költségvetés meghozatalát. Ez a napnál is világosabb, és ezért nem hiszem, hogy a mostani történések az összmagyarság ellen irányulnának. Más kérdés, hogy ezek után mi lesz a magyar nyelvű tagozatokkal az iskolákban, hogy marad-e hivatalos használatban a magyar nyelv a város területén, hogy hány magyar ember kap majd munkahelyet, ha eljön egyáltalán az az idő, hogy új munkahelyek nyílnak. Jól kitervelt politikai lépés volt ez a DP részéről, de azért ismerjük el, hogy a VMSZ sem volt hajlandó mindig a megfelelő módon együttműködni a DP-vel. Ettől függetlenül még nem kellett volna felbontani a koalíciót, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a VMSZ -- az itt élő magyarokkal a háta mögött -- harcolni fog az őt megillető helyért a döntéshozatalban.
Arnold Valéria szabadkai könyvelő:
- Én nem szívesen bocsátkozom politikai elemzésekbe már csak azért sem, mert nem igazán érdekel, melyik politikus mit csinál. Azt sajnos tapasztaljuk, hogy néhány gyászmagyarnak köszönhetően Szabadkán is a Demokrata Párt került hatalomra. Már akkor előre látható volt, hogy mi lesz ennek a vége. Remélem, azok a magyarok, akik a legutóbbi szavazáskor a DP-re voksoltak, most megértik végre, hogy mit tettek. Elárulták a magyarságot és egy olyan vérszívó pártot juttattak hatalomhoz, amelynek első dolga, hogy megfossza a magyarokat attól, hogy bármiben is véleményt nyilvánítsanak. Kezdve Ljubica Kiseličkitől, aki olyan ésszerűsítési programot dolgozott ki az oktatásra vonatkozóan, amelynek az a végcélja, hogy az általános iskolákban beszüntesse a magyar nyelvű oktatást, ezzel pedig majd kétszáz pedagógust küld az utcára, munka és jövedelem nélkül. Ez már kétségkívül magyartalanításnak számít, és ez az, amit nekünk, itt élő magyaroknak nem szabad megengednünk. A kérdés csupán az, hogy ki áll majd mellénk, ha ténylegesen is szükségünk lesz segítségre.
Csíszár Márton palicsi nyugdíjas:
- Felháborító, amit a szabadkai polgármester művel! Hallatlan, hogy egy Kosovóról ide menekült, nemrég még kifutófiúként dolgozó valaki akar rendet tenni a városvezetésben! Mindezt természetesen a kisebbségek, jelen esetben a magyarok kárára. Szerintem ezzel senki, még a VMSZ sem számolt, hiszen a Demokrata Párt olyan mézes-mázos szavakkal győzögette a választópolgárokat, hogy szavazzanak rá, nem bánják meg, hogy nagyon sokan be is dőltek neki. Hát tessék: ez lett a vége. Magyartalanítás folyik nemcsak Szabadkán, hanem sajnos a többi magyar lakta helységekben is. Itt már nem marad más hátra, mint az utcára vonulni, és követelni az előrehozott választásokat. A szabadkai városi kormány ülését a televízión keresztül követtem, és nagyon meglepődtem az egykoron Radikális Párt színeiben fellépő tanácsnok, Gojko Radić kijelentésén, miszerint reméli, hamarosan kormányváltásra kerül majd sor, és akkor a Demokrata Pártnak el kell számolnia mindazzal, amit jelenleg művel. Szívből remélem, hogy van annyi erőnk, hogy mindezekről a történésekről tájékoztassuk a legfelsőbb Európai Uniós fórumokat, és hogy a DP megkapja a megérdemelt büntetését. Nem lehet egy ilyen jelentős múltú és kultúrájú népet, mint a magyar, csak úgy sárba tiporni! Harcolnunk kell azért, ami megillet minket! Mi, idősebbek még emlékszünk arra, amikor a II. világháború után magyartalanítás vette kezdetét, amikor sokan átkeresztelkedtek csak azért, nehogy bántódásuk essen, a gyermekeiket meg szerb nyelvű iskolába járatták. Igaz, most is sokan vannak, akik ezt művelik, de remélem, hogy többen vagyunk még azok, akik büszkék vagyunk a magyarságunkra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..