home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Magyar Betlehem
- Budapesti tudósítónktól -
2019.12.14.
LXXIV. évf. 50. szám
Magyar Betlehem

2019. december 3-a és 2020. január 30-a között fogadja látogatóit Budapesten az ötödik kerületi Józsa Judit Galéria (1054 Bp., Városház u. 1.) legújabb tárlata.

A képző-, nép- és iparművészeti szférában kizárólag hivatásszerűen alkotók, a pályázatot meghirdető Józsa Judit Művészeti Alapítvány felhívására, továbbá „Magyar Betlehem” címmel Betlehemes jelenet – Szent család tematikával jelentkezhettek.

Alkalom volt ez olyan magyarországi és határon túli magyar képző-, ipar- és népművészek, népi iparművészek kiállításra kész alkotásainak bemutat(koz)ására – egy pályázó műfajonként legfeljebb egy munkát adhatott át,  akik az ősi magyar díszítőművészet néprajzi motívumkincséből merítve, annak forma-, szín- és tárgyi világából ihletődve, azt felhasználva, alkotásaikban a magyar hagyományokat és népszokásokat követik. Továbbá olyan alkotók műveinek megnyílására is, akik a magyar hagyományokat napjaink igényeivel ötvözve, „újra álmodott” műveket hoznak létre. A szervezők a legsikeresebb alkotások szerzőinek további (akár meghívásos, akár egyéni)  kiállítási bemutatkozási lehetőséget is kilátásba helyeztek a jövőben. Ingyenesen, két hónapos időtartamra a Józsa Judit Galériában, Budapest belvárosában. E karácsonyi kirakat-kiállítás egyébként hagyományteremtő szándékkal indult útjára, évi rendszerességet követő dinamikával.

A tárlaton meghívott művészként, a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) idei, a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása című fotópályázatán díjazásban részesülő alkotók is részt vehettek. Kinagyított pillanatképeken mutatva be, nekünk, kárpát-medencei, külhoni magyaroknak, mit is jelent a Karácsony. Itt, a szülőföldünkön.

A fénybeírt életjeladások között Martinek Imre torontálvásárhelyi külmunkatársunk alkotásai  is helyet kaptak, mely utóbbi fotók a dél-bánsági szórványrégió betlehemes találkozóin készültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..