home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magyar népdalok szárnyán
Tóth Tibor
2018.09.05.
LXXIII. évf. 35. szám
Magyar népdalok szárnyán

Magyar népdalok szálltak tova a kellemes nyári szellőben szombat délután Oromon, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület által negyedik alkalommal megszervezett népzenei találkozón.

A tíz művelődési egyesület jókedvet varázsolt a színültig megtelt művelődési házba, melyben még azok is dalolásztak, akik ritkán ragadtatják ilyesmire magukat.

A IV. Népzenei találkozót Lékó Róbert, Orom helyi közösségének elnöke nyitotta meg. Rövid, de tömör köszöntőjében kiemelte, hogy a népzenei találkozó az augusztusi rendezvénysorozat utolsó eseménye, melyre közvetlenül a 3000 ember részvételével megtartott, nagy sikert aratott Malomfesztivál után került sor. Kifejezte reményét, hogy a népzene szeretete tovább él a jelen levő csoportokban, melyek tapasztalatot cserélhetnek egymással, és egy kellemes délutánt tölthetnek el a településen.

A fellépők sorát a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület népdalkórusa nyitotta meg, majd a vendégegyüttesek is színpadra léptek: a szabadkai Lányi Ernő IME, az oromhegyesi Petőfi Sándor ME, a martonosi Testvériség ME, a kispiaci Jókai Mór ME, a magyarkanizsai Ozoray Árpád MME, a palicsi Szederinda Népdalkör, a csókai Móra Ferenc MME, az adorjáni Szőke Tisza ME, a tóthfalui Fehér Akác ME és a völgyesi Aranykalász ME népdalkörei, kórusai. A közönség a népdalok széles skáláját hallhatta kifogástalan előadásban, a katonadaloktól kezdve a bordalokon át egészen a szerelmes népdalokig.

A völgyesiek műsora után Kádár Judit, az oromi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke köszönőlevelet adott át mindazoknak, akik valamilyen módon támogatták a rendezvény megszervezését, illetve hírét vitték a nagyvilágba. Így a részt vevő csoportok vezetőin, a támogatókon, a helyi közösségen és az önkormányzat képviselőin kívül köszönőlevelet vehetett át szerkesztőségünk képviselője, e sorok írója is. A szervező egyesület elnöke elmondta, hogy a népdal óriási értékkel bír, ezért kötelességünk megőrizni és továbbadni a fiatalabb nemzedék számára.

— A csoportok egy része azzal a gonddal szembesül, hogy a fiatalokat nagyon nehéz bekapcsolni a népdalkörök, népdalkórusok munkájába. Évekig oktatjuk, neveljük őket, csiszoljuk a tudásukat, aztán egyszer csak gondolnak egyet, és abbahagyják az éneklést. Szeretnénk, ha nagyobb számban lennének jelen a maihoz hasonló rendezvényeken, és továbbvinnék a népzene szeretetét. Hatalmas segítséget nyújtott az egyesület számára a Csoóri Sándor-pályázat, hiszen általa oktatókat szerződtethettünk. A szakemberek kiváló munkát végeztek a csoportokkal, nagyon hasznos tanácsokkal halmoztak el bennünket: megtanultuk, hogyan öltözzünk fel egy-egy fellépés alkalmával, hogyan viselkedjünk a színpadon, pontosan hova kell állnunk, a fiatalabb korosztály pedig az énekléssel kapcsolatban kapott szakmai eligazítást. A népzenei találkozók kiváló alkalmat nyújtanak a csoportoknak arra, hogy megmutassák a többieknek, hol is tartanak a munkában. A találkozók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a helyi közösségek és az önkormányzatok is egyre inkább támogatják az ilyen jellegű eseményeket. Barátságok szövődnek, tapasztalatok cserélődnek, az egyesületek tanulhatnak is egymástól a népzenének köszönhetően — mondta Kádár Judit, az oromi Petőfi Sándor ME elnöke, a népzenei találkozó fő szervezője.

A részvevők a műsor végeztével megtekintették az Oromi Tájház állandó tárlatát, a kézimunka- és fényképkiállítást, majd a vacsora és az esti mulatság közben tovább mélyítették a népzene szeretetén alapuló kapcsolatukat.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..