home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Magyarnak lenni egy csoda!
(ZSE)
2018.10.14.
LXXIII. évf. 41. szám
Magyarnak lenni egy csoda!

Helyi kulturális nevezetességek megismerése, barátkozás, tapasztalatcsere, a magyar közösség erősítése — erről szólt a nemrégiben megszervezett háromnapos törökbecsei Aracs 2018 Ifjúsági Találkozó.

A kirándulásra érkező mintegy ötven vajdasági, magyarországi, erdélyi középiskolást és a pedagógusokat a községi Művelődési Házban köszöntötték. Jerasz Anikó és Zséli Ágnes, a Magyar Összefogás jelöltjei a Magyar Nemzeti Tanács tevékenységét és a Magyar Összefogás programját ismertették. Ezután a jelenlevőknek Biacsi Karolina Podmaniczky-díjas kőszobrász-restaurátor, műemlékvédelmi szakmérnök és dr. habil. Raffay Endre művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem docense az Aracs — a pusztatemplom múltja és jövője című kiadványt mutatták be.


Raffay Endre és Biacsi Karolina (fotó: Báló József)

A program hátralevő két napján a társalgáson, barátkozáson, közösségépítő foglalkozásokon kívül a fiatalok meglátogatták a magyarság egyik legkultikusabb emlékét, az aracsi pusztatemplomot, a törökbecsei városi múzeumot, a Hungária szobrot, az Assisi Szent Klára-templom udvarában levő gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú mellszobrát, a Sóskopó természeti rezervátumot, illetve megtekintették a beodrai Traktormúzeum gazdag tárlatát, és megnézték a Karátsonyi-kastélyt is.

A Kiskunhalasról érkező Bús Johanna középiskolás tanuló repesve várta a törökbecsei ifjúsági találkozót.

— Az ilyen jellegű kirándulások nyílt történelmi órák is — mondta. —Megismerhettem az itteni kultúrát, Délvidék történelmét. Számomra a legnagyobb élmény az, hogy olyan jelentős épületeket, helyszíneket látogathattam meg, amelyekről egyébként csak történelemórán ülve hallanék. A találkozó színesíti a tanulásomat, és abban is segít, hogy könnyebben megérthessem az itt élőket.

— Délvidék egy csoda! Magyarnak lenni a másik csoda — mesélte örömmel a kiskunhalasi Nagy Anikó történelemtanár. — Nagyon szeretem a történelmet, és mindig is vágyam, szívügyem volt az, hogy eljussak az aracsi templommaradványhoz, hiszen az is egy csoda. Elkápráztatott a látvány, hiszen a történelmünk egy pici szeletét ismerhettük meg általa.


Zséli Ágnes, Báló Tibor, Jerasz Anikó  (fotó: Báló József)

Az esemény a helyi Teleház és a Rákóczi Ifjúsági Szervezet jóvoltából valósult meg. Báló Tibor, a törökbecsei Teleház vezetője megjegyezte, hogy a találkozóra első alkalommal került sor, viszont a jövőben hagyományossá szeretnék tenni.

— Ez a program megismerteti Törökbecse történelmi nevezetességeit a vajdasági, magyarországi és erdélyi magyar ajkú középiskolásokkal. A legfontosabb, hogy a gyerekek barátkozzanak, és ezáltal új kapcsolatok szövődjenek közöttük. Az ifjúsági találkozónk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Rákóczi Szövetség támogatásával jött létre. Úgy érezzük, hogy ez a három nap mind a gyerekeknek, mind nekünk, pedagógusoknak is feledhetetlen, maradandó élményt nyújtott.

Az Aracs 2018 Ifjúsági Találkozóra a helyieken kívül Óbecséről, Csókáról, Törökkanizsáról, Topolyáról, Zentáról, Kiskunhalasról, Sándorfalváról, valamint Marosvásárhelyről érkeztek középiskolások, pedagógusok, és tudásban, élményekben gazdagodva tértek haza.


Fotó: Báló József

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..