home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
„Magunkért és a nézőinkért”
Kecsenovity Erna
2017.07.31.
LXII. évf. 30. szám
„Magunkért és a nézőinkért”

Egyre biztosabban kijelenthetjük, hogy a 2010-es évek legnagyobb befolyással bíró internetes oldala a Youtube, mely ártatlan videómegosztóként indult, és mára hatalmas céggé fejlődött. Térhódítása hozzánk is elért: a motivált fiatalok videói inspiráló, szórakoztató vagy tanító jelleggel érhetőek el, közelebb hozva így a világot az Y-generációhoz, akik már a technika száguldó fejlődésébe és lehetőségeibe csöppentek bele.

A WOES TV Youtube-csatornája is elsősorban nekik szól, melyet két vajdasági huszonéves fiú, Molnár Norbert és Fodor Tamás szerkeszt, nagy célokkal és eltökéltséggel. Velük beszélgettem a múltról, jelenről és a várható jövőbeli terveikről.

* Egyre több youtuber tűnik fel az internetes univerzumban. Ti milyen indíttatásból kezdtetek bele a videoblogolásba?

Norbi: Többször felmerült, hogy milyen jó lenne másnak is megmutatni, hogy merre járunk, mit csinálunk, mert igen sok őrültséget tudunk alkotni együtt, és mivel nagy az ismeretségi körünk, velük is meg akartuk osztani ezeket a pillanatokat. Végül egy teljesen ártatlan vloggal kezdtük, amolyan próbaszerűen, hogy kipróbáljuk, nekünk ez mennyire menne. A közös tetoválásunk nagyon fontos a számunkra, egyfajta pecsétje a barátságunknak. Elkészítésének a folyamatát pedig később is élmény lesz visszanézni.

* Mit gondoltok, miben különböztök a többi videobloggertől? Miért éri meg megnézni a ti videóitokat?

Norbi: Nem sok olyan youtubert ismerek, aki a legjobb barátjával vállvetve készítene videókat, a legtöbben még mindig inkább egyedül (vagy stábbal a hátuk mögött) próbálnak érvényesülni.

Tomi: Nem biztos, hogy össze kéne hasonlítani magunkat más youtuberekkel, mindenkinek megvan a maga egyénisége és stílusa, amit a videóival képvisel. Az is biztos, hogy számunkra sokkal előnyösebb közösen készíteni ezeket a videókat, mert a legjelentéktelenebbnek tűnő dolgokból is ki tudunk hozni olyan élményeket, melyre felkapják a fejüket az emberek. 

* Igen pozitívnak festitek le ezt a párban dolgozást, de gondolom azért akadnak hátrányai is…

Tomi: Hatalmas előnynek tartom, hogy ketten vagyunk. Alapból adott két szemléletmód, két stílus, és a feladatokat is a magunk egyéni kompetenciáihoz mérten tudjuk felosztani. Nagyon örülök, hogy ketten vágtunk bele, így sokkal érdekesebb minden túra, kirándulás, vagy csak egy átlagos nap.

Norbi: A pozitív oldala mindenképp, hogy legjobb barátok vagyunk, könnyebben tudunk ezáltal együtt dolgozni, sokszor kiegészítjük egymást. A negatív az a távolság, mert jelenleg 400 kilométerre lakunk egymástól. Tomi Bécsben dolgozik, én pedig Horgos és Szeged között ingázok a tanulmányaim miatt.

* Ez a kissé instabil helyzet, az ingázások és távolság mennyire nehezíti meg a célközönség megtalálását?

Norbi: Számunka minden korosztály elérése fontos, legfőképp persze a mienkre (18—25 év) fókuszálunk, ők tudják talán leginkább értékelni azt, amit csinálunk. Jelenleg magyar nyelvű videókat készítünk, de később meg szeretnénk próbálkozni az angol nyelvűekkel is, így kitárva a kapukat más nézők felé. Ezért izgalmas az efféle videoblogolás: bár elsősorban magunkért csináljuk, felelősnek érezzük magunkat a nézőinkért is.

* Főleg vlogokat (videó formátumban rögzített napló — a szerk.) készítetek, de akad konkrét, tematikus videótok is. Melyik készítése volt érdekesebb?

Norbi: Tematikus videónk talán a pokémonos (a fiúk Pikachu-jelmezben próbáltak mosolyt csalni a Bécsben élők arcára, feldobva így a szürke hétköznapokat — a szerk.), egy teljesen véletlenszerű ötletből indult, és nagy sikert aratott. Viszont én, személy szerint talán jobban élvezem a vlogolást, mert azok őszintén megmutatják, hogy kik vagyunk, és mit csinálunk.

Tomi: Egyértelműen a vlog. Azok adják a legtöbb vidámságot nekünk és a nézőinknek, azokat a legjobb felvenni, megvágni és megnézni is. Ezekben a videókban történik a legtöbb váratlan szituáció, valóban önmagunkat adhatjuk. Én egyre jobban szeretem ezt csinálni, és jó látni, hogy mások is örömüket lelik a számunkra fontos eseményekből.

 

* Be tudjátok-e sorolni magatokat valamilyen vlogger típusba (utazóvlogger, gameplay, stb.)? Az eddigi videóitok igen szerteágazónak tűnnek.

