home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Magyarkanizsa, Zenta és Ada ismét Szabadkához tartozik!
din
2009.05.20.
LXIV. évf. 20. szám

A múlt héten a szerbiai parlament elfogadta a VMSZ képviselőinek azon törvénymódosítási javaslatát, amelynek értelmében a Tisza menti (Magyarkanizsa, Zenta, Ada) gazdasági kamarák ezentúl nem Nagykikindához tartoznak, hanem visszakerülnek a szabadkaihoz. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője...

A múlt héten a szerbiai parlament elfogadta a VMSZ képviselőinek azon törvénymódosítási javaslatát, amelynek értelmében a Tisza menti (Magyarkanizsa, Zenta, Ada) gazdasági kamarák ezentúl nem Nagykikindához tartoznak, hanem visszakerülnek a szabadkaihoz. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője lapunk megkeresésére a következőket nyilatkozta:
- A parlament elfogadta a gazdasági kamarákról szóló törvényt, az erről szóló vitában pedig elfogadta a VMSZ képviselőinek a módosítási javaslatát. A VMSZ három módosítási indítványt nyújtott be. Ezek közül a legfontosabb az, hogy Ada, Magyakanizsa és Zenta a jövőben ne a nagykikindai regionális kamarához tartozzon, hanem a szabadkaihoz. Megítélésünk szerint ezzel megtettük az első gyakorlati lépést és felmutathatjuk az első eredményt a körzethatárok visszaállítása kérdésében. Módosítási indítványunk elfogadásának a jelképértékén túlmenően gyakorlati haszna is lesz, hiszen például egy horgosi vagy akár egy adai cégnek abból semmi haszna nem volt, hogy Nagykikindához tartozott. Ennek a területnek a természetes gazdasági központja Szabadka, így vélhetőleg ez konkrét számokban is érzékelhető lesz majd. A másik módosítási indítványunk a törvény hatályba lépésére vonatkozott. A gazdasági kamarákról szóló törvény 2013-tól lép ugyan érvénybe, de az a szakasza, amely a fenti három községhez tartozó cégeknek a szabadkai gazdasági kamarához való visszahelyezését jóváhagyja, az már hat hónap múlva hatályba lép. Ez az idő arra szükséges, hogy a két gazdasági kamara elvégezze az ezzel összefüggő jogi és technikai lépéseket. Magyarkanizsa, Zenta és Ada vállalatai tehát már 2009 novemberében a szabadkai gazdasági kamarához fognak tarozni, oly módon, ahogyan azt a logika, a gazdasági és a mi nemzeti érdekeink megkövetelik. A körzetesítéssel kapcsolatos további kérdések elsősorban a Demokrata Párttól függnek. A fő kérdés az, hogy ez az opció hajlandó-e visszaállítani a természetes állapotot, vagy továbbra is a MiloševićŠešelj-féle, önkéntesen meghúzott határok fenntartásában érdekelt. Az a mostani törvény esetében is bebizonyosodott, hogy ha szükségük van a mi négy támogató szavazatunkra, akkor kénytelenek engedményeket tenni. Ha lassabban is, mint ahogyan mi szeretnénk, azért remélem, rá tudjuk erre kényszeríteni a koalíciós partnereket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..