home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Magyar szimfónia
(K. O.)
2009.03.18.
LXIV. évf. 11. szám
Magyar szimfónia

Magyar szimfónia címmel a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakosztályainak március 15-ei ünnepi műsorát láthattuk az elmúlt szombaton a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte dr. Nagyné Végh Mária, a szababadkai főkonzulátus konz...

Magyar szimfónia címmel a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakosztályainak március 15-ei ünnepi műsorát láthattuk az elmúlt szombaton a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte dr. Nagyné Végh Mária, a szababadkai főkonzulátus konzul asszonya, Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kasza József, a VMSZ tiszteletbeli elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Koalíció köztársasági képviselője, Bábi Attila topolyai polgármester és Nagy Ottó alpolgármester.
A megjelenteknek dr. Nagyné Végh Mária olvasta fel a Magyar Köztársaság miniszterelnökének üzenetét. Emlékeztetett a 161 évvel ezelőtti események eszmei üzenetére, a szabadságegyenlőségtestvériség szellemiségére, amely elbódította egész Európát, s amely ráébresztette a kisebbségben élő nemzeteket arra, hogy a közös problémákat csakis közösen, egységes akarattal lehet megoldani.
Józsa László ünnepi köszöntőjében rövid történelmi áttekintést adott az 1848-as eseményekről, majd elmondta, jótékony dolog emlékezni, a múlt tapasztalatait összegezni. S hogy mit üzen nekünk a múlt? A 19. század derekán Európán végiglobogó láng reményt adott a márciusi ifjaknak és egy egész nemzetnek ahhoz, hogy sikerül egy régi romba dőlt társadalmi rendszert átrendezniük, és felépíteniük a modern nemzetállamot. Vajon mi maradt meg mára ebből a reményből? ,,Az utóbbi két évtized leszoktatott bennünket a reményről. Helyette a fejetlenség hatott bénítóan. De higgyük el és bízzunk benne, hogy van lehetőség az önbecsülésre. Van lehetőség az érdekegyeztetésre. Van lehetőség az előrelépésre'' -- hangsúlyozta az MNT elnöke.
A négytételes, monumentális ünnepi műsorban a magyar történelem nagyjai, meghatározó egyéniségei tűntek fel a Kodály Zoltán MMK szakosztályainak ragyogó előadásában. A történelmi szöveget Nagy Tibor írta. Az irodalmi betéteket Vass Borsodi Borbála válogatta össze. A műsort Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna szerkesztette. Közreműködött: a Cirkalom táncegyüttes, Csonka Ferenc és a Csalóka zenekar, a Kaláris asszonykórus, a Tátika táncegyüttes, az Auróra Beszédművészeti Műhely, valamint az Árgyélus zenekar, Dudás Viktor, Füstös Tünde, Hajvert Ákos, Hézső Zsolt, Juhász Krisztina, a Mara Amatőr Színház, a Pergető együttes, Rácz Lívia, Rind Anzelm, Szerda András és Szerda László. Plakátterv és a videotechnika: Sörfőző Kornél munkája. A díszletet Fehér László, id. Savelin László, Savelin Roland és Szőke Ottó készítette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..