Norbi: Nem. Ezért is lett a csatorna nevében TV, mert ez összefoglalja, hogy mi számos szórakoztató tartalmat próbálunk készíteni, melyet nem lehet egy típusba sorolni. Amit mi csinálunk, érzünk, azt publikáljuk.

Tomi: Úgy vélem, hogy az embernek mindig fejlődnie kell, és szerintem élvezni fogjuk azt is, ha új dolgokba kezdhetünk bele a videózáson keresztül.

* 6 videó, közel 10 ezer megtekintés, és már több mint 130 feliratkozó, ami nagyon rövid idő alatt a hatalmas siker jele. Szerintetek ez minek köszönhető?

Norbi: Ez számos tényezőnek tudható be. Nagy az ismeretségi körünk, számos civil szervezet tagjaként tevékenykedünk, melyek a nemzetközi kapcsolatok megteremtésében segítenek, és tényleg többen mondták, hogy szívesen néznek minket. Külön öröm, hogy már nemcsak az ismerőseink, hanem ismeretlen emberek is követnek és támogatnak minket.

Tomi: A fiatalabb korosztály főként az interneten jár utána annak, ami érdekli, hisz szinte bármi elérhető a világból néhány kattintással. Sok vajdasági nézőnk van, fiatalok, akik talán már belegondoltak, hogy milyen lenne egy saját csatornát indítani, így biztosan kíváncsian kattintanak a szintén vajdasági, tehát hozzájuk közelebb álló vloggerek videóira.

* A szociális támogatáson kívül kaptok más jellegű, például anyagi támogatást, szponzorációkat?

Norbi: Jelenleg teljes mértékben magunk finanszírozzuk a videókban látottakat, az utazásokat, az eszközöket, mindent. Ez egy hatalmas anyagi befektetés, maga a felvidéki kirándulásunk is egy költséges program volt, a kamerához és a videózáshoz szükséges kellékekért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az, hogy találkozzunk, szintén nagy szervezést igényel. Anyagi támogatást nem kapunk,  de természetesen nyitottak vagyunk egyes szponzorációs lehetőségekre, mert  szeretnénk minél érdekesebb tartalommal szolgálni a nézőinknek, és sajnos ez sokszor csak jelentős befektetésekkel történhet.

* Igazán figyelemre méltó, hogy ennyire adtok a nézőitek véleményére. Vannak esetleg konkrét emberek, akiknek a pozitív/negatív vagy akár az építő jellegű kritikáit megfogadjátok?

Tomi: Nem mozogtunk még olyan körökben, hogy az úgymond szakértők felfigyeljenek ránk. Azoknak, akik jártasak a Youtube-világában, vagy jó meglátásaik vannak a videók készítésével kapcsolatban, megfontoljuk a tanácsait. Ebben a szakmában az ember a saját munkájából is sokat tanulhat, és később a javára fordíthatja a korábbi tapasztalatait.

* Nyugaton már évek óta, Magyarországon pedig jelenleg élik fénykorukat a youtuberek, hatalmas a nézőközönség és a videókat gyártók listája is. Vajdaságban azonban nagy a csend ilyen téren. Mit gondoltok, miért lehet ez? Láttok lehetőséget ezen változtatni?

Norbi: Ennek egyik oka szerintem az, hogy minden újdonság és felkapott dolog egy picit később ér el hozzánk, ami rendben van. Bízom benne, hogy Vajdaság-szerte is számos vlogger tevékenykedik, csupán nem tudunk egymásról. Nagyon szeretnék a későbbiekben egy felhívást létrehozni, amely segítségével összeszednénk a vajdasági magyar vloggereket és youtubereket. Meg kellene alkotni egy csoportot, ahol egymást tudnánk segíteni, programokat szervezni és ismeretségeket kötni. Ez utóbbi még tervezési szakaszban van, egyelőre nem is árulnék el róla többet.

* Mik a céljaitok a jövőre nézve, amiről már mi, a nagyközönség is esetleg tudhat?

Norbi: Hamarosan érkezik a következő videó, de a témája még maradjon titok. Arról viszont már beszéltünk Tamással, hogy ha megérkezik az ötszázadik feliratkozó a WOES TV Youtube-csatornájára, akkor előrukkolunk egy általunk írt és szerkesztett zenés videóval. Ezzel szeretnénk a nézőinknek köszönetet mondani, amiért velünk vannak és támogatnak minket.

Tomi: Szerintem a lényeg, hogy minél több emberhez eljussunk, és a videóink által szórakoztassuk őket, egy kis vidámságot csempészve a mindennapokba.

 

 

* Mi lenne az az egy jó tanács azoknak, akik ezt az interjút olvasva kedvet kapnak a saját csatorna indításában?

Norbi: Mindig lesznek pozitív és negatív kritikák, viszont ha örömmel, önmagatokért csináljátok, akkor minden rendben lesz.

Tomi: Ha meg szeretné osztani az emberekkel, amit csinál, akkor vágjon bele, ne vesztegesse az időt! Csinálja úgy, ahogy szeretné, mert csak akkor lesz eredeti.

* Végezetül: kettőtök közül ki a főnök?

Tomi: A főnök az, akinek az adott helyzetben épp jobb ötlete van. De persze teljesen egyenrangú az egész.

Norbi: Mindkettőnknek megvan a maga szerepe, kiegészítjük egymást, és ez így van jól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..