Magyar Életfa díj, Aranyplakett, Plakett
VMMSZ
2016.11.20.
LXXI. évf. 46. szám
Magyar Életfa díj, Aranyplakett, Plakett

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség várja a felterjesztéseket

Erős és élő közösségek — egyáltalán a lehetőségek — megteremtésében, ezáltal a közösségek megtartásában egyének, csoportok, társulások, intézmények vagy épp intézményeket helyettesítő személyek tevékenyednek: sokszor és legtöbbször erejükön felül, mérhetetlen alázattal, elhivatottsággal, mély és tántoríthatatlan hittel abban, hogy még mindig van keresni- és kutatnivaló, s hogy a szülőföld marasztaló és egyúttal megtartó. Köz- és közösségi szolgálat ez, értékteremtés és csendes, dolgos munka, megszámlálhatatlan gondolatnak, a ragyogó álmok utáni vágynak, a hatni, az alkotni, a gyarapítani gondolatiságának, az effajta értékrendnek a tettre váltása. Élet- és értékszeretet, melyben benne munkál az a remény is, hogy az mások számára is fontos.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség életműdíja, a Magyar Életfa díj, a példaértékű életpályák, pályaívek elismerésére alapított Plakett és a Kárpát-medence magyar közösségeiért vállalt és végzett hiteles őrző és teremtő munka elismeréséül létrehozott Aranyplakett arról a kötelességről és felelősségről beszél, hogy az ilyen életművek és életpályák mellett nem mehetünk el szótlanul. Arról kell hogy szóljon, hogy az évtizedek küzdelmeit, tanítói munkáját, alkotói, művészi pályáját, a mindennapi tenni akarást és annak hitét méltóképp köszönjük meg, az előtt méltóképp tudjunk elismeréssel adózni. Hiszen mindennapi hitükkel különlegesen sokat adtak mindnyájunknak. Őnélkülük közösségünk, értékrendünk és értékszeretetünk messze került volna, messze kerülne álmától, vágyaitól, erejétől — attól is, hogy emelt fővel előre láthassunk.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a fentiek alapján az idén is kéri a civil és a művelődési szervezeteket, intézményeket és egyúttal magánszemélyeket, hogy segítsék az érdemes és kimagasló személyi, egyesületi és csoportban elért teljesítmények megbecsülését, méltó elismerését. Tisztelettel kéri, hogy ha a népzene, a néptánc, a közművelődés, a népművelés, a néprajz, az anyanyelvápolás, a pedagógusi, a kutatói munka, a színházművészet, a versmondás, a bábművészet, az irodalom, a hangszeres zene- és kórusművészet, a képző- és iparművészet, a művészettörténet, a tárgyalkotó népművészet, a film- és fotóművészet, a mozgóképkultúra, az építőművészet, a történészi kutatások, a közösségi és kulturális emlékezet- és a helytörténet-kutatás terén, közösségünk összefogásáért és formálásáért, a nemzeti összetartozás erősítéséért, kulturális identitásunk gazdagodásáért, a nemzettudat fejlesztéséért végzett tevékenységet és teljesítményt méltónak találják valamely díjra, akkor éljenek a felterjesztés lehetőségével.

Az írásos felterjesztéseket — melyeknek tartalmazniuk kell az elismerésre javasolt személy/szervezet rövid pályarajzát, a javaslat indoklását, továbbá a felterjesztő és a felterjesztett adatait (telefonszám, postai cím, e-mail-cím) — legkésőbb 2016. december 5-éig kérik elküldeni Word-dokumentumban a vamakult@mts.rs címre, valamint nyomtatott formában — aláírva — postai úton a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség címére (Kossuth Lajos tér 4., 24000 Szabadka). A felterjesztéseket legfeljebb két A4-es gépelt oldal terjedelemben tegyék meg.

A döntést a beérkezett felterjesztések alapján a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Elnöksége 2016. december 15-éig hozza meg.

Az elismeréseket 2017 januárjában Zentán, a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségén nyújtják át a díjazottaknak.

Magyar Életfa díj

A díjjal — melyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2003. július 22-én alapított — minden évben legfeljebb négy olyan személyt kívánnak kitüntetni, akinek életműve (legalább negyvenéves tevékenysége) a délvidéki magyar kultúra, illetve közművelődés valamely ágához kapcsolódik, és aki ezen a területen maradandót alkotott. A díj Nemes Fekete Edit szabadkai keramikusművész Életfa című kerámia faliképéből és egy vajdasági magyar képzőművész által készített egyedi oklevélből áll.

Aranyplakett

Aranyplakett kitüntetésben olyan személyek/egyesületek/csoportok részesülhetnek, akik/amelyek áldozatkész tevékenységükkel hozzájárultak a délvidéki és az egyetemes magyar kultúra, művészet, közművelődés gazdagításához, illetve eddigi életpályájukkal a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság megmaradását, nemzeti közösségünk fejlődését, értékeink gyarapodását segítették. A díj — melyet először 2005-ben adtak át — Nemes Fekete Edit keramikusművész Aranyplakett című alkotásából és egy vajdasági magyar képzőművész által készített egyedi oklevélből áll. A kitüntetéssel a díjalapító évente egy kimagasló teljesítményt kíván elismerni.

Plakett

A Plakett díjjal a legalább tizenöt éves tevékenységet kívánják elismerni, s olyan Vajdaságban élő személyek, valamint Vajdaság területén működő kulturális, közművelődési és civil szervezetek, szakosztályok részesülhetnek benne, akik/amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a délvidéki magyar nemzeti közösség kultúrájának, művészetének, közművelődésének gazdagításához. Az ezzel a díjjal elismert eddigi életpályák — főként a felnövekvő generációk számára — olyan példák is lehetnek, amelyek megmutatják, hogy egyetlen személy is miként és milyen mértékben tehet, tesz saját nemzeti közösségéért, a szakmai tudása legjavát adva. Az elismerés — melyet először 2005-ben adtak át — Nemes Fekete Edit keramikusművész Plakett című alkotásából és a díj odaítélését tartalmazó egyedi oklevélből áll. A kitüntetést évente legfeljebb öt személynek, szervezetnek ítélik oda.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Felhívás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..